444 3 703

Tam İdrar Tahlili Nedir? Tam İdrar Tahlilinde Neye Bakılır?

 

Tam idrar tahlili vücutta ne olduğuna dair birçok ipucu veren bir testtir. Böbreklerden karaciğere, bağışıklık sisteminden hormonal dengelere kadar çok çeşitli sağlık sorunları hakkında değerli bilgiler sunar. Peki tam idrar tahlili nedir ve nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Tam İdrar Tahlili Neden Yapılır?

Tam idrar tahlili bazı sistemik hastalıklarla üriner sistem ve böbrek hastalıklarının tanılanmasında, tedavisinin takip edilmesinde kullanılır. Bunun yanında gebelik takibinde ve rutin check up tahlillerinde de belirleyicidir.

Tam İdrar Tahlilinde Hangi Değerlere Bakılır?

Peki tam idrar tahlilinde neye bakılır? İdrarın fiziksel incelemesinde görünümüne, pH değerine, kokusuna, dansite gibi parametrelerine bakılır. Kimyasal analizde de nitrit, protein, keton, bilirubin, ürobilinojen ve glukoz gibi parametrelerine bakılır.

Tam İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?

Kişiden alınan idrar örneği görsel, kimyasal, mikroskobik inceleme ile analiz edilir. Görsel incelemede idrar kırmızı ya da kırmızımsı ve bulanıksa bu idrarda kan veya irin olduğuna işaret eder. Bunun yanında böbrek taşları da idrarın görsel incelemesi ile belirlenebilir. Kimyasal incelemede idrar laboratuvarda yağ çubukları veya reaktif şeritlere konulur. Bunun sonucunda da idrarın asidik değeri, protein veya şeker içerip içermediği incelenir. Mikroskobik inceleme ile idrarda bulunan katı maddeler mikroskop altında kontrol edilir.

Tam İdrar Analizinde Strip Mikroskopi Nedir?

Özel kimyasal maddeler ile donatılmış plastik çubuğun idrar örneğine daldırılarak renk değişiminin incelenmesidir. Bu inceleme sonucunda idrardaki maddelerin miktarı tespit edilir ve normalliği ölçülür.

Tam İdrar Tahlili Kimlere Yapılır?

Tam idrar tahlili üriner ve böbrek sistemi hastalıklarını tanılamada, takip etmede ve birçok sistem hastalığını teşhis etmede kullanılır. Bunun yanında endokrin ve kan hastalıklarıyla metabolik rahatsızlıkların tanı ve takibinde önemlidir.

Tam İdrar Tahlili Kaç Saatte Çıkar?

Peki tam idrar tahlili kaç saatte çıkar? Tahlil ortalama 1 saatte sonuçlanır. Ancak idrar kültürü sonuçları 1-3 gün içinde çıkar.

Tam İdrar Tahlili Nasıl Verilmelidir?

Tam idrar tahlili örneği için öncelikle genital bölge temizlenmeli ardından ilk idrarın bir kısmı akıtılmalı ve bir miktar idrar kaba alınmalıdır. Sonrasında bu örnek hızlıca laboratuvara teslim edilmelidir.

KAYNAK: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=urinalysis_complete

İdrar testinin hassasiyet gerektiren bir işlem olması ve numunenin en kısa sürede laboratuvara teslim edilmesi gerekliliği sebebiyle genellikle evde yapılmaması önerilir. Ancak hastanın durumu bu işlemi zorunlu kılarsa numune hızla laboratuvara ulaştırılmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonları acil servislerde sıkça rastlanan durumlardandır. Ayrıca böbrek taşı şüphesi olan hastaların tanısında da idrar testi önemlidir. Bu nedenle acil servislerde bu tahlil mutlaka yapılmaktadır.

Gebelik sürecinde idrar tahlili en sık uygulanan testlerden biridir. Kan testine ek olarak gebeliğin teyit edilebilmesi için de kullanılır. Aynı zamanda gebelik öncesi sağlık durumunu anlamak ve gebelik sürecinde düzenli kontrol için de idrar tahliline başvurulmaktadır. İdrarda görülen kırmızı kan hücreleri böbrek taşına beyaz kan hücreleri ise idrar yolu enfeksiyonuna işaret ederken glukoz varlığı diyabet belirtisi olabilir ve protein bulunması preeklampsi adı verilen gebelik zehirlenmesini gösterebilir. Bu sebeplerle düzenli aralıklarla idrar tahlili yapılmalıdır.

Test için yaklaşık 50-60 mililitrelik bir idrar örneği yeterlidir. İdrar kabına herhangi bir madde karıştırılmamalıdır.

İdrar testi için aç olmanın gerekli olmadığı söylenebilir. Ancak bazı ilaçlar ve bitkisel ya da diyet ürünlerinin test sonuçlarını etkileyebileceğini unutmayın. Bu sebeple testten önce doktorunuza hangi ilaçları ve takviyeleri aldığınız konusunda bilgi vermelisiniz.

İdrar kültürü idrar örneğinde bulunan bakteri türlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilir. Bu sayede idrar yolu enfeksiyonları ve diğer çeşitli enfeksiyonlar saptanabilir. İdrar kültürleri rutin idrar testlerinin bir parçası olmamakla birlikte idrar tahlili sonucu idrar yolu enfeksiyonu olduğu saptanan hastaların uzman hekimleri tarafından istenebilir. İdrar kültürü testi enfeksiyona yol açan bakterinin tespiti için gerekli bir işlemdir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.08.2023 20:07Yayınlanma Tarihi: 15.08.2023 10:04
Yorum Ekle


KATEGORİLER