444 3 703

Tularemi Nedir? Tularemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

 

Tularemi ayrıca "tavÅŸan ateÅŸi" olarak da bilinir ve genellikle kemirgenler, tavÅŸanlar ve eklem bacaklılar gibi küçük memelilerde bulunan francisella tularensis adlı bakteri tarafından neden olunur. Bu zoonotik hastalık insanlara bulaÅŸabilir ve cilt, akciÄŸerler, gözler ve lenf düÄŸümleri gibi çeÅŸitli organlara saldırabilir. Tulareminin en yaygın belirtileri arasında ateÅŸ, döküntüler, lenf düÄŸümlerinde ÅŸiÅŸme, boÄŸaz aÄŸrısı, öksürük ve gözyaşı gelir. Hasta olan kiÅŸilere erken bir evrede antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Tularemi Nedir?

Tularemi nedir? Bakteri Francisella tularensis'in sebep olduÄŸu Tularemi ya da diÄŸer adıyla tavÅŸan ateÅŸi, çoÄŸunlukla hayvanlardan insanlara geçen nadiren görülen bir hastalıktır. Lenf düÄŸümlerinde acılı bir ÅŸekilde ÅŸiÅŸmeye neden olan bu hastalık, bakterinin etkilediÄŸi yere baÄŸlı olarak akciÄŸerlerde, deride, gözlerde ve boÄŸazda semptomları ortaya koyar.

Enfekte geyik sinekleri, keneler ve tavÅŸanlar aracılığıyla bulaÅŸabilen Francisella tularensis enfeksiyonlarına sahip olan tularemi; aynı zamanda enfekte kemirgenlerden de geçebilir. Ek olarak, bakteriye maruz kalmış yiyecek ve su yoluyla da tularemi bulaÅŸabilir. Bu hastalık sıklıkla enfekte hayvanlar ve böceklerle temas eden kiÅŸilerde görülür ve ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olanları da etkiler. Åžiddetli tularemi vakalarında beyin ve kalp dahil olmak üzere herhangi bir organda iltihaplanma meydana gelebilir.

Tulareminin en yaygın belirtileri arasında ateÅŸ, lenf nodlarındaki ÅŸiÅŸkinlik, boÄŸaz aÄŸrısı, öksürük, döküntüler, göz sulanması ve nefes darlığı yer alır. Hastalığın etkilendiÄŸi bölgeye baÄŸlı olarak bu belirtilerin sayısı artabilir. Tularemi hastasının belirtileri, hastalığın yoÄŸunluÄŸu ve etkilediÄŸi alan ne olursa olsun, kiÅŸinin hızlıca antibiyotik tedavisine baÅŸlaması gerekmektedir.

Tularemi Neden Olur?

Tularemi, francisella tularensis adındaki bakterinin, enfekte olmuÅŸ hayvanlardan insanlara geçmesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. ÇoÄŸu vaka kırsal kesimlerde gerçekleÅŸir ve genellikle kenelerin veya sineklerin ısırıkları ya da enfekte olmuÅŸ kemirgenler ve yabani tavÅŸanlarla temas sonucunda bulaşır. Francisella tularensis bakterisi, vücudun bazı bölgelerinde çeÅŸitli semptomlar ve komplikasyonlara yol açar. Belirtilerin giderilmesi ve enfeksiyonun iyileÅŸtirilmesi için hasta antibiyotik tedavisi almalıdır.

Tularemi ÇeÅŸitleri Nelerdir?

Tularemi'nin bazı tipleri bulunmaktadır; bu türler hangi durumda enfekte olduÄŸuna ve belirtilerin hangi bölgede görüldüÄŸüne baÄŸlıdır. Tularemi türleri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Ülseroglandüler tularemi: Bu tür en sık rastlanan tularemia tipidir ve cilt ile lenf düÄŸümlerini etkiler.
  • Glandüler tularemi: Bu tür sadece lenf düÄŸümlerini etkiler.
  • Oküloglandüler tularemi: Gözde oluÅŸan oküloglandüler tularemi, göze zarar verir ve kirli su veya vücut sıvıları ile temas sonucu meydana gelir.
  • Orofaringeal tularemi: Kontamine gıdaların ve kirlenmiÅŸ suyun tüketilmesi veya ellerin yıkanmadan ağıza götürülmesi sonucunda ortaya çıkar. BoÄŸaz aÄŸrısı ve bazen sindirim (gastrointestinal) semptomlara neden olabilir.
  • Pnömonik tularemi: Pnömonik tularemi, zatürre benzeri belirtiler gösteren en ciddi tularemi formudur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Tifo tularemi: Tifo tularemia, yüksek ateÅŸe sebep olur ve vücudun birçok kısmını etkiler.

Tularemi Belirtileri Nelerdir?

Tularemi, etkilediÄŸi vücut bölgelerine baÄŸlı olarak çeÅŸitli belirtiler gösterebilir. En yaygın görülen ve kiÅŸi üzerinde en fazla etki yaratan tularemi belirtileri arasında ateÅŸ, cilt döküntüleri ve lenf düÄŸümünde ÅŸiÅŸlik bulunmaktadır. Tularemi belirtileri arasında göz iltihaplanması, boÄŸaz aÄŸrısı, öksürük, ishal, kusma, karın aÄŸrısı ve nefes darlığı gibi durumlar da bulunur. Tularemi hastalığının ortaya çıkmasını saÄŸlayan belirtiler ÅŸunlardır:

  • Yüksek ateÅŸ
  • Lenf düÄŸümlerinin geniÅŸlemesi
  • Gözlerde iltihap oluÅŸumu
  • BoÄŸazda aÄŸrı hissi
  • Sürekli öksürme hali
  • Dışkılama bozukluÄŸu (ishal)
  • Mide rahatsızlığı ve kusma
  • Karında aÄŸrı
  • Nefes almada zorluk yaÅŸama
  • Kaslarda aÄŸrılar
  • Bilinç karmaÅŸası
  • Gözlerde acı verici hassasiyet
  • Işığa karşı duyarlılık artışı
  • Göz yüzeyinde açık yara (kornea ülseri)

Tularemi Nasıl Teşhis Edilir?

Tularemi tedavisi için gerekli olan teÅŸhis ilk olarak doktor tarafından hastanın fiziksel muayenesi ile baÅŸlar. Bu muayene esnasında hastanın semptomlarına, dile getirdiÄŸi rahatsızlıklara ve hastalığın etki ettiÄŸi alanlara bakılır. Muayenenin sonrasında kesin tanı için çeÅŸitli testler yapılabilir. Tularemi tanısında kullanılan testler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Kan testi
  • Doku örneÄŸi alınması (biyopsi)
  • Burun ya da boÄŸazdan sürüntü örneÄŸi alma
  • Plevral sıvı analizi

Tularemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tularemi hastalığı belirtileri ile uygulanan tedavi genellikle enjeksiyon yoluyla verilen veya oral yolla alınan geniÅŸ spektrumlu antibiyotikleri kapsar. Ciddi komplikasyonlar varsa ek tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Ancak, temelde tularemi tedavisinde antibiyotik kullanılır. Hastalığın türüne, semptomlarına ve potansiyel ÅŸiddetine baÄŸlı olarak tularemi tedavisinin zaman kaybedilmeksizin yapılması gerekmektedir.

KAYNAK: https://www.cdc.gov/tularemia/index.html

SIK SORULAN SORULAR

Tularemi hastalığı, francisella tularensis adlı bir bakterinin hayvanlardan insanlara geçiÅŸ ile bulaÅŸan ve ateÅŸ, döküntü ve lenf bezlerinde ÅŸiÅŸme gibi belirtilere yol açabilen nadiren görülen bir zoonotik hastalıktır.

Tularemi, hayvanlardan insana bulaşır fakat insanlar arasında direkt bir bulaÅŸma durumu söz konusu deÄŸildir. Bu yüzden tularemi olan kiÅŸilerin izolasyonu gerekmeyecek ancak acil tedavi edilmeleri gerekecektir.

Tularemi enfeksiyonu, bireylerde döküntü ve ateÅŸ gibi belirtilerle birlikte lenf düÄŸümlerinin ÅŸiÅŸmesine, boÄŸaz aÄŸrısına, öksürüÄŸe ve nefes almakta zorlanmaya neden olur.

Tularemi hastalığı çoÄŸunlukla tavÅŸanlar ve diÄŸer kemirgen türlerinden insanlara geçiÅŸ yapabilen bir rahatsızlıktır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.04.2024 09:35Yayınlanma Tarihi: 08.04.2024 21:27
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER