444 3 703

Kene Isırması Belirtileri ve Tedavisi

 

Kene, beş binden fazla türü bulunan ve akarlar sınıfında yer alan bir canlıdır. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte bahçe ve parklarda geçirilen zamanların artması kene ısırmaları ve neler yapılması gerektiği hakkında soruları gündeme getirmektedir. Bu nedenle kene ısırması hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Kene Isırması Nedir?

Keneler sıcakkanlı hayvanlarda parazit olarak yaşar ve deri yüzeyine yapışarak insanların da kanını emerek yaşamını sürdürür. Genellikle nemli ve sıcak bölgeleri tercih eden keneler, insan ya da hayvan vücudunda bu koşulların sağlandığı bölgelere tutunur. Bu da kene ısırığı olarak tanımlanır. Peki kene insan vücudunda en çok hangi bölgelerde tutunur? Koltuk altı, tüy ve saçlı bölgenin yoğun olduğu bölgelerle kasın bölgesi kenelerin en çok ısırdığı bölgelerdir. Isırdığı bölgede tutunan ve kan emmeye başlayan keneler aynı zamanda insan vücudu için zararlı olabilecek salgıları da vücuda bırakır. İnsan vücudu bu zararlı maddeler karşısında doğal bir bağışıklık geliştirse de kenenin uzun süre fark edilmemesi durumu riskli sonuçlara sebebiyet verebilir.

Kene Isırması Belirtileri Nelerdir?

Kene ısırması belirtileri arasından en yaygın olanı reflekslerin zayıflaması veya ortadan kaybolması bulunur ve bu durum genellikle kas güçsüzlüğü ile birlikte görülür. Diğer belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Yoğun veya hafif baş ağrısı,
  • Halsizlik ve vücutta döküntü,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Ateş,
  • Lenf düğümlerinin şişmesi,
  • Kaslarda ve eklemlerde ağrılar,
  • Boyun sertleşmesi.

Kene Isırması Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?

Keneler ısırdıkları deride 10 kadar yaşayabilir. Bu süre boyunca da beslenmeyi sürdürerek büyür ve deride daha kolay bir şekilde fark edilebilir. Diğer parazitlerden farklı olarak yalnızca tek bir kez ısıran kenelerin ısırığının ardından çoğu insanda belirti görülmezken bazı insanlarda ağır belirtiler yaşanabilir. Bu belirtiler ısırılmanın ardından 3 ile 30 gün arasında vücutta herhangi bir bölgede görülebilir.

Kene Isırması Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Kene ısırmasının ardından en sık yapılan hatalardan biri keneyi yanlış yöntemlerle çıkarmaya çalışmaktır. En doğrusu kene tarafından ısırıldıktan sonra müdahale edilmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Çünkü kene doğru teknikle çıkarılmadığında parçalanabilir ve kenede bulunan zehirli maddeler vücuda geçerek çeşitli hastalıklara yol açabilir. Kırım kongo kanamalı ateşi bu durumun en yaygın örneğidir.

Kene Isırması Tedavisi Nasıldır?

Kene ısırığı tedavisi vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Bu nedenle ısırığın belirlenmesiyle birlikte hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sağlık merkezine gidildiğinde kene doğru teknikler kullanılarak çıkarılır ve ısırılan bölge uygun ilaçlarla temizlenir. Ardından kenenin insan vücuduna herhangi bir virüs bulaştırıp bulaştırmadığını belirlemek için kan testi yapılır. Eğer enfeksiyon belirtisi yoksa hastalar taburcu edilir ve kontrol amaçlı tekrar kan testi yapmak üzere hastaneye çağrılır. Enfekte olan hastalarda ise hemen tedaviye başlanır. Özellikle kırım kongo kanamalı ateşi hastalığının tedavisinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Hastanın bozulan fizyolojik dengesinin düzeltilmesi amacıyla elektrolit ve sıvı dengesi sağlanır. Ayrıca pıhtılaşma sorunlarını engellemek adına pıhtılaşma faktörü ve taze kan nakli yapılabilir. Özellikle kırım kongo ateşinde rastlanan yüksek ateşin kontrol altına alınması büyük önem taşır. Bu nedenle gereken ilaçların vakit kaybedilmeden hastaya uygulanması gerekir. Zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilen hastaların iyileşmeye başlaması genellikle 10. günde gerçekleşir. Tedavi süreci ise enfeksiyonun vücuttaki seyrine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak 1 ayı bulabilir.

Kene Isırıkları Zararlı mıdır?

Keneler genellikle çim, ağaç, çalılık ve yaprak yığınları gibi açık hava ortamlarında yaşar. Kene ısırıkları genelde zararsızdır ve belirgin semptomlara yol açmaz. Ancak bazı keneler alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ve ısırdıkları kişilere veya evcil hayvanlara hastalık taşıyabilir. Bu durumlar tehlikeli hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Kene Isırıkları Başka Sorunlara Neden Olabilir mi?

Keneler çeşitli hastalıkları insanlara bulaştırabilir. Bu hastalıklar ciddi boyutlarda olabilir. Kene kaynaklı bir hastalığın belirgin semptomları genellikle ısırıldıktan birkaç gün ya da 1 hafta sonra ortaya çıkar. Kenenin ısırması sonucu bulaşabilecek bazı hastalıklar aşağıdaki gibidir:

Kene Isırması Nasıl Önlenir?

Kene ısırıklarını önlemek için çeşitli tedbirler alınmalıdır. Özellikle kırsal kesimde yaşayan veya tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin günlük işleri sırasında kendilerini kene ısırıklarına karşı korumaları önemlidir. Kene savar spreyler kullanmak, vücudu tamamen kapatan giysiler giymek ve gün sonunda vücudu kontrol etmek gibi önlemler etkili olabilir. Ayrıca açık renkli kıyafetler giymek kenelerin daha kolay fark edilmesini sağlar. Evcil hayvan sahipleri ise hayvanlarının parazit bakım ve kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır.

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-tick-bites/basics/art-20056671

SIK SORULAN SORULAR

Keneler küçük, kan emici böcek türleridir. Boyutları bir toplu iğne başı ile silgi arasında değişebilir. Sekiz bacaklıdırlar ve örümcekgiller ailesindendirler. Çeşitli kene türleri renk olarak kahverengiden siyaha kadar çeşitlilik gösterebilir. Kan emdikçe büyüyen keneler en büyük hallerinde bir bilye boyutuna ulaşabilir. Keneyi besleyen ev sahibine birkaç gün bağlandıktan sonra doyarlar ve yeşile dönük maviye dönebilirler.

Eğer ısırık alanında bir cilt enfeksiyonu gelişirse veya sürekli olarak derinizi tırmalayıp yarıyorsanız antibiyotiğe ihtiyaç duyulur. Kene kaynaklı belirli hastalıklar (örneğin Lyme hastalığı) için riskli bir bölgede yaşıyorsanız veya kene sizde uzun süre kalırsa doktorunuza başvurarak antibiyotik tedavisine başlamalısınız.

Keneler tutundukları bölgelerde tam doyana kadar 10 gün boyunca kalabilir. Bu sürenin sonunda da vücudu bırakırlar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.04.2024 16:04Yayınlanma Tarihi: 22.04.2024 10:11
Yorum Ekle


KATEGORİLER