444 3 703

Göz Nezlesi Nedir? Göz Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

 

Göz nezlesi tıp literatüründe konjunktivit olarak da adlandırılır. Bu durum göz kapağının içini kaplayan zarın ve gözün iç bölgesinin enfeksiyon sonucu inflamasyonudur. Göz nezlesine genellikle bakteriyel ve viral enfeksiyonlar sebep olur. Ancak bazı durumlarda da alerjik reaksiyonlar sebebiyle de yaşanabilir. Göz nezlesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Göz Nezlesi (Konjuktivit) Nedir?

Göz nezlesi nedir? Göz nezlesi ya da konjunktivit, göz kapağını ve göz zarını kaplayan konjonktiva adlı şeffaf zarın inflamasyonudur. Konjonktivadaki minik kan damarları tahriş olduğunda şişer ve daha belirgin hale gelir. Göz beyazında meydana gelen kırmızılık veya pembeleşme genellikle konjunktivada meydana gelen enfeksiyonun sonucudur.

Göz Nezlesi Neden Olur?

Göz nezlesi neden olur? Göz nezlesi gözün şeffaf zarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Bu iltihaplanma genellikle çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişir. Göz nezlesine yol açan bazı faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Viral Konjonktivit: Genellikle insanların düzenli hayatlarında karşılaştıkları nezle ya da diğer solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Adenovirüs gibi üst solunum sistemlerine bulaşan ve bu sistemleri etkileyen virüsler tarafından oluşturulan bir enfeksiyon durumudur.
  • Bakteriyel Konjonktivit: Bu durum bakterilerin göze girişiyle meydana gelir. Staphylococcus Aureus ve Streptococcus Pneumoniae gibi bakteriler tarafından oluşan enfeksiyonlar bu tür içerisinde bulunur.
  • Alerjik Konjonktivit: Polen, toz, küf, evdeki hayvan tüyleri gibi alerjenlere maruz kalma sonucunda çıkar. İltihap genellikle alerjen ile temasın ardından başlar.
  • İrritanlara Bağlı Konjonktivit: Kimyasal maddelere veya tahriş edici unsurlara maruz kalmak da göz nezlesine neden olabilir. Örneğin sabun, şampuan veya klorlu suyun göze sıçraması iltihaba yol açabilir.

Göz Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Göz nezlesi çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkan bir hastalık olarak belirli semptomlarla kendini gösterir. Göz nezlesi belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Gözyaşı fazlalığı
  • Gözde yanma hissi
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Göz kapaklarının birbirine yapışması

Göz Nezlesi Nasıl Teşhisi Edilir?

Göz nezlesi teşhisi için hasta detaylı bir muayeneden geçer ve hastanın yaşadığı semptomlar hakkında bilgi edinilir. Teşhis aşamasında hastanın sağlık geçmişi de detaylı olarak dinlenerek hastanın yaşadığı belirtileri tetikleyebilecek faktörler araştırılır. Muayenede göz kapaklarının iç yüzeyindeki kızarıklık, şişlik veya kabuklanma gibi belirtiler değerlendirilir. Ayrıca gözün dış kısmını da kontrol ederek alerjik reaksiyonlar, bakteriyel ya da viral enfeksiyonların belirtileri gözlemlenir. Böylelikle hasta için en doğru tedavi yöntemi belirlenebilir.

Göz Nezlesi Nasıl Geçer?

Peki göz nezlesi nasıl geçer? Bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotik damla veya merhemler, viral enfeksiyonlara karşı antiviral ilaçlar ve alerjik reaksiyonlara karşı antihistaminik damlalar veya ağızdan alınan ilaçlar tedavi alternatifleri arasındadır. Ayrıca gözlere dikkat etmek ve sıcak kompres uygulamak da semptomları hafifletebilir.

Göz Nezlesi Risk Faktörleri Nelerdir?

Göz nezlesi belirli risk faktörlerinden kaynaklanan görme sistemi rahatsızlığıdır. Bu faktörler kişinin göz nezlesi olma ihtimalini etkileyebilir. Risk faktörleri arasında en önemlisi genetiktir. Aile öyküsünde göz nezlesi bulunan bireylerde risk yüksektir. Alerjik eğilim, polen, toz akarları veya mantar sporları gibi alerjenlere maruziyet göz nezlesi riskini artırabilir. İmmün yetmezlik durumu vücudun bakteri ve virüslere karşı savunma mekanizmasını zayıflattığı için göz nezlesi riskini yükseltebilir. Mevsimsel faktörler de etkileyici olabilir. Polenin bol olduğu dönemler alerjik göz nezlesi riskini artırabilir. Göz hijyenine özen gösterilmemesi, kontakt lens kullanımı da göz nezlesi riskini etkileyebilir. Bu risk faktörlerinin bilincinde olup uygun önlem alarak kişiler göz sağlıklarını koruyabilir ve göz nezlesi riskini düşürebilirler. Ancak herhangi bir göz problemi durumunda ilk yapılması gereken şey mutlaka bir göz doktoruna başvurmak olmalıdır.

Göz Nezlesine Ne İyi Gelir?

Göz nezlesi nasıl geçer evde neler yapılabilir? Göz nezlesine iyi gelen doğal uygulamalar arasında nezle geçene kadar günde birkaç kez ılık ya da soğuk kompres yapılması sayılabilir. Soğuk kompresin yanı sıra sıcak çayla ıslatılan peçete veya pamuk ile göze kompres yapmak da rahatlama sağlar ve göz nezlesi belirtilerini hafifletir. Göz nezlesine faydalı olan yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Ilık veya soğuk kompres: Gözdeki şişliği almak için uygulanabilir. Bir havlu ya da kumaşı suya batırarak göze yerleştirilir. Günde 2-3 kez tekrarlanabilir. Alerji kaynaklı nezle durumlarında önerilir.
  • Siyah çay kompresi: Kaşıntıyı hafifletir ve virüslere karşı etkilidir. Sıcak suyla dolu bir bardağa çay poşeti eklenmelidir. Yaklaşık 5 dakika sonra çıkarılıp soğutulmalıdır. Çay poşeti yaklaşık 10 dakika göze uygulanır, günde 2-3 kez yeniden uygulanabilir.
  • Gözlerinizi sıklıkla su ile temizleyin.
  • Gözlerinizi nemlendirin.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın ve başkalarıyla olan temasınızı minimum seviyede tutun.
  • Gözlerinizi güneşten koruyun.
  • Gözlerinizi kapatarak dinlenin.
  • Gözlerinizi zorlamaktan kaçının.
  • Göz enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek adına sosyal mesafeyi sürdürün.
  • Eğer başkasıyla fiziksel temasınız olduysa, gözlerinizi ılık su ile yıkayın.
  • Aloe vera jeli su içinde kaynatılıp yeşil renge dönüşene kadar bekletilir. Elde edilen karışım göze damlatılır, ancak özellikle küçük çocukların göz sağlığı açısından bu işlemi doktor kontrolünde yapmanız önemlidir.
  • Göz nezlesinden dolayı oluşan kızarıklık ve şişlikler için patates dilimlerini yatmadan önce gözünüzün üzerine yerleştirebilirsiniz.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8614-pink-eye

SIK SORULAN SORULAR

Göz nezlesi iyileşmesi kişiye bağlı olarak farklılık gösterebilir ve genellikle belirtilerin şiddeti altta yatan sebepler ve uygulanan tedavi yöntemlerine bağlıdır. Çoğu durumda göz nezlesi hafiftir ve belirtiler birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Virüs ya da bakteriyel enfeksiyonlara dayalı göz nezlesinde doktorun reçete ettiği antibiyotik veya antiviral ilaçların kullanılması genellikle iyileşmeyi hızlandırabilir. Ancak bu tedavilere rağmen belirtilerin tamamen ortadan kalkması birkaç gün sürebilir.

Göz nezlesi bulaşıcılığı yüksek bir hastalıktır. Genellikle viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda görülen bu rahatsızlık bir insandan diğerine kolayca yayılabilir. Hastalığı kapmış kişinin gözlerine dokunup ellerini temizlememesi veya ortak kullanım eşyalarını paylaşması durumunda hastalık bulaşabilir. Ayrıca öksürme veya hapşırma esnasında etrafa saçılan damlacıklar vasıtasıyla da havadan geçiş söz konusu olabilir.

Göz nezlesinin meydana gelmemesi ve göz sağlığının korunabilmesi için göze el ile dokunmaktan kaçınmak, elleri düzenli olarak yıkamak ve temizlemek, yüzü kurularken kullanılan havlu veya bezi hijyenik tutmak, kişisel hijyen ürünlerini başkaları ile paylaşmamak, yastık kılıflarını düzenli olarak değiştirmek, kullanılmayan veya süresi geçmiş göz makyaj malzemelerini kullanmama gibi kurallar bulunur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.04.2024 09:34Yayınlanma Tarihi: 25.04.2024 09:28
Yorum Ekle


KATEGORİLER