444 3 703

Apandisiti patlayan anne adayı Büyük Anadolu Hastaneleri'nde ameliyat oldu

 

Normal durumda bir ilaç verilerek eve gönderilen anne adaylarının hamilelik döneminde yaÅŸadığı saÄŸlık sorunlarının takibi çok önemlidir. Bu hem anne hem de bebek için hayati önem taşımaktadır. Åžiddetli karın aÄŸrısı ÅŸikayeti ile Samsun Büyük Anadolu Hastanelerine baÅŸvuran anne adayı Ebru Kılıç, Genel Cerrahi Uzmanı Sedat Ocak tarafından apandisit ameliyatı baÅŸarıyla yapıldı.

Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Sedat Ocak, özellikle her anne adayını düÅŸündüren ve hem anneyi hem de bebeÄŸin hayati risk taşımasına sebep, “hamilelik döneminde ameliyat”, “hamilelikte ameliyat olur mu?”, “hamilelikte ameliyat olmak riskli mi?”, “hamilelikte apandisit ameliyatı nasıl yapılır?” sorularının yanıtını verdi.

Ä°LAÇ VERÄ°P EVE GÖNDERÄ°YORLAR
Her insan aniden ameliyat gerektirecek durumla karşı karşıya kalabilir diyen Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Sedat Ocak, "Bu durum hamilelik döneminde de ortaya çıkabilir. Anne adayları hamileliÄŸin her döneminde yaÅŸadığı bulantı, kusma, karın bölgesindeki sorunlar, gerçekte bir apandisit patlaması ya da krizine iÅŸaret olabilir. Özellikle aÄŸrı, aksi ispatlanana kadar apandisit gibi düÅŸünülmeli ve anne adayı bu yönde takip edilmelidir.
Fakat hamilelikte apandisit tanısını koymak zordur; çünkü ileri görüntüleme aÅŸamaları olan bir tomografi anne ve bebeÄŸe vereceÄŸi zarardan ötürü kullanılamamaktadır. Bu nedenle hamilelikte apandisit tanısı için yalnızca ultrason tercih edilir.
Bu anlamda hamilelik döneminde bulantı, kusma, karın bölgesinde sorunlar yaÅŸayan anne adaylarına hastanelerde bir ilaç vererek eve gönderilir; fakat bu durum annenin ve bebeÄŸinin hayatını riske sokabilir. Bu anlamda anne adayının bu saÄŸlık sorularında takibi çok önemlidir.” dedi.

GEBELÄ°KTE AMELÄ°YAT NASIL YAPILIR?
Genel Cerrahi Uzmanı Sedat Ocak sözlerine ÅŸöyle devam etti: "24 yaşındaki anne adayımız Ebru Kılıç'ta 20 haftalık gebe. Kendisi hastanemize 2 gündür geçmeyen ÅŸiddetli karın aÄŸrısı ÅŸikayeti ile baÅŸvurdu. Takip etmemize raÄŸmen aÄŸrıları devam etti.
Normalde bu tür durumlarda gebe olan anne adaylarına bir ilaç verilerek evlerine gönderilir; fakat yapılan tetkitlerde Ebru hanımın apandisiti olduÄŸunu tespit ettik. Hemen ameliyat kararı aldık. Kadın doÄŸum uzmanı doktorumuzunda gözetimi altında belden spinal anestezi ile baÅŸarılı bir ÅŸekilde ameliyatını gerçekleÅŸtirdik. Hastamız saÄŸlığına kavuÅŸtu, bebeÄŸi de çok iyi. Gebelik döneminde zaman zaman bu tür aÄŸrılar ile ÅŸiddetlenen ve ardından gebeliÄŸe baÄŸlı olduÄŸunu düÅŸünsekte baÅŸka saÄŸlık problemleri çıkabiliyor. Bu sorunlarda da cerrahi yöntemler kullanılabiliyor. Anne adaylarının bu tip cerrahi müdahaleleri mutlaka tecrübeli ve alanında uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

TEÅžEKKÜR ETTÄ°
Apandisit ameliyatı olan anne adayı Ebru Kılıç ise; "20 haftalık gebeyim. Åžiddetli karın aÄŸrısı ÅŸikayeti ile hastaneye gittim. Burada doktorum tarafından yapılan tetkiklerde, aÄŸrının apandisitten olduÄŸu belirledi ve ameliyatımı oldum. Süreci doktorum çok yakından takip etti. Ameliyatımın ardından kısa bir süre sonra evime döndüm. Åžu an da kendimi çok iyi hissediyorum. Büyük Anadolu Hastanelerine ve doktorumuz Sedat Ocak beye teÅŸekkür ediyorum." diye konuÅŸtu.

 

 

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 09:59Yayınlanma Tarihi: 21.01.2018 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER