444 3 703

Prematüre Bebekler Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Konu

Doğum, gebeliğin 37. haftasından daha erken bir döneminde olduğunda erken ya da erken dönem olarak kabul edilir. Çünkü normal süreçte ilerleyen bir hamilelik, 40 haftadır. Bebeğin rahimde geçireceği bu son haftalarda bebek sağlıklı bir şekilde kilo alır, akciğer ve beyin gelişimi tamamlanır. Bunun yanında önemli organların gelişimi de bu süreçte gerçekleşir. Bu nedenle erken doğan prematüre bebek için doğumdan sonraki süreç son derece önemlidir. Bu dönemi ve prematüre bebeklerin bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için bir araya getirdik.

Prematüre Bebekler Nedir?

Prematüre bebekler nedir?” beklenen doğum tarihinden 3 hafta erken doğan bebeklere prematüre denilir.

Bebeğim Neden Erken Doğdu?

Bebeklerin erken doğmaları genellikle annenin hamilelik sırasında yaşadığı bir sorunla ilgilidir. Bunlar:

  • Diyabet
  • Hipertansiyon
  • Kalp veya böbrek problemleri
  • Vajina ya da idrar yolları enfeksiyonu,
  • Annenin hamilelik öncesi zayıf olması ya da hamilelikte yeterince kilo alamaması
  • Annenin hamilelikte sigara, alkol ve madde kullanması

Bebeğimin Özel Bakıma İhtiyacı Var mı?

Prematüre bebekler, normal zamanlarında doğan bebeklere göre daha sık ve daha çok sağlık sorunu yaşama eğilimindedir. Bu yüzden sıklıkla yoğun bakım ünitesinde bakıma ihtiyaç duyarlar.

Bebeğim Neden Sıcak Kalmalı?

Erken doğan bebeklerin vücut ısısını korumak için yeterli vücut yağı bulunmaz. Bu nedenle prematüre bebeklerin sıcak tutulması gerekir. Yoğun bakım ünitesinde bebekler özel ısıtıcılı yataklarda tutulur.

Bebeğimin Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?

Anne sütü, bebek için en iyi besindir. Anne sütünde bebeklerin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan proteinler bulunur. Prematüre bebekler, doğumun ardından memeden ya da biberondan beslenemez. Annenin pompa ile elde ettiği süt, bebeğe burun ya da ağızdan mideye giden tüpten verilir. Annenin yeterli sütü bulunuyorsa bebek formül mama ile beslenmelidir. Prematüre bebeklerin tam zamanında doğan bebeklerden daha fazla proteine, kaloriye ve besine ihtiyacı bulunur. Bu nedenle bebeğin beslenmesine dikkat edilmelidir.

Hangi Sağlık Sorunları Olabilir?

Erken doğan bebeklerin organları kendi kendine çalışmaya tam olarak hazır olmadığından, bu bebekler bazı sağlık sorunları yaşayabilir. Bu sorunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Anemi
  • Apne
  • Solumun problemleri
  • Sarılık
  • Ciddi bağırsak problemleri
  • Kalp sorunları
  • Göz retinası ile ilgili rahatsızlıklar
  • Sepsis enfeksiyonları

Prematüre Bebekler Sık Sık Hastalanır

Prematüre olarak dünyaya gelen yeni doğan bebekler normal zamanda dünyaya gelmiş yeni doğan bebeklere kıyasla bazı hastalıklara yakalanma konusunda daha şanssızdırlar. Özellikle alerjik hastalıklar, beyin kanaması, kolay geçirilen enfeksiyonlar, akciğer enfeksiyonları, sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlar gibi hastalıklara prematüre bebekler daha sık yakalanır.

Prematüre Bebekler İçin Yapılan Testler

Prematüre bebekler, yoğun bakım ünitesine alındıktan sonra bazı değerlerinin takibe alınması gerekir ve bu hususta bebeğe çeşitli testler uygulanır. Ancak bazı testler rutin olarak uygulanırken, diğer testler yalnızca şüpheli durumlarda yapılır. Prematüre bebeklere uygulanan testler aşağıdaki gibidir:

  • Kan testleri
  • Göz muayenesi
  • Ekokardiyografi
  • Solunum ve kalp hızı monitorizasyonu
  • Ultrason taraması
  • Alınan ve çıkarılan sıvı takibi

Prematüre Bebeğin Küvezden Çıkma Zamanı

Beslenmesini ağızdan anne sütü ya da formül mama ile yapabilen, tedavi edilmesi gereken herhangi bir organ fonksiyon bozukluğu olmayan , solunumu 25-55/dakika arasından olan bebekler için taburcu süreci planlanır. Ancak öncesinde anneye birebir eğitim verilir ve tüm gün boyunca annenin bebeğin bakımı yapıp yapamayacağı gözlemlenir. Bu sürecin sorunsuz geçmesi durumunda da bebek oda sıcaklığında vücut ısısını koruyabiliyorsa taburcu edilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prematüre bebekler, doğumun ardından yenidoğan kliniğinde özel bakıma ihtiyaç duyar. Bu süreçte bebeğin organları ile ilgili olan kontroller mutlaka yapılmalıdır. Aşılar, işitme ve göz muayenesi de bu dönemde aksatılmamalıdır. Bebek büyümeye başladığında da gelişimi, konuşma, dil ve motor gelişimi, kas gücü ve refleksleri de her ay kontrol edilmelidir.

Prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler, her ebeveynin araştırdığı konular arasındadır. Erken doğan bebeğin bakımı, zorlayıcı bir süreci kapsar. Bu nedenle bu süreçte hem anne hem de babanın süreç hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olması ve psikolojik olarak güçlü durması önemlidir. Evde geçirilen süreçte bebeğin günlük yaptığı kaka sayısı, öğün zamanları, öğünde tükettiği besin miktarları ve idrar miktarı bir tabloya kaydedilmeli ve takip edilmelidir. Evdeki ortam ısısı 23-25 derecede tutulmalı ve bebek bu ısıya uygun giydirilmelidir. Altta zıbın, üstüne tulum ve bebek uyurken üzerine ince bir battaniye bu bakımdan doğrudur. Bebeğin gürültüden uzakta kendi yatağında uyuması da önemlidir. Prematüre bebeklerin 3 yaşına kadar doğum haftaları gözetilerek gelişimleri takip edilmelidir. 3 yaşından sonra da yaşıtlarıyla aynı gelişime sahip olan bebeğin her ay izlenmesi gerekmez.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.05.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 13.05.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER