444 3 703

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

 

Hemen hemen her insan hayatının bir döneminde hazımsızlık problemi yaşar. Tıp literatüründe dispepsi olarak da bilinen bu durum; genellikle karnın üst bölgesinde şişkinlik, şiddetli ağrı, erken doyma hissi ve kimi durumlarda da bulantı halinde kendini belli eder. Toplumda yaygın görülen bu rahatsızlığın en önemli nedeni de sindirime yardımcı olan mide sindirim sıvılarının yanlış salgılanmasıdır. Peki, hazımsızlığa ne iyi gelir? Hazımsızlık durumunda kurtulmak adına neler yapılabilir? İşte bu konuda size yardımcı olacak öneriler.

Hazımsızlıktan Kurtulmak İçin Yapmanız Gerekenler

Hazımsızlık nedir? Kurtulmak için neler yapabilirim?” diye merak ediyorsanız yaşam stilinizde sağlıklı alışkanlıklar kazanmaya özen göstermelisiniz. Yaşamınıza katmanız gereken alışkanlıklar aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • Düzenli egzersiz yapmak

Hazımsızlık haraketsizlikten kaynaklı olabilir. Hareketsiz bir yaşam biçimi kilo almanızı tetikler ve bağırsak hareketleriniz de yavaşlar. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da rahatsızlık veren hazımsızlık problemleri yaşamaya başlarsınız. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.

  • Sağlıklı besinler tüketmek

Aşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı besinler mide asidinin artmasına neden olur. Bu nedenle hazımsızlık durumunu tetikleyen bu tür besinlerden uzak durmalısınız.

  • Yemekleri yavaş çiğnemek

“Hazımsızlık nasıl geçer?” sorusuna verilecek yanıtlardan biri de yemekleri yavaş yavaş çiğnemek var. Yoğun yaşam temposuna sahip olan kişilerde hızlı yemek yeme alışkanlığı hazımsızlık probleminin en temel nedenlerinden biri. Hızlı şekilde tüketilen ve yeterince çiğnenmeyen besinler mide ve bağırsak tarafından zor sindirilir ve bunun bir sonucu olarak da hazımsızlık yaşanır. Bu nedenle öğünler mutlaka doğru zamanda yapılmalı ve besinler iyice çiğnenmelidir.

  • Stresi yönetimini bilmek

“Hazımsızlık neden olur?” sorusunun yanıtlarından biri de stres. Psikolojik hazımsızlık olarak da bilinen bu durum, kişinin uzun süre strese maruz kalması ile yaşanmakta. Bu nedenle stresi yönetmeyi bilmek hazımsızlık kaynaklı sorunların giderilmesinde yardımcıdır.

  • Küçük porsiyonlar tüketmek

Öğünlerde gereğinden fazla yemek yemek hazımsızlığın nedenlerinden bir diğeri. Fazla miktarda tüketilen yemek midenin fazla asit üretmesine ve asidin yemek borusuna kaçmasına neden olur ve bu da hazımsızlığı tetikler. Bu nedenle öğünler küçük porsiyonlar halinde yapılmalıdır.

  • Hazımsızlık için faydalı olan besinler tüketmek

Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tercih edilmeli. Bu yiyecekler, sindirim ve mide sistemini destekler. Bu besinler de toz kimyon, anason, rezene, elma sirkesi, tarçın, zencefil, karanfil, nane, ananas suyu, narenciye gibi besinler hazımsızlık probleminin ortadan kaldırmasına yardım eder. Bu sebeple beslenme ritüeline bu besinler eklenmeli.

Hazımsızlık için merak edilen sorulardan biri de “Yoğurt hazımsızlığa iyi gelir mi?” Yoğurt mide sağlığı için faydalı besinlerden biridir. Sindirim sistemini geliştiren bu besin hazımsızlık kaynaklı yaşanan ağrıların giderilmesinde ve iyi bakterilerin artmasında yardımcı bir etki gösterir.

  • Bol su tüketmek

Az su tüketmek hazımsızlığın en büyük nedenlerinden biri. Bu nedenle bol su tüketmeye özen gösterilmeli ve bunun yanında gazlı, alkollü, kafeinli içecekler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Böylelikle hazımsızlık problemleri en aza indirilebilir.

Sakız Hazımsızlığı Giderir mi?

Sakızın mide problemlerine iyi geldiğine dair bir kanı bulunmakta. Ancak sakız hava yutmayı kolaylaştırır ve şişkinlik şikayeti yaşanıyorsa bu duruma dikkat edilmelidir.

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Uygulanacak bazı yöntemler sayesinde bağırsak ve mide sistemi rahatlatılabilir ve hazımsızlık azaltılabilir. Bu yöntemler:

  • Lokmalar iyi çiğnenmeli
  • Öğünler yavaş tüketilmeli
  • Kafein, alkol ve gazlı içecekler az tüketilmeli
  • Yağ ve baharat tüketimi sınırlandırılmalı
  • Düzenli egzersiz yapılmalı
  • Karın bölgesini sıkmayan kıyafetler tercih edilmeli
  • Yatarken baş yükseltilmeli
  • Mayalı gıdalar, katkılı ve hazır besinler olabildiğince az tüketilmeli
  • Kabızlığa neden olabilen besinler yerine sebze, meyve ve lifli besinler tercih edilmeli

Hazımsızlığa Doğal Çözüm

Hazımsızlık ilacı kullanmadan doğal çözümler arayanlar hazımsızlığa iyi gelen bitki çaylarını deneyebilir. Hazımsızlığa ne iyi gelir evde çözüm bulmak isteyenler nane çayı, papatya çayı gibi çayları tüketebilir. Hazımsızlık için çay tüketerek siz de bu yaşadığınız sorunu hafifletebilirsiniz.

Hazımsızlık ve Şişkinlik Sorunu Olanlara Öneriler

“Hazımsızlık ve şişkinliğe ne iyi gelir?” sorusu da merak edilenler arasında. Şişkinliğe ve hazımsızlığa ne iyi gelir sorusunun yanıtı ise şöyle:

  • Kilo fazlalığı varsa verilmeli
  • Sigara alışkanlığı bırakılmalı
  • Hazımsızlık şikayetlerini artıran yiyecek ve içecekler azaltılmalı
  • Yatmadan 3 saat önce yiyecek ve içecek tüketilmemeli

“Hazımsızlığa ne iyi gelir doğal yöntemler nelerdir?” diye merak ediyorsanız verdiğimiz önerileri uygulayabilir ve beslenme düzeninize nane ve papatya gibi bitki çaylarını dahil edebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 21.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER