444 3 703

Diyetteyken Sahurda Ne Yenir?

 

Diyetteyken sahurda ne yenir?” sorusu ramazan ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen konulardan biridir. Ramazan ayıyla birlikte kiÅŸinin beslenme düzeni tamamen alt üst olur. Ancak bu süreçte hem diyet yapmak hem de oruç tutmak mümkündür. Ä°ÅŸte konu hakkında bilinmesi gerekenler:

Diyetteyken Sahurda Yemeniz Gereken Besinler

Oruç tutmak vücudun dengesini bozar ve alışılmış olan beslenme ÅŸeklinde deÄŸiÅŸikliklere neden olur. Bu nedenle tüketilecek besinlerde seçici olunmalı ve zararlı gıdalardan kaçınılmalıdır.  Peki diyet yaparken sahurda ne yenir? Lifli yiyeceklerin yanında sahurda tüketilmesi gereken diÄŸer gıdalar aÅŸağıdaki gibidir:

  • Protein beslenme programında eksik olmaması gereken bir gruptur ve diyet yaparken daha da önem kazanır. Vücudun yaÄŸ yerine kas yapısını sürdürmesi gereklidir ve bunu saÄŸlayacak olan proteinlerdir. Tam protein içeren besinleri tercih etmek daha faydalı olacaktır. Hayvansal proteinler yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünlerini içerirken bitkisel protein kaynakları arasında yaÄŸlı tohumlar (chia, keten tohumu, kuruyemiÅŸler) ve tam tahıllı gıdalar bulunmaktadır.
  • Tam tahıl ürünleri, kuruyemiÅŸler, meyve, baklagiller, arpa, yulaf, çavdar, mısır, patates, tatlı patates ve brokoli gibi gıdalar saÄŸlıklı karbonhidratları temsil eder ve sahur menüsünde mutlaka bulunmalıdır.
  • Bitkisel yaÄŸlar saÄŸlıklı yaÄŸlar kategorisine girer. Zeytinyağı hem piÅŸirme hem de doÄŸrudan tüketim için kullanılabilir. Avokado da saÄŸlıklı yaÄŸlarla dolu bir besindir. Bu grupta ayrıca yaÄŸlı tohumlar ve kuruyemiÅŸler de yer alır.
  • Tüm meyve ve sebzeler bu gruba dahildir ve düzenli olarak tüketilmelidir. Lif açısından zengin olan elma, kabak, armut, ÅŸeftali, pancar, nohut, bezelye, brokoli ve Brüksel lahanası bu grubun en deÄŸerli kaynaklarıdır.

Diyet Yaparken Sahurda Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

  • Koyun ve kuzu eti gibi yaÄŸlı etler, tereyağı, kaymak, yaÄŸlı peynirler ve sucuk gibi gıdalar bu grupta bulunur ve diyet yaparken sahurda tüketimden kaçınılmalıdır.
  • Beyaz unlu gıdalar, ÅŸekerli yiyecekler, hazır paketlenmiÅŸ yiyecekler, patates kızartması ve hamur iÅŸleri zararlı karbonhidratları temsil eder ve bunların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Cipsler, ÅŸekerli ve ambalajlanmış gıdalar, hazır kekler, kurabiyeler ve çikolatalar bu kategoriye girer ve diyet için oldukça zararlıdır. Özellikle sahurda kesinlikle tüketilmemelidir.

Sahurda Tüketilebilecek Alternatifler Nelerdir?

Sahur vaktinde yemek sindirim açısından zor olabilir. Bu sebeple akÅŸam yemeÄŸi tarzında ağır yemekler yerine çorba iyi bir seçenek olabilir. Sindirimi kolaylaÅŸtıran çorbalar mideyi rahatlatır. Ancak en iyi tercih kahvaltılıklar olacaktır. Kahvaltı öÄŸününü atlamamak için, sahurda kahvaltılık tüketmek ideal bir seçenek olabilir. Bu öÄŸünde ayrıca aşırı tuzlu ve ÅŸekerli besinlerden uzak durulmalıdır. Yemekle birlikte de bol su tüketilmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.03.2024 13:16Yayınlanma Tarihi: 26.03.2024 12:53
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER