444 3 703

Varikosel Hastalığı ve Mikrocerrahi Varikoselektomi

 

Varikosel "pampiniform pleksus" adı verilen skrotumun (testis torbasının) damarlarının genişleyerek varise dönüştüğü bir hastalıktır. Genellikle 15-25 yaş arası erkeklerde görülür ve erkek kısırlığının tedavi edilebilen sebepleri arasında en önde gelir. Mikrocerrahi Varikoselektomi, varikosel tedavisinin altın standardıdır ve tecrübeli Üroloji uzmanları tarafından uygulanır. Mikrocerrahi tekniği ile gerçekleştirilen varikoselektomi operasyonunda hem varisli damarlar çıkartılır hem de potansiyel olarak varis olabilecek damarlar engellenir. Bu durum testislere oksijensiz kanın birikmesini önler ve testis sıcaklığını ideal düzeye döndürür. “Varikosel nedir? Nasıl tedavi edilir?” gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Varikosel Nedir?

Varikosel testisleri ve spermatic kordonu sararak toplardamarların kapak mekanizmasının bozulması sonucu genişlemesidir. Varisle benzerlik gösterir ve temel olarak bir damar hastalığıdır. Damarların birbirine bağlanma açısının yanı sıra genetik faktörler, sigara tüketimi ve belirsiz nedenlerin kombinasyonu varikosel hastalığını oluşturur.

Sol testis damarının böbrek toplardamarına dik bir açıyla bağlanması nedeniyle, sol testiste varikosel görülme olasılığı daha yüksektir. Bu hastalık, erkek kısırlığına yol açabilen ve genellikle fark edilenden daha yaygın olan bir durumdur. Yetişkin erkeklerin % 15-20'sinde, kısırlık tanısı alan erkeklerin % 40'ında varikosel bulunmaktadır. Testis torbasındaki damarlar genişlediğinde çoğunlukla ciddi sorunlara sebep olmaz, ancak ergenlik döneminde başlayan ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, kısırlığa neden olabilir.

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Varikosel belirtileri arasında testis ve kasık ağrısı, skrotum damarlarında belirginleşme, testislerde küçülme ve kısırlık bulunur.

Varikosel Teşhisi Nasıl Konur?

İnfertilite belirtileri gösteren ya da bu belirtilerden herhangi birine sahip olan erkeklerin üroloji uzmanıyla görüşmesi gereklidir. Varikosel için uzmanlar tarafından yapılacak fiziki muayene, sperm testi, hormon analizi ve skrotal renkli doppler ultrasonografi sonucunda kesin teşhis konulabilir. Skrotal doppler ultrasonografi, testislerin, spermatik kordonların ve çevre dokuların yapısal durumunu, damarların genişliğini ve varsa sızıntıları değerlendirmek için kullanılır.

Varikosel Nasıl Tedavi Edilir?

Varikosel tanısı almış tüm hastaların tedavi olmalarına gerek yoktur. Eğer sperm parametreleri normal ise veya ağrı ilaçla kontrol altına alını önerilmez. Mikrocerrahi varikoselektomi operasyonuna karar verilirken hasta yaşının yanı sıra, ağrının mevcut olup olmadığı, çocuk isteyip istemediği gibi faktörler ve çiftin özel koşulları dikkate alınır.

Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Varikosel ameliyatı sunduğu avantajlar nedeniyle varikosel hastalığının tedavisinde altın standart olarak kabul edilir. Cerrahi mikroskop yardımıyla yapılan operasyonda, cerrahi alan ayrıntılı bir şekilde görülebilir. Spinal anestezi ile uygulanan bu prosedürde, kasık bölgesinden yaklaşık 3-4 cm'lik bir kesikten testis ve spermatik kordon damarlarına ulaşılır. Operasyon sırasında en küçük damarlar bile görüntülenebilir. Bu sayede varisleşmiş ya da varisleşme riski taşıyan damarlar çıkarılırken, testislere temiz kan sağlayan mikro-damarlar korunur. Operasyon genellikle bir saat sürer ve hastalar genellikle bir gün sonra taburcu olabilirler ve birkaç gün içinde normal yaşamlarına dönebilir.

Mikrocerrahi Varikoselektomi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Varikosel ameliyatı olanların yorumları ve yapılan bilimsel çalışmalarda mikrocerrahi ile gerçekleştirilen varikosel operasyonlarına tabi tutulan hastaların, açık varikoselektomi uygulananlara kıyasla daha az komplikasyon yaşadığı, ameliyat sonrası klinik iyileşme sürelerinin daha kısa olduğu, sperm kalitesinde belirgin bir artış meydana geldiği ve nüks oranlarının geleneksel operasyona nazaran çok daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Varikosel Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Varikosel ameliyatı sonrası erken dönemde hastaların testislerini koruma altına almaları, ani ve hızlı hareketlerden uzak durmaları ve cerrahi alan üzerinde basınç oluşturmamaya özen göstermeleri gerekmektedir. Hastaların en az 3 hafta boyunca ağır yük taşımayı ve yoğun egzersiz yapmayı önlemeleri önem arz etmektedir. Operasyondan sonra işe dönmek için gereken süre kişinin yaptığı işin niteliğine bağlı olarak değişebilir. Hareket gerektirmeyen işlerde çalışan hastalar birkaç gün içinde işe geri dönerken, ayakta kalma yoğunluğu yüksek olan işlerde çalışanlar için bu süre bir hafta ile on gün arasında olabilir.

Mikrocerrahi Varikoselektomi Sonrası Takviye Ürün Kullanımı

Sağ ve sol varikosel ameliyatı olanlar varikosel operasyonundan yaklaşık 6 ay sonra hastaların %40-60'ı arasında sperm parametrelerinde iyileşme görülmektedir. Operasyon sonrası dönemde hastaların mineral ve vitamin takviyesi kullanmalarının herhangi bir sakıncası yoktur. Operasyondan sonra hastaların sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi de çok önemlidir. Sigara ve alkol tüketmemek, varsa fazla kilo vermek ve dengeli beslenmek tedavinin orta vadedeki başarısını etkileyen diğer unsurlardır.

KAYNAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739135/

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 05.04.2024 16:29Yayınlanma Tarihi: 05.04.2024 09:09
Yorum Ekle


KATEGORİLER