Varikosel, testis torbasında bulunan toplardamarların aşırı genişleyerek varisler oluşması durumuna denir. Varikosel ameliyatı ve tedavi uygulanmadığında bu durum kısırlığa yol açabilir. Varikosel çoğunlukla belirti göstermez ancak bazı hastalarda ağrı, testislerin birisinin şişmesi veya daha büyük görünmesi gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
“Varikosel nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Varikosel, testis torbasında bulunan toplardamarların varisleşmesi durumudur. Testis içerisinde bulunan kirli kan ve toksik maddelerin testiste birikerek kısırlığa kadar yol açabilir. Varikosel genellikle sol testiste ortaya çıkarak erkeklerin yaklaşık %15’inde görülür. Hastalık çoğunlukla ergenlik öncesi ve ergenlik döneminde kendini gösterir. Varikosel damarlardaki kan akışının azalması ile ısının yükselmesine yol açar. Bunun sonucunda testisler daha az sperm üretmeye ve sağlıksız spermler oluşmasına neden olabilir. Her varikosel hastasında sperm üretimi ve sağlığı etkilenmeyebilir. Varikosel tedavisi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Vakaların birçoğunda tedaviye ihtiyaç yoktur. Fakat semptomların olduğu hastalarda cerrahi müdahale en sık kullanılan tedavi yöntemidir.
Varikoselin neden oluştuğuna dair kesin bir sonuç ortaya konmasa da oluşumunda çevresel faktörler, genetik faktörler, hipertansiyon, tümörler ve travmalar rol oynayabilir. Yapılan araştırmalara göre testiste bulunan spermatik korddaki kan akışı ile ilgili problemlerden kaynaklandığını düşünülmektedir. Varikosel %90 gibi yüksek bir oranla sol testiste görülür. Ancak her iki testiste de görünme ihtimali vardır. Bunun nedeni sol testiste bulunan damarların sağ testise göre daha uzun olması ve dik bir açıyla ana damarlara bağlanmasıdır.
Varikosel genellikle belirti göstermez. Nadiren ağrıya veya acıya neden olabilir. Özellikle uzun süre fiziksel efor harcandığı ve ayakta durulduğunda ağrıda artış görülebilir. Varikosel semptomları hastalığın ilerlemesi ile daha belirgin hale gelebilir. Bazı hastalarda varikosel belirtileri aşağıdaki gibi olabilir:
Doktorun fiziksel muayenesi sonucu varikosel tanısı konulabilir. İlk olarak hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi öğrenilir. Varikosel yeterince büyükse doktor bu kitleyi rahatlıkla tespit edebilir. Ancak kitlenin büyük olmadığı durumlarda fiziki muayene sırasında kişi ayağa kalkarak derin nefes alması sonrasında nefesi ağzı burnu kapalı bir şekilde zorla dışarı verilmesi istenir veya öksürtülür. Buna valsalva manevrası ismi verilir. Bu şekilde genişleyen damarlar tespit edilebilir. Tanı konulmasını ve hastalığın şiddeti belirleyen üç farklı varikosel derecesi bulunur:
1. Derece Varikosel: İlk bakışta veya fiziki muayene ile belirti ortaya çıkmaz. Valsalva manevrası tekniği ile tespit edilebilir.
2. Derece Varikosel: Fiziki muayene edilen hastadan herhangi bir zorlanma olmadan el ile muayene sonucu görülebilir.
3. Derece Varikosel: Varikoselin en ağır tipi 3. derece varikoseldir. Dışarıdan bakıldığında fark edilebilir.
Yapılan fiziki muayenenin yeterli olmadığı veya doğru tanının kesin konulabilmesi için testis torbasına ultrason testi yapılabilir. Ultrason sonucunda tümör gibi sebeplerden kaynaklı varikosel oluşumu varsa bu fark edilerek tedavi yöntemi belirlenir. Peki varikosel kaç mm olursa ameliyat gerekir? 3 mm ve fazlası için ameliyat gerekir.
Varikosel tanısı konulan çoğu hastada tedavi gerekmeyebilir. Varikosel teşhisi sonrası testis boyutları ve sperm parametreleri değerlendirerek tedavi yöntemine karar verilebilir. Varikosel teşhisi konulmuş fakat fazla oranda sperm parametrelerinde bozulma olmayan, sperm hareketliliğinin kaybolmadığı durumlarda hastalarda antioksidan ilaçlarla tedavi gerçekleşebilir. Ancak sperm kalitesinde bozukluk veya kısırlık yaşayan hastalarda ise tek tedavi yöntemi varikosel ameliyatıdır. Varikosel hastalığında tedaviler aşağıdaki şekilde belirlenebilir.
Peki varikosel ameliyatı ne kadar sürer? Tek taraflı ameliyatlar genellikle 40-45 dakika , iki taraflı ameliyatlar ise 1-1,5 saat arasında sürer.
Varikosel ameliyatında altın standart olarak mikrocerrahi yöntemi uygulanır. Varikosel teşhisi konulan her hastaya ameliyat yapılmaz. Ameliyat olması önerilen hastalar sperm kalitesinde bozukluk olanlar, daha önceden çocuğu olmasına rağmen ilerleyen süreçte çocuk sahibi olamayan hastalar, uzun süre çocuk sahibi olmayan hastalar ve yüksek dereceli varikoseli bulunan hastalar olabilir.
Varikosel ameliyatı kasık gölgesinde 3,4 cm’lik bir kesi açılarak yapılır. Varikosel ameliyatında amaç testiste temiz kan götüren damarlar ve sperm taşıyan kanalların korunmasıdır. Genişlemiş ve özelliğini kaybetmiş damar ise cerrahi operasyonda kullanılmaz hale getirilir. Varikosel ameliyatının mikrocerrahi yöntemi ile yapılmış olması varikosel ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonları azaltarak cerrahide başarılı olma şansını artırır.
Ameliyat sonrası dönemde günlük faaliyetler kolaylıkla yerine getirilebilir. Ameliyat sonrası hastanın takiplerinin yapılması önemlidir. 3 aylık periyotlarla spermogram takibi yapılır. 6. ayda yapılan muayeneler sonrası problem yoksa hastaların iyileşmesine dair bulgular 9. ve 12. ayda daha belirgin şekilde ortaya çıkar. İyileşme sağlanmayan hastalarda doktorunuzun önereceği ek tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Varikosel ameliyatı sonrası cinsel performans 2 hafta sonra aktif olarak başlanabilir. Bunun dışında ameliyatın yaklaşık 1 ay sonrasında ağır işlerin yapılmasına ve egzersizlere başlanabilir.
Varikosel ameliyatı fiyatı merak edilen konulardan biridir. Fiyat aralığı uygulanacak yöntem özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle detaylı muayene sonrasında fiyat bilgisi alınmalıdır. Bilgi talep formunu doldurarak varikosel ameliyatı fiyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Varikosel ameliyatı mikroskobik boyutlarda yapılan bir cerrahi işlemdir. Hastanın iyileşmesi 1 haftayı bulabilir. Bu 1 hafta içerisinde hasta günlük faaliyetlerini yerine getirmeye başlayabilir.
Mikro cerrahi yöntemi ile yapılan varikosel ameliyatlarında eğer tek taraflı varikosel varsa ortalama 45 dakika sürer. Eğer çift taraflı varikosel varsa bu süre 1,5 saati bulabilir.
Varikosel ameliyatı acilen gerçekleştirilmesi gereken bir operasyon değildir. Ancak varikoselin ilerlemesi ile sperm kalitesin de ve hareketliliğin de sorunlar oluşturarak çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle çok ileri tarihe atmadan ameliyat önerildi ise en kısa sürede operasyonun gerçekleştirilmesi önemlidir.
Hayır, her varikosel hastası kısır değildir. Hatta hafif ve orta dereceli varikosellerde tedavi gerekmez. İlerleyen durumlarda ise sperm kalitesinin ve hareketliliğinin bozulması ile kısırlık oluşabilir. Bu nedenle düzenli doktor kontrollerinin yapılması gerekir.
Varikoselin sperm kalitesini bozması dışında cinsel fonksiyonları da etkileyebilir. Testislerde oluşan damar genişlemelerine bağlı olarak hastalar ağrı hissedebilir. Bu durum ile cinsel ilişki kalitesi düşebilir.
Damar genişliği 3 mm’den büyük olan hastalara ameliyat önerilebilir. Ancak her hastanın ameliyat olması gerekli değildir.
Varikosel teşhisi ve ameliyatı için başvurulması gereken bölüm üroloji polikliniğidir.