444 3 703

C-Reaktif Protein Nedir?

C reaktif protein yani CRP, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen iltihaplanma sonucunda karaciğer tarafından üretilen bir proteindir. Bağışıklık sistemi vücuda giren bir parazit, bakteri, mantar veya bir yaralanma sonrasında doğrudan harekete geçerek bağışıklık hücreleri üretir ve ilgili bölgeye gönderir. Ayrıca karaciğerde de C-Reaktif protein sentezi artarak kızarıklık, ağrı, şişlik gibi belirtiler yaşanır.

Sağlıklı insanların kanında bulunan CRP düzeyleri oldukça düşüktür. Ancak olası bir iltihaplanma durumunda bu seviye yaşanan inflamasyonun şiddetine bağlı olarak artmaya başlar. Kanda bulunan CRP düzeyinde yaşanan hafif artışlarda bile vücutta belirti yaratmayan basit enfeksiyonlar etkili olabilir.

CRP Nedir?

Peki C reaktif protein nedir? Vücutta bir iltihaplanma söz konusu olduğunda kandaki düzeyi artarak vücudun bağışıklık yanıtını oluşturan bir proteindir. CRP olarak da adlandırılan bu protein vücutta meydana gelen bir inflamasyon durumunda %25 oranında bir artış gösterir. Vücutta yaşanan iltihaplanma oranı arttıkça CRP seviyesi de yükselir. Bu yükselmenin sonucunda da iltihaplanma bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişme gibi belirtiler görülür.

CRP Değeri Kaç Olmalıdır?

C reaktif protein CRP değerinin tespit edilmesinde basit bir kan testi yeterlidir. C-Reaktif proteinin kandaki normal değer aralığının 1.0 mg/L’nin altında olması beklenir. 1.0 mg/dL’nin üstünde olan CRP değerleri ise bir inflamatuar hastalığa işaret edebilir. Bu durumda daha ileri tanılama testleri gerekli olabilir.  

CRP yükseklikleri kronik rahatsızlığı bulunanlarda ve hamilelerde daha önemli sonuçlara neden olabilir. Bu sebeple hafif yükselmelerin bile ciddiye alınması gerekir. Bunların yanı sıra son dönemde yapılan araştırmalara göre CRP değerinde yükselme yaşanan hastalarda kalp krizi görülme riski 2 ile 3 kat fazladır. Bu nedenle kan ve diğer tarama sonuçlarına göre yapılacak değerlendirme ile uygulanacak koruyucu tedaviler önemlidir.

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

“C reaktif protein yüksekliği nedir?” diye merak ediyorsanız 1-1,5 mg/dL aralığındaki CRP değerinin hafif yükseklik anlamına geldiğini bilmelisiniz. C reaktif protein yüksekliği aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Basit yaralanmalar,
  • Diş eti iltihaplanmaları,
  • Diyabet,
  • Hamilelik,
  • Obezite,
  • Sigara kullanımı,
  • Soğuk algınlıkları,
  • Stres ve depresyon gibi durumlar,
  • Uykusuzluk.

Bunun yanında 10 mg/dL’nin üzerindeki CRP yüksekliği ise belirgin yükselme grubundadır. Vücutta şiddetli iltihaplanmaya işaret eden bu durum viral hastalıklar, şiddetli travma ve yaralanmalar, akut bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle görülür.

CRP Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Sağlıklı kişiler için kandaki normal CRP C reaktif protein değeri 1 mg/dL ve altı olarak kabul edilir. Bu nedenle C reaktif protein düşüklüğü söz konusu değildir. Üstelik CRP değerinin sıfıra yakın olması veya sıfır olarak belirlenmesi sağlıklı bir durumdur.

KAYNAK: https://medlineplus.gov/lab-tests/c-reactive-protein-crp-test/

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 15:01Yayınlanma Tarihi: 15.08.2023 10:04
Yorum Ekle


KATEGORİLER