Vücut kitle endeksi, kişinin vücut ağırlığının belirlemek ve değerlendirmek amacıyla geliştirilmiş bir formüldür. Çünkü kişilerin vücut ağırlığı boyu ile yakından ilgilidir. Bu formüle göre kişinin vücut ağırlığı boyu ile değerlendirilerek sağlıklı aralıkta olup olmadığı değerlendirilir.
Vücut Kitle Endeksi Nedir?
“Vücut kitle endeksi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:
Aynı zamanda boy kilo endeksi olarak da bilinen bu sayı, kişinin boy ve ağrılık değerleri baz alınarak hesaplanır. Hesaplamada kullanılan boy metre ve vücut ağırlığı da kilogram cinsinden hesaplanır. Bu hesaplama sonucuna göre de kişinin zayıf, normal, hafif şişman ya da obez olması yönünde sınıflama yapılır.
Vücut Kitle Endeksi Neden Hesaplanır?
Vücut kitle endeksi hesaplama işlemi kişinin boyuna göre olması gereken ağırlığı gösterir. Bu nedenle bu değerin altı ya da üstünde olması durumunda kişiye yol gösterir ve ideal kiloya ulaşmasında yardımcı olur. Vücut kitle endeksinin düşük olması durumunda kişi sağlıklı bir şekilde kilo olarak ideal kiloya erişir. Bu değerin yüksek olması durumunda da kişiye diyet ve sporla kilo vermesi ve ideal kiloya ulaşması önerilir.
Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?
“Vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır?” diye merak ediyorsanız öncelikle boy ve ağırlık değerini doğru bir şekilde ölçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Vücut kitle endeksi hesaplama işlemi yapılacak kişinin kilogram cinsinden kilosu, metre cinsinden boyun karesine bölünerek yapılır. Bu hesaplama formül olarak kilo/(metre)² şeklinde ifade edilebilir. Hesaplama için ilk olarak kişinin ağırlığı ve boyu ölçülmelidir. Tartılma için kişinin sabah aç karnına ve tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra yapılması önemlidir.
Özellikle genç ve çocuklarda yapılan ölçümlerde çıkan değerler iki kişi arasında aynı çıkmış olsa da bu kişiler arasında farklı sağlık durumları söz konusu olabileceğinden bu yaşlardaki kişilere yapılan VKE ölçümlerinin değerlendirilmesi mutlaka uzman doktor tarafından yapılmalıdır.
Vücut Kitle Endeksi Değerleri Ne Anlama Gelir?
Boy kilo endeksi hesaplama, yetişkinler için belirli değer aralıklarını içerdiğinden hesaplama sonrası elde edilen sonuçlarla kişinin sağlığı hakkında çeşitli fikirler edinilebilir. Ancak kadınlar için vücut Kitle indeksi ölçümü ile elde edilen değerlerin hamilelik dönemi değerlendirmesinde kullanımı doğru değildir. Çünkü bu dönemde anne karnında gelişmekte olan bebekle birlikte annenin de beslenmesi ve ağırlığı artar ve bu durum VKE değerlerinin artmasına neden olur.
Peki vücut kitle indeksi kaç olmalı? Sonuçlar genellikle vücut kitle endeksi hesapla işlemi ile elde edilen değerlere göre yorumlanır. Yetişkin erkek ve kadınlar için yapılan hesaplamalarda elde edilen sonuçlara göre değerlendirme şu aralıklara göre yapılır:
- 18,5 kg/m2 ve daha düşük değer = Zayıf
- 18,5 ve 24,9 kg/m2 arasında olan değer = Normal
- 25,0 ve 29,9 kg/m2 arasında olan değer = Kilolu
- 30,0 ve 34,9 kg/m2 arasında olan değer = 1. derece obezite
- 35,0 ve 39,9 kg/m2 arasında olan değer = 2. derece obezite
- 40 kg/m2 ve üzerinde olan değer = 3. derece obezite
Yaşa Göre İdeal Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Yaşa göre vücut kitle indeksi farklılık gösterir. Yaşa göre olması gereken referans aralıkları aşağıdaki gibidir:
- 19-24 yaş arası kişiler için ideal referans aralığı 19-24 BMI
- 25-34 yaş arası kişiler için ideal referans aralığı 20-25 BMI
- 35-44 yaş arası kişiler için ideal referans aralığı 21-26 BMI
- 45-54 yaş arası kişiler için ideal referans aralığı 22-27 BMI
- 55-64 yaş arası kişiler için ideal referans aralığı 23-28 BMI
- 65 yaş ve üzeri kişiler için ideal referans aralığı 24-29 BMI
Vücut Kitle Endeksi Kimlerde Kullanılmaz?
Vücut kitle endeksi ölçme yapılırken kas kitlesinin normalden az ya da çok olabileceği vücut geliştiriciler, sporcular, yaşlılar, çocuklar ve hamileler için göz önünde bulundurulmalı. Bu türden durumlarda da VKE farklı yorumlanmalıdır. Vücut geliştiriciler, sporcular, yaşlılar, çocuklar ve hamileler için vücut kitle endeksi aralıkları kişi özelinde yapılacak ölçümlerle anlaşılabilir.
VKE her yaştan kişi için değişebilir. Evde yaptığınız hesaplamalarda aşırı zayıf ya da obez kategorisinde çıkıyorsanız vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız. Özellikle ileri obezite durumunda uzman eşliğinde beslenme ve egzersiz programı belirlemeli ve doktorun gerek görmesi durumunda da tüp mide ameliyatı gibi obezite cerrahisi uygulamalarından yardım almalısınız.