444 3 703

Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi)

2 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Tıp literatüründe ‘Sleeve Gastrektomi’ olarak geçen tüp mide ameliyatı; dünya genelinde uygulanan popüler cerrahi işlemlerden biridir. İlk 1988 yılında Duedonal Switch ameliyatı ile birlikte açık yöntemle uygulanan tüp mide, 2009 yılında sonra tek başına uygulanan bir cerrahi işlem haline gelmiştir. Dünyada en sık uygulanan obezite cerrahisi yöntemlerinden biri olan tüp mide ameliyatı ile kişinin kilo vermesi ve hayat kalitesini artırması amaçlanır.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Gastrektomi kolu uygulaması, kilo vermek için dünya genelinde sıklıkla uygulanan yöntemlerden biridir. Bu yöntem kapsamında midenin %80-90'ı çıkarılarak mide tüp haline getirilir. Böylelikle kişinin kalori alımı azalır. Sleeve gastrektomi uygulaması kapalı yöntemle 1-2 saat sürer. Uygulama sonrası hasta, durumuna göre 2-3 gün boyunca hastanede kalır. Ameliyat sonrası 2 hafta sıvı ve 2 hafta yumuşak yiyecekler tükettikten sonra normal beslenme rutinine geçebilirsiniz. Ancak ameliyat sonrası yiyecekleri iyice çiğnemeye, yemekleri küçük porsiyonlar halinde tüketmeye, egzersiz yapmaya ve vitamin takviyesi almaya özen göstermelisiniz. Verdiğiniz kiloları hızla geri almamak için şekerli ve kalorili sıvı gıdalardan da kaçınmalısınız. Ameliyat sonrası hastalar kilolarının büyük bir bölümünü 1 yıl içinde kaybeder ancak bu oran ve süre kişiden kişiye farklılık gösterir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?

Genel anestezi altında uygulanan tüp mide ameliyatları, genel olarak laparoskopik yöntem olarak adlandırılan kapalı teknikle uygulanır. Bunun yanı sıra hastanın durumuna ve doktora bağlı olarak tek ya da 4-5 delikle ve bazı durumlarda robot ile uygulanır. Bu uygulamalarda çok küçük delikler açıldığından işlem hastada estetik bir deformasyona neden olmaz. Ameliyat sırasında mideyi çok küçültmemek için yemek borusu çapında olan kalibrasyon tüpü me girişine yerleştirilir. B tüp ile mide, yemek borusunun devamıymış gibi küçültülürken aşırı darlık ve tıkanma oluşması da engellenir. Buna ek olarak kanama ve damarlanma ile ilgili önlemler de alınır. Ardında mide özel kesici ve kapatıcı aletlerle boydan boya kesilir. İşlem sonrasında da kalibrasyon tüpü çıkartılır.

Tüp Mide Ameliyatı Neden Yapılır?

Gastrektomi kolu olarak da adlandırılan mide küçültme ameliyatı, kişinin aşırı açlık hissetmeden tükettiği yiyecek miktarın önemli ölçüde azaltmak için uygulanır. Ayrıca kilo vermeye yardımcı olmanın yanında aşırı kilo ile kişinin sağlığını tehdit eden durumları azaltılmasına yardımcı olmak için kullanılır. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Felç
  • Kısırlık
  • Kalp hastalığı
  • Obstrüktif uyku apnesi
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • 2 tip diyabet

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Tüp mide ameliyatı şartları gereği mide ameliyatı olmak isteyen adayların vücut kitle indeksinin 35 ile 40 arasında bir değere sahip olması gerekir. Bu uygulama ileri derecede reflü sorunu yaşayan obez hastalara ve kontrol altına alınamayan diyabet hastalarına uygulanmaz.

Riskler ve Komplikasyonlar

Hastaların yaklaşık %1'inde majör cerrahi komplikasyonlar yaşanabilir. Ancak bu majör cerrahi komplikasyonlar, ikinci bir operasyon ile düzeltilebilir. Kanama, bağırsak tıkanıklığı, sızıntı, organ yaralanması ve enfeksiyon bu komplikasyonlardır.

Tüp Mide Ameliyatının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Tüp mide ameliyatından sonra hasta tokluk hissine kısa sürede ulaşır ve bu tokluk hissi uzun sürer. Kişinin kilo kaybı belirli koşulları sağlaması ile ameliyattan hemen sonra başlar.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası

Hasta, ameliyattan sonraki 3.gün doktor onayı ile hastaneden ayrılabilir. 2 gün sonra hasta, seyahat etmeye hazırdır. Ameliyat sonrası dönemde sindirim sisteminde belirli değişiklikler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle diyetisyen tarafından verilen diyet programına uymaya özen göstermelisiniz. Ameliyatın 2.gününden itibaren sıvı alımına başlayabilirsiniz. Bu beslenme rutinini 14 gün boyunca deva ettirmeniz gerekir. Bu sürenin sonunda da yumuşak gıdaları tüketmeye başlayabilirsiniz. Ameliyatın 4.haftasında itibaren de her türlü besini tüketebilirsiniz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrası kişinin günde en az 6 öğün yapması önemlidir. Bu öğünlerde tüketilecek yiyecek miktarı az olmalıdır. Kişiye işlem sonrasında özel diyet ve beslenme programı verilir. Bu programa uyulması, ameliyatın uzun vadede başarılı sonuçlar göstermesi adına gereklidir. Diyet listesinde bulunmayan gazlı içecekler de tüp mide ameliyatı olmuş hastaların ömür boyu uzak durması gereken sıvılar arasındadır. Ameliyat sonrası hastalar ilk 10-14 gün boyunca sıvı ile beslenir ve hastanın beslenme düzeninde sıvı ile katı gıdalar ayrı aralıklardadır. Tüp mide ameliyatı olmuş hastalar, çok az miktarda besinle doyabilir. Bu nedenle, hastanın bu süreçte yüksek kaliteli besin gruplarını tüketmeye özen göstermesi önemlidir. Hayvansal ya da bitkisel protein zengini gıdalar bu bakımdan oldukça değerlidir.

Bilgi talep formunu doldurarak tüp mide ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Tüp mide ameliyatının süresi hastadan hastaya farklılık gösterse de ortalama 30 ile 90 arasındadır.



Hasta ameliyattan sonra durumuna göre 2-3 gün boyunca hastanede kalabilir. Başarılı bir ameliyattan geçen hastalar kendilerini iyi hissediyorsa 5 gün sonra iş hayatına dönebilir.



Tüp mide ameliyatından sonra midede bir miktar büyümenin olması beklenen bir durumdur ve normal bir süreçtir. Ancak midenin çok fazla büyümesi, ameliyat sonrası verilen kiloların hızla alınmasına neden olabilir. Bu nedenle tüp mide ameliyatından sonraki dönemde doğru bir beslenme uygulanmalı, gazlı içeceklerden uzak durmalı, katı ve sıvı yiyecekler aynı anda tüketilmemelidir.



Kapalı yöntemle gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı sonrasında ağırlık kaldırmanın herhangi bir zararı olmaz. Ancak ameliyatın ilk günlerinde çok ağır yüklerden kaçınmakta fayda var.



Tüp mide ameliyatı sonrası hasta; vücut tipi, yaşı, spor geçmişi ve yandaş hastalıklarına bağlı olarak 1-1,5 ay sonra spora başlayabilir.



Mide küçültme ameliyatı fiyatı hastanın durumuna, cerraha ve uygulama tekniğine göre farklılık gösterir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 09:59Yayınlanma Tarihi: 23.03.2022 00:00
2 Yorum

09 Eylül 2023 tarihinde
Elif, Tozlu

Merhabe iyi günler Mide tüp Ameliyati fyat bilgisi icin Mail yazabilirmisiniz

Büyük Anadolu Hastaneleri
19 Eylül 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.


13 Haziran 2023 tarihinde
neslim esra seyhan

merhaba tüp mide ameliyatı için fiyat bilgisi alabilir miyim 157/85 kilo

Büyük Anadolu Hastaneleri
13 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!