444 3 703

Vücut Kitle Endeksi (VKİ) Nasıl Hesaplanır?

 

Vücut kitle endeksi, kiÅŸinin vücut ağırlığının belirlemek ve deÄŸerlendirmek amacıyla geliÅŸtirilmiÅŸ bir formüldür. Çünkü kiÅŸilerin vücut ağırlığı boyu ile yakından ilgilidir. Bu formüle göre kiÅŸinin vücut ağırlığı boyu ile deÄŸerlendirilerek saÄŸlıklı aralıkta olup olmadığı deÄŸerlendirilir.

Vücut Kitle Endeksi Nedir?

“Vücut kitle endeksi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Aynı zamanda boy kilo endeksi olarak da bilinen bu sayı, kiÅŸinin boy ve aÄŸrılık deÄŸerleri baz alınarak hesaplanır. Hesaplamada kullanılan boy metre ve vücut ağırlığı da kilogram cinsinden hesaplanır. Bu hesaplama sonucuna göre de kiÅŸinin zayıf, normal, hafif ÅŸiÅŸman ya da obez olması yönünde sınıflama yapılır.

Vücut Kitle Endeksi Neden Hesaplanır?

Vücut kitle endeksi hesaplama iÅŸlemi kiÅŸinin boyuna göre olması gereken ağırlığı gösterir. Bu nedenle bu deÄŸerin altı ya da üstünde olması durumunda kiÅŸiye yol gösterir ve ideal kiloya ulaÅŸmasında yardımcı olur.  Vücut kitle endeksinin düÅŸük olması durumunda kiÅŸi saÄŸlıklı bir ÅŸekilde kilo olarak ideal kiloya eriÅŸir. Bu deÄŸerin yüksek olması durumunda da kiÅŸiye diyet ve sporla kilo vermesi ve ideal kiloya ulaÅŸması önerilir.

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

“Vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır?” diye merak ediyorsanız öncelikle boy ve ağırlık deÄŸerini doÄŸru bir ÅŸekilde ölçmeniz gerektiÄŸini bilmelisiniz. Vücut kitle endeksi hesaplama iÅŸlemi yapılacak kiÅŸinin kilogram cinsinden kilosu, metre cinsinden boyun karesine bölünerek yapılır. Bu hesaplama formül olarak kilo/(metre)² ÅŸeklinde ifade edilebilir. Hesaplama için ilk olarak kiÅŸinin ağırlığı ve boyu ölçülmelidir. Tartılma için kiÅŸinin sabah aç karnına ve tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra yapılması önemlidir.

Özellikle genç ve çocuklarda yapılan ölçümlerde çıkan deÄŸerler iki kiÅŸi arasında aynı çıkmış olsa da bu kiÅŸiler arasında farklı saÄŸlık durumları söz konusu olabileceÄŸinden bu yaÅŸlardaki kiÅŸilere yapılan VKE ölçümlerinin deÄŸerlendirilmesi mutlaka uzman doktor tarafından yapılmalıdır.

Vücut Kitle Endeksi DeÄŸerleri Ne Anlama Gelir?

Boy kilo endeksi hesaplama, yetiÅŸkinler için belirli deÄŸer aralıklarını içerdiÄŸinden hesaplama sonrası elde edilen sonuçlarla kiÅŸinin saÄŸlığı hakkında çeÅŸitli fikirler edinilebilir. Ancak kadınlar için vücut Kitle indeksi ölçümü ile elde edilen deÄŸerlerin hamilelik dönemi deÄŸerlendirmesinde kullanımı doÄŸru deÄŸildir. Çünkü bu dönemde anne karnında geliÅŸmekte olan bebekle birlikte annenin de beslenmesi ve ağırlığı artar ve bu durum VKE deÄŸerlerinin artmasına neden olur.

Peki vücut kitle indeksi kaç olmalı? Sonuçlar genellikle vücut kitle endeksi hesapla iÅŸlemi ile elde edilen deÄŸerlere göre yorumlanır. YetiÅŸkin erkek ve kadınlar için yapılan hesaplamalarda elde edilen sonuçlara göre deÄŸerlendirme ÅŸu aralıklara göre yapılır:

  • 18,5 kg/m2 ve daha düÅŸük deÄŸer = Zayıf
  • 18,5 ve 24,9 kg/m2 arasında olan deÄŸer = Normal
  • 25,0 ve 29,9 kg/m2 arasında olan deÄŸer = Kilolu
  • 30,0 ve 34,9 kg/m2 arasında olan deÄŸer = 1. derece obezite
  • 35,0 ve 39,9 kg/m2 arasında olan deÄŸer = 2. derece obezite
  • 40 kg/m2 ve üzerinde olan deÄŸer = 3. derece obezite

YaÅŸa Göre Ä°deal Vücut Kitle Ä°ndeksi Nedir?

YaÅŸa göre vücut kitle indeksi farklılık gösterir. YaÅŸa göre olması gereken referans aralıkları aÅŸağıdaki gibidir:

  • 19-24 yaÅŸ arası kiÅŸiler için ideal referans aralığı 19-24 BMI
  • 25-34 yaÅŸ arası kiÅŸiler için ideal referans aralığı 20-25 BMI
  • 35-44 yaÅŸ arası kiÅŸiler için ideal referans aralığı 21-26 BMI
  • 45-54 yaÅŸ arası kiÅŸiler için ideal referans aralığı 22-27 BMI
  • 55-64 yaÅŸ arası kiÅŸiler için ideal referans aralığı 23-28 BMI
  • 65 yaÅŸ ve üzeri kiÅŸiler için ideal referans aralığı 24-29 BMI

Vücut Kitle Endeksi Kimlerde Kullanılmaz?

Vücut kitle endeksi ölçme yapılırken kas kitlesinin normalden az ya da çok olabileceÄŸi vücut geliÅŸtiriciler, sporcular, yaÅŸlılar, çocuklar ve hamileler için göz önünde bulundurulmalı. Bu türden durumlarda da VKE farklı yorumlanmalıdır. Vücut geliÅŸtiriciler, sporcular, yaÅŸlılar, çocuklar ve hamileler için vücut kitle endeksi aralıkları kiÅŸi özelinde yapılacak ölçümlerle anlaşılabilir.

VKE her yaÅŸtan kiÅŸi için deÄŸiÅŸebilir. Evde yaptığınız hesaplamalarda aşırı zayıf ya da obez kategorisinde çıkıyorsanız vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız. Özellikle ileri obezite durumunda uzman eÅŸliÄŸinde beslenme ve egzersiz programı belirlemeli ve doktorun gerek görmesi durumunda da tüp mide ameliyatı gibi obezite cerrahisi uygulamalarından yardım almalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 02.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER