444 3 703

Parvovirüs (Beşinci Hastalık) Nedir? Parvovirüs Belirtileri Nelerdir?

 

Genellikle çocuklarda görülen ve DNA virüsü olarak bilinen parvovirüs B19'un sebep olduğu bir rahatsızlık olan beşinci hastalık, genellikle kış sonları ve ilkbahar başlarında ortaya çıkar. Bu hastalığın en belirgin özelliği yanaklarda tokat izi benzeri parlak kırmızı döküntülerin oluşmasıdır. Parvovirüs B19 ile enfekte olmuş kişilerde yaş ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklı semptomlar gözlenebilir. Beşinci hastalık adını çocuklarda sıklıkla gözlenen deri döküntülü hastalıklar listesinde beşinci sırada bulunmasından alır. “Parvovirüs nedir? Nasıl bulaşır?” gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını sizin için derledik.

Beşinci Hastalık Nedir?

Beşinci hastalık nedir? Parvovirüs B19 yanaklarda tokatlanmış gibi bir kızarıklığa yol açan bir DNA virüs türüdür ve bu nedenle beşinci hastalık veya tokatlanmış yanak sendromu olarak da anılır. Bu virüs bireyler arasında kolayca yayılabilir. Çoğu zaman semptomsuz ya da çok hafif belirtilerle seyreden bu hastalık bulaşıcıdır. İnsanlarda rastlanan parvovirüs, köpeklerde ve kedilerde bulunan aynı adlı virüsten farklıdır ve sadece insanları etkiler. Virüsün yol açtığı enfeksiyon, hücre üretimini geçici olarak durdurur.

Parvovirüs Belirtileri Nelerdir?

Beşinci hastalık veya parvovirüs B19 belirtilerine yüzde kırmızı döküntü, ateş, baş ağrısı, halsizlik, rahatsızlık hissi ve lenf bezlerinde şişlik dahildir. Parvovirüs 19 enfekte olan bir kişi öncelikle gribal semptomlar gösterir ve daha sonra virüs kan dolaşımına karışır. Virüs bulaştıktan yaklaşık 10 gün sonra hemoglobin düzeyi düşebilir.

Çocuklarda parvovirüs belirtileri aşağıdaki gibidir:
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Mide sorunları
  • Burun akıntısı
  • Yüzde belirgin kırmızı döküntüler

Virüs bulaştıktan birkaç gün sonra çocukların yüzünde kırmızı döküntüler oluşmaya başlar ve yanaklarda net bir kırmızılık görülür. Bu kırmızı lekeler kol, gövde, uyluk ve kalça bölgelerine yayılabilir. Bu oluşan döküntüler pembe tonlarında ve hafif kabarık bir görünüm sergiler.

Yetişkinlerde parvovirüs B19 (beşinci hastalık) belirtileri

Yetişkinlerde parvovirüs B19 belirtileri çocuklardaki yanak döküntüsünün aksine daha farklıdır. Bunun yerine yetişkinler parvovirüs B19 enfeksiyonu sonucunda genellikle eklem ağrısı yaşar. Bu ağrılar en çok ellerde, bileklerde, dizlerde ve ayak bileklerinde meydana gelir.

Beşinci Hastalığın Evreleri Nelerdir?

Peki parvovirüs B19 nedir? Evreleri nelerdir? Parvovirus B19 virüsüne maruz kalındıktan yaklaşık 1 hafta sonra virüs partikülleri kan dolaşımına karışır. Sonucunda ateş, yorgunluk ve baş ağrısı gibi grip benzeri belirtiler görülür. Virüsten yaklaşık 10 gün sonra ise hemoglobin düzeyinin düştüğü laboratuvar testleriyle belirlenir. Bunlar hastalığın ilk fazını oluşturur. Beşinci hastalığın ikinci fazı ise tahmini olarak 17.günde başlar ve bu süreçte döküntüler de ortaya çıkar. Yetişkinlerde bu döküntülere ek olarak, el ve ayak eklemlerinde ağrı ve şişlik de olabilir. İkinci fazda iyileşme süreci de başlar ve laboratuvar test sonuçlarında da değişiklik görülür.

5. Hastalık ile 6. Hastalık Arasındaki Fark Nedir?

5. hastalık ve 6. hastalık iki farklı virüs tarafından oluşturulan ayrı enfeksiyonlardır. 5. hastalık genellikle çocukları etkileyen ve yüksek ateş ile kızamık benzeri bir döküntünün eşlik ettiği bir viral hastalıktır. Bu durum genellikle Human Herpesvirus 6 (HHV-6) tarafından neden olur. Çoğunlukla çocuklar hızlı bir şekilde iyileşirler ve bu hastalığın ciddi komplikasyonları nadiren görülür. Öte yandan altıncı hastalık Rubella virüsü tarafından neden olunan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle çocukları etkiler ve tipik belirtileri arasında üç gün süren yüksek ateş ve sonrasında beliren ince, pembe döküntüler bulunur. Komplikasyonlar nadirdir ancak hamile kadınlar için risk teşkil eder çünkü fetusa zarar verebilir ve doğum kusurlarına yol açabilir. Her iki hastalığın belirtileri benzer olsa da virüs türleri ve potansiyel komplikasyonları açısından önemli farklılıklar vardır.

Beşinci Hastalık Neden Olur?

Parvovirüs B19 parvovirüs enfeksiyonuna yol açan bir DNA virüs türüdür. Köpeklerde ve kedilerde bulunan parvovirüsten farklı olan Parvovirüs 19, bu enfeksiyonun evcil hayvanlardan bulaştığını göstermez. Parvovirüs enfeksiyonu ya da beşinci hastalık genellikle kış ve bahar mevsimlerinde ortaya çıkan salgınlar sırasında ilkokul çağındaki çocuklarda görülür. Bu hastalık soğuk algınlığı ve grip gibi solunum, öksürme ve tükürük yoluyla kişiye bulaşabilir. Ayrıca yakın temasta bulunan insanlar arasında veya el teması ile de yayılabilir.

Parvovirüs B19 (Beşinci Hastalık) Nasıl Teşhis Edilir?

Beşinci hastalık belirtileri teşhisi için fiziki muayene yeterlidir. Parvovirüs B19 virüsüne dair bir şüpheniz varsa ve komplikasyon riski yüksekse, bir kan testi yapılabilir. Daha önce parvovirüs B19'a maruz kaldığınız düşünülüyorsa, kanınızdaki antikorlar incelenebilir. Eğer hamileyseniz, doktorunuz bebeğinizin durumunu kontrol etmek için ultrason önerisi yapabilir.

Parvovirüs Tedavisi Nasıl Olur?

Parvovirüs B19 genellikle soğuk algınlığı gibi belirti verdiği durumlarda kendiliğinden sınırlandırılır ve yok olur. Bağışıklık sistemi güçlü çocuklar ve yetişkinlerde genellikle parvovirüs tedavisi gerekmez. Beşinci hastalığın tedavisi aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilebilir:

  • Ağrı kesiciler kullanarak baş ağrınızı ve ateşinizi hafifletebilirsiniz.
  • Eklem ağrısı ve şişlikleriniz için anti-inflamatuar ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Bol sıvı tüketebilir ve dinlenebilirsiniz.

Parvovirüs B19 (Beşinci Hastalık) Nasıl Bulaşır?

Yetişkin, çocuk ve bebeklerde beşinci hastalık solunum yoluyla ya da damlacıklar aracılığıyla kişiden kişiye bulaşır. Öksürme ve hapşırma gibi eylemler virüsün yayılmasına yol açar ve bu virüs 10 gün sonra genellikle ateş ve halsizlik belirtileri ile kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde çocuklarda döküntü ve kızarıklık görülür.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15774-fifth-disease

SIK SORULAN SORULAR

Parvovirüs enfeksiyonunu engellemek için bir aşı bulunmamaktadır ancak enfeksiyonun oluşmasını önlemek için ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın. Enfekte olabilecek kişilerle yakın temastan kaçının. Hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde ağzınızı kapatın. Buruna, ağza veya gözlere dokunmaktan kaçının.

Parvovirüs B19 enfeksiyonu genellikle 3 günden 3 haftaya kadar sürebilir. Belirtiler ise genellikle 6 gün boyunca görülür. Beşinci hastalığa neden olan döküntüler ortaya çıktıktan sonra hastalığın bulaşıcı özelliği sona erer.

Hastalığın nedeni olan Parvovirus ‌B19 virüsü, solunum ve damlacıklar aracılığıyla kişiden kişiye geçer. Virüs, aksırma ve öksürme gibi faktörlerle bulaşır ve yaklaşık 10. günde grip benzeri belirtilerle; ateş ve halsizlikle kendini gösterir. Döküntü ve kızarıklık ise genellikle 17. gün civarında ortaya çıkar.

Genellikle zararsız ve döküntülü bir viral enfeksiyon olan beşinci hastalık anemi hastaları lösemi ve kanser hastaları, bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle zayıflamış olanlar, daha önce beşinci hastalığa yakalanmamış hamile kadınlar ve bebekler için tehlikelidir.

Sıcak hava ve güneş döküntülerin artmasına yol açabileceği için beşinci hastalığı geçiren kişilere serin yerlerde bulunmaları tavsiye edilir. Hamam, kaplıca veya sıcak suyla banyo yapmak da mevcut döküntülerin artmasına neden olacağından kaçınılmalıdır. Hasta bireylerin ihtiyaç halinde soğuk suyla duş almaları, hastalığın yoğunlaşmasını engellemek açısından önem taşır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.04.2024 09:01Yayınlanma Tarihi: 15.04.2024 07:43
Yorum Ekle


KATEGORİLER