444 3 703

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

 

Bromelain, vücuttaki protein sindirim süreçlerini destekleyen enzim çeşididir. Bu enzim ananasta bol miktarda bulunduğundan ananasın meyvesi, suyu ve sapından elde edilir. Takviye formunda üretilen bromelian birçok tıbbi durumun tedavi edilmesinde de kullanılır. Yaralanma veya ameliyat sonrasında vücutta yaşanan ağrının iyileştirilmesinde, burun akıntısında, ödemin atılmasında, diş eti problemlerinde bromelain takviyesi önemlidir. Bu önemli enzim ve takviye halinde kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Bromelain Nedir?

Bromelain nedir? ananasın meyvesi, suyu ve gövdesinde doğal bir şekilde bulunan bromelian, protein parçalama işlevi gören bir enzimdir. Takviye formunda alındığında sinüzit, ülseratif kolit, osteoartrit, kronik inflamatuar durumların ağrısını azaltmak, alerji, iltihaplanmayı azaltmak amacıyla kullanılır.

Bromelain Ne İşe Yarar?

Peki bromelain ne işe yarar? Vücuttaki proteinleri parçalayan enzimleri içeren bromelain; yaralanma durumunda, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde, burundaki, sinüsteki, dişteki ağrı ve şişlik durumlarında besin takviyesi olarak kullanılır. Bunun yanında vücuttaki ödemin atılarak kilo kaybını destelemek, sindirim problemleri, kas ağrıları, kanser, osteoartrit gibi durumlarla mücadeleyi destekler.

Bromelain Faydaları Nelerdir?

Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan bromelain faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Anti-enflamatuar özellikleri ile osteoartrit semptomlarını hafifletmek amacıyla kullanılır.
  • Kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kan dolaşımının düzelmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde kalp rahatsızlıkları riskini azaltmaya yardım eder.
  • Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar yapısı nedeniyle sinüzit, artrit ve diğer inflamatuar hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Astım ve bronşit gibi solunum yolu problemlerinin hafiflemesinde önemli bir katkısı bulunur. Bu rahatsızlıkların belirtilerini azaltır.
  • Proteinleri parçalama özelliği ile sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sorunları, şişkinlik ve gaz gibi durumları kontrol altına almak için kullanılır.
  • Doku onarımına yardımcı olan bileşenler içeren ve yara iyileşmesini destekleyen bir özellik taşır. Ananas özünde bulunan bromelain sayesinde şişlikler azalır ve yara iyileşmesi hızlanır.
  • Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Anti-enflamatuar bileşeni sayesinde sağlık açısından önemli faydalar sunar.
  • Bromelainde bulunan enzimler vücudun yağ sindirme hızını artırabilir.

Bromelain İçeren Gıdalar Nelerdir?

Bromelain ananas dışında zencefil, kivi, yoğurt, kuşkonmaz, incir, lahanada bulunur.

Bromelain Nasıl Kullanılır?

Bromelain nasıl kullanılır? Bromelaini takviye formu dışında besinler yoluyla da alabilirsiniz. Ananas kabuğundan çay yaparak tüketebilirsiniz.

Bromelainin Yan Etkileri Nelerdir?

Bromelain kullananların yorumları ve uzman görüşlerine göre aşırı kullanımında çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkilerden en yaygın olanları mide rahatsızlığı ve ishaldir. Ayrıca bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve astım belirtilerine yol açabilir. Bu belirtiler arasında solunum zorluğu, boğaz tıkanıklığı, kurdeşen, döküntüler ve ciltte kaşıntı bulunur. Eğer bromelain kullanımından sonra ciltte kaşıntı, döküntü, ishal veya mide rahatsızlığı gibi durumlar ortaya çıkarsa takviyeyi kullanmayı bırakmalı ve bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Bromelain Kullanım Alanları Nelerdir?

Bromelain birçok hastalığın tedavisinde destekleyici bir enzim olarak kullanılır. Sağlık üzerinde etkili olan bromelainin kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

  • Sinüzit hastalarında doktorların önerdiği ilaçlara ek olarak bromelain takviyesi kullanmak sinüs iltihabını hafifletebilir. Ayrıca bromelain nefes alma zorluğu ve burun iltihabı gibi sinüzite bağlı semptomları iyileştirmede de yardımcı olabilir.
  • Artrit kaynaklı iltihaplanmayı tetikleyen maddelerin seviyelerini düşürmeye yardım edebilir. Örneğin osteoartritin yol açtığı ağrı ve sertlik belirtilerinin giderilmesinde bromelain takviyesi kullanılabilir. Ek olarak oral yolla alınan bromelain cerrahi işlem sonrasında ortaya çıkan ağrı ve şişliği azaltmada da etkili olabilir.
  • Yanık yaralarının tedavisinde topikal olarak uygulandığında son derece etkilidir. Yanmış derinin temizlenmesi sürecinde standart bakım yöntemlerine ek olarak bromelain kullanılması iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ancak bu tedavi yönteminin tıbbi gözetim gerektirdiği unutulmamalıdır.
  • Diyabet, hipertansiyon ve göz enfeksiyonları gibi bazı hastalıklar görme bozukluklarına neden olabilir. Göz önünde uçan cisimler algısı bir göz rahatsızlığı türüdür. Enzimler gözün vitreus sıvısındaki kolajeni parçalamada etkili olur. Bromelain adlı enzimin kullanımı bu durumun düzelmesine destek olabilir.
  • Vücudun pankreasla ilgili hastalıklar da dahil olmak üzere bazı sindirim sorunlarını çözmek için enzimlere ihtiyacı vardır. Kistik fibrozis veya ekzokrin pankreas yetmezliği olan bireyler sindirim sürecinde enzim takviyesine ihtiyaç duyar. Bromelainin düzenli alımı sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Spor yapan bireylerde veya günlük yaşamda kas ağrısı görülebilir. Bromelainin kullanımı kas yorgunluğunu hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bromelain Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Bromelain ile zayıflayanlar bu içeriği yağ yakımını hızlandırmak, kilo kaybını desteklemek adına kullanır.

KAYNAK: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-895/bromelain

SIK SORULAN SORULAR

Bromelain kullanımının istenmeyen yan etkilere sebebiyet verebileceği durumlar olabilir. Ananasa karşı duyarlılığı olanlar veya ananas tükettikten sonra alerjik belirtiler (ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntüler gibi) gösterenler, hamile veya emziren kadınlar, peptik ülser ya da diğer sindirim problemleri olanlar, kan inceltici ilaçlar ya da takviyeleri kullananlar, karaciğer veya böbrek rahatsızlığı teşhisi konulmuş olanlar için kullanımı önerilmez.

Bromelain düşük toksisiteye sahip bir enzim olsa da önerilen dozun üzerinde tüketilmesi bazı istenmeyen etkilere neden olabilir. Çok fazla tüketilmesi durumunda mide rahatsızlıkları, kusma, ishal, hazımsızlık, rahimde kanama, ağır adet döngülerine neden olur.

Kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatabilen bromelain, reçete edilen kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte alındığında kanama ve morarma riskini arttırabilir. Bunun yanında ginkgo biloba ve sarımsak ile birlikte tüketiminde de dikkatli olunmalıdır. Ayrıca bazı antibiyotiklerin vücutta emilimini hızlandırabilir bu da ilaçların yan etkilerinin artmasına yol açabilir. Barbitüratlar, nöbet engelleyici ilaçlar, uykusuzluk ilaçları ve benzodiazepinler gibi ilaçların etkisini de güçlendirebilen bromelain kullanımına dikkat edilmelidir.

Bromelain ananasın sapı ve gövdesinden elde edilen bir sindirim enzimi kompleksidir fakat herkes için uygun olmayabilir. Protein sindirimini destekleyici özelliği olan bromelain, sindirim sorunları yaşayan kişilere yardımcı olabilir. Spor aktiviteleri sonucu yaralananlar bromelain sayesinde yaralı bölgedeki şişlik ve iltihaplanmayı azaltabilir. Yoğun antrenmanlar sonucu kas ağrısı yaşayan kişiler bu enzim kompleksi ile bu ağrıları hafifletebilir. Özellikle ödem problemi olanlar bromelainin ödemi giderici etkisinden fayda sağlayabilir. Kronik rahatsızlıkları (ilaç alerjileri, diyabet, tansiyon, kalp hastalığı vb.) olanlar ya da düzenli ilaç kullananlar, herhangi bir takviye kullanmadan önce sağlık uzmanına başvurmalıdır.

Bromelain takviyelerinin genellikle yemek esnasında alınması tavsiye edilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.04.2024 10:09Yayınlanma Tarihi: 22.04.2024 10:04
Yorum Ekle


KATEGORİLER