444 3 703

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Genel kanı tam tersi olsa da öksürük aslında iyi bir ÅŸeydir. Çünkü vücudunuz öksürük yolu ile tahriÅŸ edici maddelere karşı tepki verir ve solunum yollarını temizler. Ancak öksürük bazen sizi bütün gece ayakta tutabilir ve hiç geçmeyecek ÅŸiddette yaÅŸanabilir. Dönem dönem bu türden bir öksürük yaşıyor ve öksürüÄŸe ne iyi gelir diye merak ediyorsanız çoÄŸu öksürüÄŸün tedavi gerekmeksizin kendi kendine iyileÅŸtiÄŸini ve semptomları çok kolay yöntemlerle hafifletilebileceÄŸini bilmelisiniz. Ä°ÅŸte boÄŸazınızı veya solunum yollarınızı tahriÅŸ eden bir ÅŸey olduÄŸunda ortaya çıkan doÄŸal bir refleks olan öksürüÄŸü hafifletmenin yolları:

Öksürük Nedir?

Genellikle alt ve üst solunum yollarının balgam, toz, mukus, mikrop ya da alerjenlere karşı verdiÄŸi bir tepki olan öksürük, vücudun zararlı etkenlerden korunabilmesini saÄŸlar. BaÅŸta üst ve alt solunum yolları olmak üzere mide, dış kulak, sinüsler, kalp zarı ve kulak zarından kaynaklı problemlerde de oluÅŸur. Öksürük genellikle kaynaklı olduÄŸu problem ortadan kalkana kadar sürer ve sonrasında kendiliÄŸinden geçer.

Öksürük Neden Olur?

Öksürük yetiÅŸkinlerde sigara kullanımı, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, kirli hava, kullanılan ilaçlar, geniz akıntısı, alerji ve reflü gibi nedenlerden kaynaklı olabilir. Bunun yanında daha az sıklıkta solunum yollarında görülen kanserlerden kaynaklı da öksürük durumu yaÅŸanabilir.

Çocuklarda görülen öksürükler de enfeksiyon kaynaklıdır. Ayrıca 1 ile 2 yaÅŸ grubu çocuklarda reflü baÅŸta olmak üzere alerji, doÄŸumsal anomaliler ve astım da nedenler arasındadır. 2 ile 6 yaÅŸ grubunda ise astım, alerji, bademcik iltihabı, sinüzit ve geniz eti büyümesi ilk sıradaki nedenlerdendir. 6 ile 16 yaÅŸ grubu çocuklarda da sinüzit, astım ve alerjik rahatsızlıklar ilk sıradadır.

Akut ve Kuru ÖksürüÄŸe Ne Ä°yi Gelir?

“Kuru öksürük nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız kuru öksürük durumunda zaman kaybetmeden saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmak en kesin çözümdür. Peki, akut öksürüÄŸü ne keser? Akut öksürüklerde ise yaÅŸanan durumun ÅŸiddeti ve yaÅŸanma sıklığı artıyorsa ve buna halsizlik, yüksek ateÅŸ, mukusta deÄŸiÅŸim (kan, sarı ya da yeÅŸil renk olma gibi), ses kısıklığı, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alma durumu yaÅŸanıyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Koronadan Kaynaklı Öksürükte Neye Dikkat Edilmeli? 

“Korona öksürüÄŸü nasıl geçer? Neye dikkat edilmeli?” konu hakkında merak edilenler arasında. Covid-19 geçirmiÅŸ kiÅŸiler uzun bir süre öksürük yaÅŸayabilir. Bu nedenle covid-19 geçirmiÅŸ kiÅŸilerin öksürüÄŸün kalıcı olma ihtimaline ve akciÄŸerin etkilenmesine karşı doktor kontrolü altında olması gerekir.

ÖksürüÄŸe Ne Ä°yi Gelir?

Öksürük için evde yapılabilecek bazı karışımlar bulunur. Bunlar:

  • Bal ve zencefil karışımı
  • Bal ve karabiber karışımı
  • Ballı süt
  • Pekmez
  • Ayva yaprağından çay
  • Ihlamur
  • Zencefil
  • Ekinezya çayı
  • Adaçayı
  • YeÅŸil çay
  • Yasemin çayı

Bunun yanında bol su tüketmek de öksürüÄŸe neden olan akıntının azalmasını saÄŸlar. Pastiller de öksürüÄŸün hafifletilmesinde yardımcıdır. Özellikle kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmek ve C vitamini tüketmek de öksürüklü mücadelede yardımcıdır. Öksürük alerjik nedenlerden kaynaklı yaÅŸanıyorsa polen seviyesi yüksek olan yerlerden uzak durulmalıdır. Sigara tüketimi de öksürüÄŸü artırır. Bu nedenle sigara içmeyi bırakmak alınabilecek önlemler arasındadır. Bulunulan ortamın havasını nemlendirmek de öksürüÄŸü hafifletir. Bunun için hava nemlendirici cihazlar ile ortam nemlendirilebilir.

Bebek ve Çocuklarda ÖksürüÄŸe Ne Ä°yi Gelir?

Çocuklarda öksürüÄŸe ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız çocuÄŸunuz alerjikse alerjen ortamlardan uzak tutmalısınız. Bunun yanında ortamda toz tutan halıları, oyuncak ve kitapları kaldırmalısınız. ÇocuÄŸunuzun nevresim takımlarını da en az haftada 1 kez yüksek derecede yıkamalısınız. ÇocuÄŸunuzun öksürüÄŸü alerji dışında nedenlerden kaynaklanıyorsa ortam havasını nemlendirmelisiniz. Çocuklarda öksürük nedenleri olan faktörlerden biri de burunda biriken mukusun boÄŸaza inmesi ve geniz akıntısına neden olmasıdır. ÇocuÄŸunuzda böyle bir durum varsa serum fizyolojik ya da deniz suyu spreyi kullanabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 21.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER