Çocuklarda öksürük solunum yolu hastalıklarının işareti olabilir. Doktora başvurma nedenlerinin başını çeken öksürük, çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ancak çocuklarda görülen öksürük her zaman ciddi bir soruna işaret etmez. Balgam, enfeksiyon ve yabancı maddelere karşı vücudun bir savunma mekanizması olabilir.
Birçok nedene bağlı olsa da çocuklarda görülen öksürüğün ana nedenlerinden biri virüslerdir. Okul ve kreş çağındaki çocukların 1 yıl içinde 6 ile 12 kez farklı virüs enfeksiyonları yaşadığı düşünüldüğünde virüslerin öksürüğe neden olduğu da anlaşılabilir. Viral enfeksiyon nedeniyle çocuk günde birkaç kez öksürebilir ya da öksürüğü birkaç hafta boyunca yaşayabilir. Ancak öksürüğün 2-3 haftadan uzun sürmesi ciddi bir durumun habercisi olacağından mutlaka bir doktor görüşü alınmalıdır. Bu öksürük durumunda reflü, astım, alerjik rinit ve diğer nedenler detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Çocuklarda görülen öksürük türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Çocuklarda öksürük nedenleri genellikle virüs kaynaklıdır. Bunun yanında boğaz enfeksiyonu da öksürüğe sebebiyet verebilir. Bu türden öksürükte çocukta yüksek ateş, boğazda batma hissi ve halsizlik gibi şikayetler görülür. Ancak öksürük solunum yollarına gelen yabancı cisim, akıntı, balgam ve iltihap gibi durumlara karşı bir savunma olarak kullanılan bir tepki de olabilir.
Ancak çocuklarda geçmeyen öksürük nedenleri de nezle, boğaz enfeksiyonu, grip, burun tıkanıklığı, krup, kulak enfeksiyonu, astım, bronşit ce zatürre gibi daha ciddi seyirli solunum yolu hastalıklarından kaynaklanabilir.
Çocuklarda öksürüğe birçok şey neden olur ve bazı belirtiler yaratır. Bu belirtilerde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Çocuklarda öksürük belirtisi şöyledir:
Çocuklarda öksürük tedavisi detaylı doktor muayenesi ile gerçekleştirilir. Öksürüğü hafifletip azaltmak için çeşitli ürünler bulunsa da ilaç dışında yalnızca doktor tavsiyesi ile bitkisel ürünler de kullanılabilir. Bunun yanında serum fizyolojik su ile burun yıkanması, bol su içirilmesi ve soğuk buhar uygulaması ile de balgam azaltılarak öksürük kontrol altına alınabilir. Bu da “Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtıdır. Öksürük tahrişe bağlı olarak yaşanıyorsa yalnızca doktor önerisi ile boğaz spreyi ve pastil kullanılabilir.
“Çocuklarda öksürük ne iyi gelir?” sorusunun farklı yanıtları bulunur. Çocuk alerjik öksürük yaşıyorsa yapılması gerekenler farklıdır. Çocuğun öksürmesine neden olan durum tespit edilirken öksürüğün zamanı, türü, nasıl başladığı, birlikte eşlik eden şikayetler gibi durumlar değerlendirilir. Çocuk alerjik bir durum yaşıyorsa “Alerjik öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtları aranır ve çocuğa bu doğrultuda bir tedavi uygulanır. Geçmeyen balgam durumu varsa çocuklarda balgam söktürücü ilaç tedavisi yalnızca doktor tarafından başlatılmalıdır.
“Gece kuru öksürük neden olur?” sorusu merak edilen konular arasındadır. Bu öksürük genellikle irritasyona bağlıdır ve soğuk algınlığı nedeniyle yaşanır. Sinüzit, bademcik iltihabı ve laranjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları kuru öksürüğe neden olabilir ve bu öksürük geceleri şiddetlenebilir. “Gece öksürük krizine ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız çocuğunuzu en kısa sürede doktor muayenesine götürmelisiniz.
Çocuğunuzda aşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız. İşte bu belirtiler:
Çocuğun yaşadığı öksürük 2-3 haftadan daha uzun süredir yaşanıyorsa, her geçen gün öksürüğün şiddeti artıyorsa, öksürük çocuğun rutin hayatını olumsuz yönde etkilemeye başladıysa, öksürük ile birlikte kanlı balgam görüldüyse, öksürük 3 aydan küçük çocukta geliştiyse, öksürükle birlikte çocukta morarma oluyorsa mutlaka bir doktor randevusu alınmalıdır.