444 3 703

Anne Sütü Çocuğunuzun Zeka Gelişimini Destekliyor

 

1312 çocuk ve anne üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre 1 yıl boyunca emzirme bebeğin dil ve beyin gelişimini artırıyor. İşte araştırmanın detayları:

Emzirmek Dil Gelişimini Artırıyor

Boston Çocuk Hastanesi ve Harvard Tıp Okulu'ndan araştırmacılar 7 yıl boyunca 1.312 çocuğu ve anneyi izledi. Bu araştırma yaşamın ilk yılında düzenli olarak emzirmenin çocukların bilişsel yeteneklerini yalnızca ilk 6 ay emzirmekten daha fazla geliştirdiğini ortaya koyuyor. Yine araştırmaya göre ilk 12 ay anne sütü ile beslenen çocukların dil gelişimi 3 yaşına geldiklerinde daha iyi seviyelerde ve 7 yaşında ise sözel IQ daha yüksek. Araştırmanın ortaya koyduğu net bilgi de şöyle: Bebeği ilk 1 yıl boyunca emzirmek çocuğun genel IQ'sunun yaklaşık 4 puan artırmasına katkı sağlıyor.

Anne Sütü Beyni Besliyor

Aynı çalışmaya göre anne sütünde bulunan besin maddeleri beyin için oldukça faydalı. Özellikle ilk 1 yıl boyunca düzenli emzirme anne sütünde bulunan DHA’nın artmasını sağlıyor. DHA yani dokosaheksaenoik asit, sağlık için son derece faydalı olan omega 3 yağ asitlerinin bir alt grubu. Uzmanlara göre DHA, beyin, beyin zatı, retina ve cilt için önemli yapı taşlarından biri. En zengin DHA kaynağı ise alg yağı, anne sütü ve balık yağında bulunuyor. Bu kadar önemli bir bileşen insan vücudunda doğal olarak üretilmediğinden gıdalar ile takviye edilmesi gerekiyor ve tabii yaşamın ilk 1 yılından anne sütü ile. Bu nedenle emziren annelerin yağlı balık, kabuklu deniz canlıları, keten tohumu ve ceviz bakımından zengin bir beslenme düzenine sahip olması gerekiyor. Çok sayıda çalışma, emzirmenin daha sonraki yaşamda nöro gelişim ve biliş testlerinde daha yüksek puanlarla ilişkili olduğunu bildiriyor bu da anne sütünün erken beyin gelişimini potansiyel olarak desteklediğini gösteriyor.

Bilişsel Gelişimi Başka Ne Etkiliyor?

İster anne sütü ister formül mama olsun beyin gelişimi için uygun besinleri almak önemli. Bununla birlikte bilişsel sağlığa katkıda bulunan çeşitli faktörler de bulunuyor. Bunlar:

Bebek için fayda sağlayan bilişsel gelişim anne karnında başlıyor. Anne bu süreci stresten olabildiğince uzak durmaya ve sağlıklı beslenmeye dikkat ederek geçirdiğinde süreç bebek için faydalı oluyor. Doğum sonrası süreçte de çocuk ve ebeveynleri arasındaki yakın ilişki de çocuğun bilişsel gelişiminde önemli bir fark yaratıyor.

Emzirmenin Prematüre Bebeklere Etkisi Nedir?

Anne sütü prematüre bebekler için de faydalı. Anne sütü zamanında erken doğan bebeklerde merkezi sinir sistemi ve beyin gelişiminde destekleyici etki yaratıyor. Tüm bu çalışmalar emzirmenin sağlıklı ve faydalı olduğunu gösteriyor.

Emzirmenin Anne ve Bebeğe Sağladığı Diğer Faydalar

  • Bebek emzirme yoluyla anneden antikorlar alıyor. Antikorlar, güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirmeye ve bebekleri ciddi enfeksiyonlardan korumaya yardımcı oluyor.
  • Annenin meme ve yumurtalık kanseri, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon geliştirme riskini azaltmasına yardımcı oluyor.
  • Emzirme olumlu ruh halini destekliyor ve doğum sonrası depresyon riskini azaltıyor.
  • Emzirmek, duygusal olarak prolaktin ve oksitosin de dahil olmak üzere yatıştırıcı hormonların seviyesini artırıyor.
  • Doğum sonrası kanama riskini ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltıyor.

 

Sizin için 1 - 7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası'na özel derlediğimiz yazıda emzirmenin bebeklerde zeka gelişimine etkisini anlattık ancak çeşitli nedenlerle ya da tercihen bebeğinizi emzirmiyor ve bebek maması kullanıyorsanız sakın endişelenmeyin. Emzirmeme çocuğunuzun uzun vadede devam eden zeka gelişimi ve problem çözme yeteneği üzerinden tek başına olumsuz bir etkiye sahip değil.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 05.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 05.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER