Check up hizmeti ile siz de hayat kalitenizi geliştirebilirsiniz. Sağlık durumunuzun belirlenmesi, belirlenmiş olan risk faktörleri doğrultusunda koruyucu önlemlerin alınması ve hastalığa yönelik erken teşhisin konulması ile gerekli tedavi planının uygulanması için check up taramaları, büyük öneme sahip.
Check Up Nedir?
Peki, check up nedir? Kişinin sağlık durumunun genel anlamda değerlendirilmesi, hastalığın risk faktörlerinin teşhis edilmesi, yaşanan sağlık sorunlarının kontrol altına alınması ve bu sürecin yönetimi amaçlanarak uygulanan tüm tanı ve tetkikleri kapsayan sağlık hizmetinden biri.
Check Up Nasıl Yapılır?
“Check up ne demek?” sorusu kadar nasıl yapıldığı da merak edilenler arasında. İlk olarak kişinin sağlık durumu detaylı olarak öğreniliyor ve varsa tanı almış hastalıkları, geçirdiği tedaviler ve aile sağlık geçmişi hakkında bilgiler de ediniliyor.
Check-Up Ne Sıklıkta Kimlere Uygulanabilir?
Check-up, hiçbir rahatsızlığı ve şikayeti bulunmayan adaylara yılda 1 olacak şekilde uygulanması gerekiyor. Ancak bu rutin uygulama süresi ailesel risk faktörlerine göre değişebiliyor.
Check Up’ta Hangi Testler Yapılır?
Check Up aşamaları ve bu aşamalarda uygulanan testler de merak edilen konular arasında. Rutin uygulanan bir check up işleminde kişinin genel sağlık durumu belirleniyor ve ardından tam kan sayımı, tam idrar tetkiki, kan lipit düzeyleri, akciğer grafisi, elektrokardiyografi ve tiroit fonksiyon testi uygulanıyor. Bu rutin testlere ek olarak HIV, hepatit, kemik taraması, antikor testleri, 40 yaş üstü kadınlar için pap smear ve mamografi gibi tetkikler de uygulanabiliyor.
Check Up Neleri Kapsar?
“Check up paketleri neleri kapsar?” sorusu da merak edilenler arasında. Check up süreci aşağıdaki sağlık sorunlarına yönelik tetkikleri kapsıyor:
- Akciğer hastalıkları
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Beyin damar hastalıkları
- Depresyon gibi psikiyatrik bozukluklar
- Göz hastalıkları
- Hepatit, HIV, kızamık gibi enfeksiyon hastalıkları
- Kalın bağırsak (kolon) kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri, prostat
- Kalp hastalıkları
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları
- Kemik erimesi (osteoporoz)
- Obezite ve yüksek kolesterol
- Şeker hastalığı (diyabet)
- Tiroit bezi hastalıkları
- Yüksek tansiyon
- Kanseri, rahim ağzı (serviks) kanseri gibi kanser türleri
Check Up Ne Kadar Sürer?
“Check Up ne kadar sürer?” sorusu da sık sorulanlar arasında. Bu inceleme sürecinde ayrıntılı fiziki muayenenin ardından gerekli görülen görüntüleme ve kan testleri planlanıyor ve sonuçlarının çıkması bekleniyor. Alınan bu sonuçların hekim tarafından değerlendirilmesinin sonucunda kişiye sağlık durumu hakkında bilgi veriliyor. Bu süreç genel olarak aynı gün birkaç saat içinde alınabiliyor. Ancak istenilen tetkiklere göre bazı check up uygulamaları daha uzun sürebiliyor.
Check Up Ne Zaman Yapılmalıdır?
“Check-up nedir nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı alan kişiler bu testin ne zaman yaptırılması gerektiğini de merak ediyor. Bu taramaların kişinin genel sağlığına, yaşına, cinsiyetine ve yaşadığı hastalıklara bağlı olarak belirli periyotlar içinde yapılması öneriliyor. Özellikle 50 yaş altı kişilerin her 3 yılda bir check up taramasından geçmesi kronik hastalıkların gelişmesinde önlem alınması adına önem taşıyor. 50 yaş ve üstü kişilerin de her yıl check up taramasından geçmesi gerekiyor.
Check Up’a Gitmeden Önce
Check Up'a gitmeden önce neler yapmanız gerektiği merak ediyorsanız işte yapmanız gerekenler:
- Daha önce yaptırmış olduğunuz tetkik ve test sonuçlarını yanınızda getirmelisiniz.
- Randevu günü için rahat kıyafetler tercih etmelisiniz.
- Tarama randevusuna 10-12 saatlik açlığı ardından gelmelisiniz. Bu süreç boyunca yalnızca su tüketebilirsiniz.
- Kadınsanız regl döneminin dışında gelmeye ayrıca dikkat etmelisiniz.
- Kullandığınız vitamin mineral desteği varsa mutlaka önceden bildirmelisiniz.
- Tetkikler öncesinde alkolden uzak durmalısınız.
Check Up Fiyatları Ne Kadar?
Check up fiyatları 2022 İstanbul ve diğer iller için ne kadar olduğu merak edilen konuların başında geliyor. Check up fiyatları taramalarda uygulanan görüntüleme, kan ve patoloji tetkiklerine göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle genel ve tam kapsamlı check up fiyatları için önceden bilgi alınması ve paketler arasından seçim yapılması gerekiyor.
Daha fazla bilgi için: Büyük Anadolu Sağlık Grubu Çağrı Merkezi - 444 3 703