Çocuk psikiyatri bölümü bireylerin yetişkinlik dönemine geldiğinde sağlıklı bir yaşam sürmesi adına gerekli olan psikolojik süreci doğumdan itibaren takip ediyor ve psikiyatrik hastalıkların erken evrede tedavi edilmesini sağlıyor. “Çocuk psikiyatri nedir? Neden bu kadar önemlidir?” diye merak ediyorsanız doğumdan itibaren yetişkinliğe kadar olan süreçte bireyin yakından takip edilmesi ve belirti veren psikolojik sorunların erken evrede teşhis edilmesi sağlıklı bir yetişkinlik dönemi için büyük önem taşıdığını bilmelisiniz. Peki, çocuk psikiyatri kaç yaşa kadar bakar? Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları polikliniğinde, 0-18 yaş arası çocukların ruhsal sorunları değerlendiriliyor ve gerekli durumlarda çocuğun çevresi ile iş birliği kurularak tedavi süreci planlanıyor. Ayrıca 18 yaşına girmiş olan hastalarımızı 21 yaşına kadar takip ediliyor.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisinin baktığı Hastalıklar
“Çocuk psikiyatrisi ne yapar?” sorusu bölüm hakkında merak edilenler arasında. Çocuk psikiyatri doktoru aşağıdaki rahatsızlıklarla ilgileniyor:
- Arkadaş uyumsuzluğu
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Cinsel gelişim ile ilgili sorunlar
- Davranışsal bozukluklar
- Depresyon
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Dissosiatif bozukluk
- İnternet ve bilgisayar bağımlılığı
- Kendine zarar verme
- Kaygı
- Kişilik problemleri
- Konuşma sorunları
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Okula gitmek istememe
- Otizm
- Öğrenme bozuklukları
- Psikoz ve bipolar bozukluk
- Sınav kaygısı
- Tik bozukluğu
- Travma
- Tuvalet alışkanlıkları
- Uyku sorunları
- Yeme problemleri
- Zeka geriliği
Bu hastalıkların tedavisinde bireysel psikoterapi, aile terapisi, EMDR, otojenik gevşeme terapisi, psikometrik değerlendirmeler ve ilaç tedavisi uygulanıyor. Peki, çocuk psikiyatri nasıl tedavi eder? İşte bu sorunun yanıtı:
Gelişim Testleri
- Porteus Labirentler Testi: 7,5-14 yaş arası çocuklara uygulanan bu test ile labirentin çıkış yolunun bulunması isteniyor.
- Peabody Resim Kelime Testi: 2,5-18 yaş arasındaki çocukların kelime bilgisi ve dil gelişimini ölçmek adına kullanılıyor.
- OKHT (Okula Hazırlık Testi): 6 yaştan küçük olan ve ana sınıfı döneminde bazı zorluklar yaşamış olan çocukların ilkokula başlayıp başlamaması gerektiğini ölçüyor.
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testleri: Okul öncesi çocuklara uygulanıyor.
- Koppitz İnsan Çizim Testi: 4-9 yaş aralığındaki çocukların duygusal olgunluğunu ölçüyor.
- Kent EGY Testi: Sözel performansa dayalı olan bu test 6-14 yaş aralığına uygulanıyor ve bu dönem çocukların zekası yakından inceleniyor.
- Gesell Gelişim Figürleri Testi: 1-7 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bu testte görsel algı gelişimi ölçülüyor.
- Denver 2 Gelişim Testi: Küçük yaş aralığında gözlemlenebilecek gelişim sorunlarını tespit edilebilmesi adına uygulanıyor.
- Bender-Gestalt Görsel Motor Algı Testi: 5,5-11 yaş aralığına uygulanan bu testte, çocukların görsel motor işlevleri değerlendiriliyor.
- AGTE: 0-6 yaş aralığındaki bebek ve çocukların gelişimsel değerlendirilmesi adına kullanılıyor.
Zeka Testleri
R.b Cattel Testi 2A ve 3A: Yaş aralıklarına göre farklılaştırılmış olan bu test ile zeka ve performans düzeyi ölçülüyor.
Çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümümüz hakkında daha fazla bilgi için Büyük Anadolu Sağlık Grubu çağrı merkezine 444 3 703 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.