444 3 703

Meme Sağlığı Hizmeti



Meme sağlığı merkezi, dünya genelinde her yıl yaklaşık 2 milyon kadına teşhisi konulan meme kanseri tedavisinde hizmet sunuyor. Meme kanseri, meme dokusundaki süt kanallarında bulunan ve süt üretiminden sorumlu olan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile gelişiyor. Bu durum dünya genelinde 8 kadından birinde görülüyor. Bu vakaların %80’i süt kanallarında bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına bağlı olarak oluşuyor. Bunun yanında geriye kalan %20’lik hasta kesiminde de bu durum süt bezelerinde gelişme gösteriyor. Tedavisi için erken tanı son derece önemli. Bu nedenle her kadın 20 yaşından sonra elle muayene yapmalı. 40 ila 69 yaş aralığındaki kadınlar ise durumu kontrol ettirmek adına yılda bir kez mamografi çektirilmeli.

Meme sağlığı ve hastalıkları hizmeti, meme kanserinin tedavisi başta olmak üzere memedeki iyi huylu hastalıkların tedavisinde hizmet sunuyor. Bu hizmette son teknoloji cihazlar ve modern tedavi anlayışı ile hareket ediliyor. Meme kanseri teşhisi alan hastalarımız için de multidisipliner bir tedavi süreci gerçekleştiriliyor.

Meme Kanseri Evreleri

Yavaş ilerleyen bir kanser olan meme kanserinde evreleme bulunuyor. Bu kanserde tümör 5 ile 7 yıl içerisinde 1 cm büyüklüğe erişiyor. Bu tümör ilk lenf kanalları ile kol altı lenf bezlerine ve ardından da kan yolu ile karaciğer, kemik gibi uzak organlara yayılabiliyor. Bu nedenle tümörün aşamasının ve nerelere yayıldığının tespit edilmesi için evreleme yapılıyor. Bu evreleme için TNM adlı sistem kullanılıyor. T tümör çapını, N hastalığın kol altı lenfe bezi sayısını ve M ise yayılma durumunu tanımlar. Memede kanser evreleri ise şöyledir:

  • Evre 0 – DCIS
  • Evre I: Bu evrede tümör 2 cm’den küçüktür ve henüz lenf nodlarına sıçramamıştır.
  • Evre II: Bu evreye gelen tümör 2 ile 5 cm arasında bir büyüklüktedir ve çevredeki lenf nodlarına sıçramış ya da sıçramamıştır.
  • Evre III: Çevredeki lenf bezlerine yoğun bir yayılma olmuştur.
  • Evre IV: Akciğer, beyin, kemik, karaciğer, beyin veya kemiğe sıçramıştır.

Meme Kanseri Teşhisi

Meme kanseri belirtileri görülmesi ile konulması gereken teşhis bazı tanı testleri ile yapılıyor. İlk olarak fiziksel muayene ile başlayan süreç, doktor tarafından gerektiği durumlarda belirli tetkiklerle devam ediyor. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Biyopsi
  • Bilgisayarlı tomografi
  • Dijital- tomosentez mamografi
  • Manyetik rezonans görüntüleme
  • PET CT
  • Ultrasonografi

Meme Kanseri Tedavi Yöntemi

Meme kanseri tedavisi son yıllarda önemli gelişmeler yaşamış durumda. Bu gelişmeler neticesinde de erken teşhis ve tedavi sağlanıyor. Bu kanserin tedavisinde memenin korunmasına yönelik uygulamalar öncelikli. Erken evrede görülen kanserde meme kaybı olmadan gerekli tespit yapılabiliyor ve tümöre direkt müdahale gerçekleştirilebiliyor. İleri evrede ise memenin cerrahi ile alınması gerekebiliyor. Bu durumda da plastik cerrahi uygulamaları ile kişiye yeni bir meme yapılıyor.

Tedavi hastalığın evresine göre değişiyor. Evre 0’da cerrahi işlem sonrasında kemoterapiye gerek duyulmayabiliyor. Bu evrede çoğu zaman radyoterapi tedavi sürecine ekleniyor. Evre I ve II’de kitlenin boyutu küçük olduğundan ilk olarak ameliyat ve ardından da kemoterapi yapılıp yapılmayacağına karar veriliyor. Evre III’te ise ilk kemoterapi uygulanır ve ardından da hasta ameliyata alınıyor. Evre IV’te de kanser vücuda çok fazla yayılmadıysa cerrahi işlem uygulanabiliyor.

  1. Cerrahi yöntemler: Mastektomi, meme koruyucu cerrahi, lenf bezi cerrahisi, radyoterapi
  2. İlaç tedavileri: Kemoterapi, hormonoterapi ve akıllı tedaviler

 

Daha fazla bilgi için Büyük Anadolu Sağlık Grubu çağrı merkezine 444 3 703 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.