Büyük Anadolu Hastaneleri, oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Her ramazan ayında diyabet hastalığı olan bireylerin, ramazan ayında neler yapmalı? neler yapmamalı? gibi sorular sıkça gündeme gelmektedir.
Oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulunarak mutlaka doktor tarafından değerlendirmeler yapıldıktan sonra oruç tutulup, tutulmayacağı kararı verilmesi gerekmektedir" dedi.
Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik bir metabolizma bozukluğudur. Normal sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri 75-100 mg/dl, tokluk kan şekeri 140 mg/dl’nin altındadır. Her 100 erişkinden yaklaşık 9’u (%8,8) diyabetlidir ve ülkemizde ve dünyada diyabet sıklığı gittikçe artan bulaşıcı olmadığı halde salgın hastalık olarak kabul edilen ciddi bir sağlık sorunudur.
Oruç tutmak isteyen diyabetli hasta, Ramazan’dan 1-2 ay önce doktor tarafından değerlendirilmelidir. Önce hastanın hangi risk grubuna girdiği belirlenir ve risk grubuna göre hastaya önerilerde bulunulur. Çok yüksek riskli (Tip 1 diyabet, gebelik, akut hastalık, diyaliz, bilişsel bozukluk, yoğun fizik aktivite, ciddi/tekrarlı hipoglisemi, açlık kan şekeri >300 mg/dL, A1C >%10, şeker hastalığına bağlı komaya girmiş hastalar ) ve yüksek riskli(açlık kan şekeri 150-300 mg/dL, A1C %8-10, ciddi diyabetik göz ve böbrek tutulumu olan hastalar, yalnız yaşayan hipoglisemi yapabilecek tedavi alan hastalar, yaş >75 olan hastalar) olan hastaların oruç tutması önerilmez.
Antidiyabetik ilaçların kullanılmaması komaya kadar gidebilecek ciddi kan şekeri yüksekliğine sebep olabilir. Oruç tutmak isteyen diyabetli hastalar ramazan ayından önce doktor kontrollerine giderek risk durumları belirlendikten sonra kullanmış oldukları tedavileri hipoglsemi ve dehidratasyın yapıcı etkileri en az olan tedavilerle değiştirilerek günlük kan şekeri takibi ile önerilen diyet ve egzersizlerini yaparak mübarek ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmeleri sağlanabilir.