444 3 703

Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Diyabet Hastalarına 'Ramazan' Uyarısı

Büyük Anadolu Hastaneleri, oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Her ramazan ayında diyabet hastalığı olan bireylerin, ramazan ayında neler yapmalı? neler yapmamalı? gibi sorular sıkça gündeme gelmektedir.

Oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulunarak mutlaka doktor tarafından deÄŸerlendirmeler yapıldıktan sonra oruç tutulup, tutulmayacağı kararı verilmesi gerekmektedir" dedi. 

GÄ°TTÄ°KÇE ARTIYOR 

Diyabet, kandaki ÅŸeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun;  eksikliÄŸi ve/veya yeterince salgılanmasına raÄŸmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluÅŸan kronik bir metabolizma bozukluÄŸudur. Normal saÄŸlıklı bireylerde açlık kan ÅŸekeri 75-100 mg/dl, tokluk kan ÅŸekeri 140 mg/dl’nin altındadır. Her 100 eriÅŸkinden yaklaşık 9’u (%8,8) diyabetlidir ve ülkemizde ve dünyada diyabet  sıklığı gittikçe artan bulaşıcı olmadığı halde salgın hastalık olarak kabul edilen ciddi bir saÄŸlık sorunudur. 

 RÄ°SK GRUPLARI 

 Oruç tutmak isteyen diyabetli hasta, Ramazan’dan 1-2 ay önce doktor tarafından deÄŸerlendirilmelidir. Önce hastanın hangi risk grubuna girdiÄŸi belirlenir ve risk grubuna göre hastaya önerilerde bulunulur. Çok yüksek riskli (Tip 1 diyabet, gebelik, akut hastalık, diyaliz, biliÅŸsel bozukluk, yoÄŸun fizik aktivite, ciddi/tekrarlı hipoglisemi, açlık kan ÅŸekeri >300 mg/dL, A1C >%10, ÅŸeker hastalığına baÄŸlı komaya girmiÅŸ hastalar ) ve yüksek riskli(açlık kan ÅŸekeri 150-300 mg/dL, A1C %8-10, ciddi diyabetik göz ve böbrek tutulumu olan hastalar, yalnız yaÅŸayan hipoglisemi yapabilecek tedavi alan hastalar , yaÅŸ >75 olan hastalar) olan hastaların oruç tutması önerilmez. 

 GÃœNLÃœK TAKÄ°P DÄ°YET VE EGZERSÄ°Z 

Antidiyabetik ilaçların kullanılmaması komaya kadar gidebilecek ciddi kan şekeri yüksekliğine sebep olabilir. Oruç tutmak isteyen diyabetli hastalar ramazan ayından önce doktor kontrollerine giderek risk durumları belirlendikten sonra kullanmış oldukları tedavileri hipoglsemi ve dehidratasyın yapıcı etkileri en az olan tedavilerle değiştirilerek günlük kan şekeri takibi ile önerilen diyet ve egzersizlerini yaparak mübarek ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmeleri sağlanabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.05.2019 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.05.2019 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER