444 3 703

Bende olmaz demeyin! Meme kanseri erkeklerde de görülebilir

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, uzun süre tanı konulamayan 75 yaşındaki hastası Emsal Tokuç'u meme kanserinden yaptığı tedavi ile sağlığına kavuşturdu.

Meme kanseri en çok kadınlarda görülse de nadiren de olsa erkeklerde de görülmesi muhtemeldir. 75 yaşındaki Emsal Tokuç'ta bu hastalardan bir tanesi. Tokuç, beş yıl boyunca teşhis konulamadığı için doğru tedavi yöntemi de uygulamamış. Kas ağrısı denilmiş, kas gevşetici kremler verilmiş, farklı tedaviler, farklı doktorlar ve farklı branşlar tarafından uygulandığını ifade etti.
Emsal Tokuç son olarak, Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak'a başvurdu. Op. Dr. Sedat Ocak, hastası Emsal Tokuç'a yaptığı muayene ve tetkiklerden sonra meme kanseri olduğunu tespit etti.

MEME KANSERÄ°NDE ERKEKLERDE ARTIÅž VAR
Yaşanan süreç hakkında bilgi veren Op. Dr. Sedat Ocak, "Meme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türüdür. Nadiren de olsa erkeklerde görülmesi muhtemeldir. Erkeklerde nadir görülen Meme Kanseri, ABD’de yapılan araştırmaya göre son yıllarda yüzde 25 arttı. Meme veya koltuk altında kitle ele gelmesi, memenin boyutunda veya şeklinde değişiklik olması, memenin veya meme başının derisinde renk değişikliği olması ya da özellik değiştirmesi gibi durumlarda kanser olmasa da gerçek nedenin bir uzman doktor tarafından bulunması gerekmektedir. Bu anlamda erken tanı ve teşhis tedavi sürecinde çok önemli rol oynamaktadır. Emsal bey de bu süreçte teşhis konulamadığı için doğru tedavinin yapılamadığını ifade etti.

SÄ°NSÄ° Ä°LERLEYEBÄ°LÄ°R
Bu kanser türü yıllar boyunca belirti vermeden sinsice ilerleyebilir. Kendisi 3 ay önce bize geldi. 5-6 yıldır aslında böyle bir hastalığı taşıdığını görüyoruz. Fakat bu süreçte inceleme araştırma içine girmediği ve bir rahatsızlık oluşturmadığı için çok üstüne gidilmemiş.
Meme başında bir şişlik fark ettik ve bunu incelediğimizde kitleyi tespit ettik. Kitleyi tespit ettikten sonra bir tanı koymak gerekiyor. Biyopsi sonucunu kendisiyle paylaştık. Hastalığı ve süreci anlattık. Sonrasında ameliyat yaparak parçayı çıkardık, temizledik. Emsal bey şuan gayet iyi ve sağlıklı.

FARKINDALIK OLUÅžTURMAK
Erkeklerde meme kanseri çok sık olmadığı için bayanlardaki gibi bilinç konusunda eksikliği olduğundan tanı ve tedavilerde gecikmeler olmaktadır.
Meme kanserinin erkeklerde görülebileceğini unutmamak gerekir. Emsal bey bize burada emsal teşkil ederek kamuoyuna da duyurarak farkındalık oluşturmak istedik. Bazı kanser türleri belirti vermeyebilir. Hiç bir şeyiniz olmasa bile belirli aralıklarda bir uzman doktor tarafından muayene olmanız, erken yakalanacak bir hastalığın tedavisi için büyük önem arz etmektedir." dedi.

BENDE DE OLMAZ DEMEYÄ°N!
Sürecim aslında 7-8 sene önce baÅŸladı. O dönemlerde aÄŸrım, sızım yoktu, hiç bir belirti vermemiÅŸti. Fakat bir deÄŸiÅŸiklik hissediyordum aslında. Önemsiz olduÄŸunu düşünüp hiçte üstüne gitmedim. Fakat kısa bir süre önce aÄŸrılarım baÅŸladı. Meme ve koltuk altı bölgemde ÅŸiÅŸlik gibi aÄŸrı gibi bir his duydum. Bu süreçte hastane ve doktorlara gittim ama tam olarak tanı koyamadılar. Son olarak Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak hocama geldim. Muayene yaptı, ultrason gibi cihazlarla baktı ve meme kanseri olduÄŸumu söyledi. Ameliyatım gerçekleÅŸti, tedavi sürecim devam ediyor. 75 yaşındayım ÅŸuan çok iyiyim. Doktorumuz çok yakından ilgileniyor. Kendisine, ekibine ve Büyük Anadolu Hastaneleri'ne çok teÅŸekkür ediyorum. Bende de olmaz demeyin mutlaka şüphelendiÄŸiniz bir durumda mutlaka bir uzman doktora görünün" diyerek sözlerine son verdi.  

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.02.2021 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.02.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER