444 3 703

Çocuklarda yüksek ateş ve takibi nasıl yapılır?

Çocuklarda yüksek ateÅŸ ve takibi nasıl yapılır?

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. NeÅŸe Birinci, çocuklarda sıkça görülen ateÅŸ ÅŸikayetinde ailelerinin paniÄŸe kapılmadan ateÅŸin takibini ve gerekli uygulamaları yapması gerektiÄŸini söyledi.

Çocuklarda sıklıkla görülen ateÅŸin normal bir savunma mekanizması olarak bir hastalığa karşı vücudu korumak için ortaya çıkan bir durum olduÄŸunu ifade eden Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. NeÅŸe Birinci, "Aileler çocukları için en sık olarak ateÅŸ ÅŸikayeti ile bizlere baÅŸvuru yapıyorlar.

ÇOCUKLARDA ATEÅž NEDÄ°R?

AteÅŸ normal oda sıcaklığında ortam ısısına uygun olarak giyinmiÅŸ çocuÄŸun koltuk altı 37,3 derece, popodan ya da kulaktan 37,8 derecenin üzerinde ise ateÅŸ olarak adlandırıyoruz.
Çocuklarda görülen yüksek ateÅŸin bir çok nedeni vardır. Bunlardan en sık neden olan enfeksiyon hastalıklarıdır. Anne ve babalar en çok ateÅŸli havaleden korkuyorlar ama biz biliyoruz ki her çocuk ateÅŸlendiÄŸinde havale geçirmiyor sadece yatkın olan çocuklar ateÅŸ daha yükselirken 37 ila 37,5 derece arasındayken havale geçirebilirler.

ENDÄ°ÅžELENMEYE GEREK YOK

Ama biliyoruz ki yine aslında çok endiÅŸelenmeye gerek yok. Çünkü ateÅŸli havale beyinde hasar bırakmıyor. Bu nedenle çocuklarımız ateÅŸlendiÄŸinde önce onların kıyafetlerini çıkarıyoruz. Gerekirse ılık duÅŸ aldırıyoruz. Yine bu uygulamalara raÄŸmen ateÅŸ koltuk altı 38 ila 38,2 derece arasında seyrediyor ise doktorunuzun daha önceden vermiÅŸ olduÄŸu uygun ateÅŸ düÅŸürücüyü verip çocuÄŸu takip ediyoruz.
Gece ateÅŸlenmesi çok oluyorsa eÄŸer telaÅŸ yapmayın aynı uygulamaları yapıyoruz çocuÄŸun ateÅŸi düÅŸme eÄŸiliminde ve genel durumu iyi ise acil polikliniÄŸe gitmeye gerek yok. Sabah uygun koÅŸullarda Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı doktoruna baÅŸvurabilirsiniz." diyerek sözlerine son verdi.  

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 13:18Yayınlanma Tarihi: 02.09.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER