444 3 703

Çocuğum Okula Başladı Ama Çok Kaygılı, Nasıl Yardımcı Olabilirim?

 

Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, okulların açılmasıyla çocukların okula gitmeme isteÄŸi, okul korkusu, kaygı gibi durumların yaÅŸandığını belirterek, okula yeni baÅŸlayan çocuklarda ve pandemi sebebiyle okuldan uzun süre ayrı kalan çocuklarda okulla iliÅŸkili kaygı belirtilerin sık rastlanılan bir durum olduÄŸunu ifade etti.

Bununla birlikte Uzm. Dr. Hilal Aydemir bu gibi sorunların önüne geçebilmek adına yapılabilecek yöntemlerden bahsetti.

Peki neler yapmalı?

1)Öncelikle sakin olun. Çocuklar sizin kaygınızı ve huzursuzluÄŸunuzu hisseder, bu durum onlarda kaygı oluÅŸmasına veya var olan kaygılarının artmasına neden olabilir.

2)Okul baÅŸlarken olabilecek deÄŸiÅŸikliklerle ilgili çocuÄŸunuzla önceden konuÅŸun .(Örn; Hangi okul, öÄŸretmeni kim, giriÅŸ çıkış saatleri, kim alacak kim bırakacak, servis, yemek durumları vs gibi )

3)ÇocuÄŸumuzun kaygılarını anladığımızı hissettirelim. KonuÅŸmalarını ve duygularını ifade etmelerine imkân verelim. Duygularını düzeltmeye çalışmayın, yok saymayın. Neden böyle yapıyorsun, bunda korkacak bir ÅŸey yok, diÄŸer çocuklar yapmıyor gibi sözlerden kaçınalım.

4)Okula giderken kendisine ait bir nesne /oyuncak bulundurmasına izin verelim.

5)Okul malzemeleri /ihtiyaç listesi alışveriÅŸ yaparken küçük kararlar vermelerine izin verelim.

6)Okula devamlılıklarını saÄŸlama konusunda tutarlı ve kararlı olalım. Rahatlamaları için evde kalmalarına ve bu süreyi ekranla geçirmelerine izin vermeyelim.

7)Kaygılı bir çocuÄŸunuz varsa okul öncesinde veya okul dışı zamanlarda kısa ayrılık dönemleri yaÅŸanmasına izin vermek uygun olacaktır.

8)Kaygı belirtilerinin uzaması durumunda sorun derinleÅŸmeden ve yerleÅŸmeden muhakkak bir çocuk psikiyatrisi desteÄŸi almanız yarar saÄŸlayacaktır.

8)Çocuklar bazen kaygılarını dile getirmezler. Ä°ÅŸte bazı yaygın kaygı belirtileri: Zor uykuya dalmak, kötü rüyalar, karın aÄŸrısı, baÅŸ aÄŸrısı ÅŸikâyetleri, çabuk öfkelenme, aşırı hassaslaÅŸma, ebeveyn ve bakım verenden ayrılamama/ayrılıkla baÅŸ etmekte zorluk çekme gibi belirtiler çocuÄŸunuzun kaygı belirtileri yaÅŸadığını gösterebilir. “ diyerek sözlerine son verdi

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 13:19Yayınlanma Tarihi: 08.09.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER