444 3 703

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığı

Bilgi Talep Formu

 

Kasık fıtığı, çocukluk çağında sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemlerden biridir. Bebek ve çocuklarda kasık fıtığının görülme sıklığı zamanında doğanlarda %1 ile 3, prematüre bebeklerde ise %16 ile 25 oranındadır. Erkek bebeklerde kasık fıtığı oranı daha fazladır. Özellikle erkek bebeklerde ıkınma ya da ağlama ile kasıkta şişlik belirir. Bebek ve çocuklarda kasık fıtığı kalıtsal bir hastalık değildir ancak soy ağacında %5 ile %20 oranında fıtık öyküsüne rastlanabilir.

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığı Nedir?

Bebek ve çocuklarda görülen kasık fıtığı, kasık bölgesinde görülen ya da hissedilen şişkinlik ve çıkıntıdır. Prematüre doğan bebeklerde bu fıtığın yaşanma riski daha yüksektir.

Bebek ve çocuklarda yaşanan üç tür kasık fıtığı vardır:

 

  • Dolaylı kasık fıtıkları: Dolaylı kasık fıtıkları, çocuklarda en sık görülen kasık fıtığı türüdür. Fetal gelişim sırasında, bebeklerin karınlarından cinsel organlarına giden bir kasık kanalı bulunur. Bu kanal erkek çocuklarda testislerin skrotuma gitmesini sağlar. Ancak bu kanalın hem erkek hem de kız çocuklarda doğumdan önce kapanması gerekir. Bu fıtık türü fetal gelişim aşamasında kasık kanalı tamamen kapanmadığında yaşanır.
  • Direkt kasık fıtıkları: Direkt kasık fıtığı çocuklarda çok nadir yaşanır. Bu fıtık türü karın duvarındaki bağırsakların dışarı çıkmasına izin veren bir zayıflıktan kaynaklanır. Bazı durumlarda kasık kanalı kapanmayan erkek çocuklarda sıvı karından skrotuma boşaldığında şişmeye neden olan testislerin etrafında bir sıvı toplanması olan hidrosel gelişebilir.
  • Femur fıtıkları: Femoral fıtıklar da çocuklarda çok nadir görülür ve femoral kanaldaki bağırsak veya dokunun kasık yakınında üst uyluktan dışarı çıkmasına izin veren bir zayıflıktan kaynaklanır. Bu tip fıtık kız çocuklarda yaygındır.

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Fıtık her yaşta ortaya çıkabilen bir durum olsa da en sık yenidoğan döneminde görülür. Ancak yenidoğan döneminde kasık fıtığı belirtileri ile durumun fark edilmesi birkaç haftayı ya da ayı bulabilir. Çocuğunuzda kasık varsa genellikle kasık bölgesinde bir şişkinlik gözlemleyebilirsiniz. Tipik olarak çıkan ve inen bu çıkıntı, çocuğunuz ıkındığında ya da ağladığında büyüyebilir. Çıkıntının küçülmesi ya da kaybolması da çocuğunuz sakinleştiğinde ve uyuduğunda gerçekleşir.

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığı Nedenleri

Bebek ve çocuklarda kasık fıtığı bebeğin gelişim döneminde kasık kanalına doğru uzama gösteren karın zarının kapanmama durumudur. Bu nedenle kasık fıtığına çocuklarda görülen doğumsal bir anormallik denilebilir. Karın içinde bulunan testisler her iki kasıkta bulunan kanaldan geçip erkek çocuğun torbalarına varır. Bu kanalların doğuma yakın kapanması gerekir. Bu kapanma ile karın içi ve dışı arasında herhangi bir bağlantı kalmaz. Ancak bu kanalların kapanmaması durumu da torba ve kasığa bağırsak parçası girmesine ve fıtığa neden olur. Fıtık olarak adlandırılan bu şişlik, çocuk ıkındığında ya da ağladığında belirir ve rahatsızlık verir. Ayrıca bu durumu yaşayan çocuklar fıtığın bulunduğu taraftaki bacağını tam açamaz ve kısıtlı hareket eder. Buna ek olarak çok nadir de olsa çocuklarda sarı yeşil renkte kusma görülür. Kasık fıtığı kız çocuklarda da yaşanan bir durumdur. Ancak kızlarda dışarı çıkıntı yapan organ yumurtalıktır.

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Kasık fıtıkları, göbek fıtığı gibi kendi kendine düzelmez ve kasık fıtığı ameliyatı gerektirir. Fıtığın hapsedilmesi, bağırsağın defekt içinde sıkışıp kalması ve karın içinde geri dönememesi ile meydana gelir. Bu tür fıtıklar da ağrılı ve sert şişkinliğe neden olur. Çocuğunuzda bu türden bir belirti varsa zaman kaybetmeden acil servise başvurmanız gerekir. Kasık fıtığı için uygulanan cerrahi işlem günübirlik bir ameliyattır ve bu ameliyat tipik olarak genel anestezi altında yapılır ancak bölgesel anestezi kullanılabilir. Çocuğunuz işlem sırasında uykuda olur. Bu ameliyat sonrasında çocuğunuz taburcu edilir. Ancak 60 haftadan küçük olan bebeklerin anestezi işlemi sonrasında apne izlemesinin yapılması için 1 gece kalması gerekebilir.

Kasık Fıtığı Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Tedavi sonrasında size verilen talimatlar cerraha, çocuğunuzun yaşına ve yapılan işlem detayına göre farklılık gösterir. Ancak genel olarak işlem sonrasında çocuğunuz rutin beslenme şekline devam edebilir. 1-2 hafta içinde çocuk yorucu olmayan aktivitelere başlayabilir. İşlem sonrasında çocuğun 2-3 gün boyunca banyo yapmaması da önemlidir. Taburcu edilen çocuğunuzda bazı belirtiler gözlemlemeniz halinde mutlaka uzmana başvurmalısınız. Bu belirtiler ise şöyledir:

  • Yüksek ateş
  • Kızarıklık, şişme veya ağrı dahil herhangi bir enfeksiyon belirtisi
  • Keside oluşan herhangi bir akıntı
  • Reçete edilen ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilmeyen herhangi bir ağrı
  • Ağrılı, sert bir şişkinlik
  • Kusma

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?

Kasık fıtığı için Çocuk Cerrahisi bölümünden randevu almanız gerekir.

Randevu ve bilgi için form doldurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:43Yayınlanma Tarihi: 08.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!