444 3 703

Çocuklarda İnmemiş Testis

Bilgi Talep Formu

 

Bebeğin testisleri doğumdan önce karın içinde gelişir. Bu organlar doğuma yaklaştıkça kasıktaki bir kanaldan geçer. Her şey olması gerektiği gibi gittiğinde de testisler penisin altındaki deri torbası olan skrotumda yerlerine düşer. Bazı erkek çocuklarda özellikle erken doğanlarda testislerden biri veya her ikisi doğumdan önce skrotuma inmez. Bu daha yaygın olarak inmemiş testisler olarak adlandırılan kriptorşidizm olarak bilinir. Bu durumla doğan bebeklerde testisler genellikle 6 aylıkken ve bazen de kendi kendine iner. Diğer durumlarda da tedavi veya ameliyat gereklidir.

Çocuklarda İnmemiş Testis Nedir?

İnmemiş testisler bebeklerin testislerinden birinin veya her ikisinin skrotumdaki uygun yerlerine inmemesi durumudur. Anne karnındaki bebeğin intrauterin dönem olarak adlandırılan bedenin hızla büyüdüğü, organ ve dokuların olgunlaştığı 3.ayının başında testis karnın içindedir. Ardından inguinal kanal ile testislerin içinde bulunduğu torbaya iner. İnmemiş testis ise bu durumun gerçekleşmemesidir.

Çocuklarda İnmemiş Testis Nelere Sebep Olur?

Karın bölgesi ya da kasık kanalındaki ısı, testislerin içinde bulunduğu torba benzeri yapı olan skrotum ısısından 1-2 derece daha yüksektir. Bu sebeple ısınan testis dokusunda bozulma yaşanır. Bozulmayı yaşayan testis zamanla sperm üretme yeteneğini kaybeder. Sonucunda da sperm sayısı ve kalitesi etkilenir. Ayrıca testisler ısıya maruz kaldığında da kısırlık riski artar. Buna ek olarak inmemiş testis sonucunda sperm sayısında azalma ve kalitesinde düşüş gözlenir. İnmemiş testis probleminde tek testisin etkilendiği durumda kısırlık riski düşüktür ancak her iki testis birden etkilendiğinde kısırlık riski yükselir. Testis kanseri de inmemiş testisin olumsuz sonuçlarından biridir. Testis kanseri görülme oranları inmemiş testis durumu yaşayan kişilerde yüksektir. İnmemiş testisin cerrahi yöntemlerle indirilmesi kanser riskinin azalmasına yardımcı olur ancak bu durumu tamamen ortadan kaldırmaz. Ayrıca inmemiş testis durumunda testisler travmaya açık durumdadır ve dış etkilerle kolaylıkla yaralanabilir. İnmemiş testis durumunu yaşayan çocuklarda kasık fıtığı görülme oranı da yüksektir.

Çocuklarda İnmemiş Testis Nedenleri

İnmemiş testisin yaşanmasının nedenleri arasında genetik, çevresel faktörler ve anne sağlığı gibi etkenlerin rol aldığı bildirilir. Bu durumlara ek olarak bebeklerde inmemiş testis görülme ihtimalini artıran etkenler de aşağıdaki gibidir:

  • Erken doğum
  • Doğumda düşük kilo
  • Ailede inmemiş testis ya da genital organ anomalisi geçmişi
  • Fetüs anne karnındayken gelişimine engel olan durumlar
  • Annenin hamilelikte alkol kullanması
  • Annenin hamilelikte sigara içmesi
  • Ebeveynlerin bazı kimyasallara maruz kalması

Çocuklarda İnmemiş Testis Teşhisi

Çocuklarda görülen inmemiş testis elle yapılan muayenelerde ya da karın ve skrotal bölge X-ray ve ultrasonu taramalarında tespit edilebilir. Ele gelmeyen testis durumunda testis laparokopik kapalı yöntemle araştırılmalıdır. Laparoskopide testisin damarları ve spermatik kordlarının kasık kanalına girdiğinin tespit edilmesi testisin kanala girdiğini ve buraya yerleştiğini gösterir. Bebek yenidoğan dönemindeyken genital muayenede testisler mutlaka kontrol edilmelidir. Bu muayenede inmemiş testis durumu tek tarafta da yaşanabilir ve her iki testisde de görülebilir.

Çocuklarda İnmemiş Testis Tedavi Yöntemleri

Reraktil testis (utangaç, kaçan veya yoyo testis), testisi kanal içinde tutan kasın aşırı aktivitesi sonucu oluşur. Ancak bazı durumlar karşısında kasın normalden fazla hareket etmesi ile çekilir abdomen içine gider ve bu hareketlilik bittiğinde de geri gelir. Bu durum tedavi gerektirmez ancak rekraktil testis sorunu olan kişilerde bu durum yıllar içinde inmemiş testise kadar ilerler. Bu gerçekleştiğinde de tedavi gerekir. Çocuklarda inmemiş testis ameliyatı 1 yaşından itibaren yapılabilir. Bu ameliyat sonrasında çocuğunuz gün içerisinde taburcu olur. 

İnmemiş testis, basit orşiopeksi yöntemi ile tedavi edilir. Bu yöntem ele gelen inmemiş testis için en çok tercih edilen tedavidir. Basit orşiopeksi yönteminde kasık bölgesine 2-3 cm’lik kesiler atılır ve spermatik kordon serbestleşir. Bu aşamada fıstık tespit edilmesi durumunda da gerekli onarım gerçekleştirilir. Uygulama süresi tek bir taraf için ortalama 1 saattir. Ancak bu süre tedavi edilecek çocuğa göre farklılık gösterebilir. İnmemiş testis için kullanılan bir diğer tedavi yöntemi de skrotal orşiopeksi olarak adlandırılan bianchi yöntemidir. Ameliyat sonrasında hastaların durumu takip edilir. Bu takipte testisin yerinde durup durmadığı, işlevini yerine getirip getirmediği ve gelişimi gözlemlenir. Bu gözlemde ultrason ve hormon seviyelerinin ölçülmesi yöntemleri kullanılır.

Çocuklarda İnmemiş Testis İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bebek ve çocuklarda inmemiş testisin teşhisi için çocuk cerrahi ya da çocuk üroloğu bölümlerine başvurabilirsiniz. Detaylı bilgi için form doldurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 09:56Yayınlanma Tarihi: 08.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!