444 3 703

Özofagus (Yemek Borusu) Atrezisi

Bilgi Talep Formu

Bebekler bazı doÄŸumsal anomaliler ile dünyaya gelebilir. Anne karnındaki fetüs, geliÅŸim sürecindeyken kalıtımsal hastalık, anne rahmindeki ÅŸekil bozuklukları ve radyasyon gibi nedenlerle yapısal ve fiziksel sorunlar yaÅŸayabilir. Ortaya çıkan bu durum, doÄŸumsal anomali ve malformasyon olarak adlandırılır. Özofagus atrezisi ve trakea-özofageal de bunlardan biridir. Ancak doÄŸru planlanmış bir süreçle ve uygulanmış baÅŸarılı bir tedavi ile bebek normal geliÅŸimini devam ettirebilir. Özfagus atrezisi ve trakea-özofageal fistülün düzeltilmesi çoÄŸunlukla tek bir ameliyatla mümkün olur. Özofagus atrezisi, 3000-4500 doÄŸumda bir görülen, doÄŸum sonrası beslenme güçlüÄŸü veya solunum sıkıntısı olan yenidoÄŸan bebeklerde ayırıcı tanıda mutlaka akla getirilmesi gereken bir doÄŸumsal anomalidir. Tanısı doÄŸumun hemen ardından konulan özofagus atrezisi ve trakea-özofageal, vakit kaybedilmeden tedavi edilmelidir. Bu hastalıkların ön tanı aÅŸaması, doÄŸum öncesi yapılan ultrasonda mide boÅŸluÄŸunun görülmemesi veya küçük görülmesi ile mümkündür. Ancak en kesin tanı doÄŸumun hemen ardından gerçekleÅŸir ve cerrahi bir tedavi süreci planlanır.

Özofageal Atrezi Hastalığı Nedir?

Özofagus atrezisi, bebeÄŸin yemek borusunun bir kısmının düzgün geliÅŸmediÄŸi bir doÄŸum kusurudur. Yemek borusu atrezisi olan bir bebekte yemek borusunun birbirine baÄŸlanmayan üst ve alt yemek borusu olarak iki ayrı bölümü vardır. Bu doÄŸum kusuruna sahip olan bir bebek, yiyecekleri aÄŸzından mideye geçiremez ve bazen nefes almakta güçlük çeker. Özofagus atrezisi genellikle yemek borusunun bir kısmının trakeaya veya nefes borusuna baÄŸlı olduÄŸu bir doÄŸum kusuru olan trakea-özofageal fistül ile ortaya çıkar.

Özofagus Atrezisi Türleri

Tip A, Tip B, Tip C ve Tip D olarak adlandırılan dört tip özofagus atrezisi vardır. Bunlar aÅŸağıdaki gibidir:

  • Tip A özofagus atrezisi, yemek borusunun üst ve alt kısımlarının birbirine baÄŸlanmaması ve uçlarının kapalı olmasıdır. Bu özelliklerde olan yemek borusunun hiçbir kısmı soluk borusuna tutunmaz.
  • B tipi özofagus atrezisi çok nadirdir. B tipinde yemek borusunun üst kısmı soluk borusuna yapışık durumdadır ancak yemek borusunun alt kısmı kapalı bir uca sahiptir.
  • Tip C özofagus atrezisi en yaygın tiptir. Bu tipte yemek borusunun üst kısmı kapalı bir uca sahiptir ve yemek borusunun alt kısmı soluk borusuna yapışık bir yapıdadır.
  • D tipi özofagus atrezisi en nadir ve ÅŸiddetli olan özofagus atrezisidir. Bu tipte yemek borusunun üst ve alt kısımları birbirine baÄŸlı deÄŸildir ve her biri ayrı ayrı trakeaya baÄŸlıdır.

Bebeklerde Özofageal Atrezi Belirtileri

Özofagus atrezisi yaÅŸayan bebekler bazı belirtiler verir. Bu belirtiler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Özofageal atrezisi olan bebek tükürüÄŸünü ya da sütü yutmakta güçlük çeker. Bu nedenle bebeÄŸin emdiÄŸi süt aÄŸzında birikir ve bebek biriken bu sütü çıkarır.
  • Bebekte özofageal atrezisi ile birlikte üst trakeao-özofageal fistül yaÅŸanıyorsa emilen süt akciÄŸerlerin içine emilebilir ve bu durumun sonucunda da bebek morarmanın eÅŸlik ettiÄŸi öksürük krizleri yaÅŸayabilir.

Bebeklerde Özofageal Artrezi TeÅŸhisi

Özofagus atrezisinin teÅŸhis edilmesi hamilelik sırasında nadirdir. Özofagus atrezisi en yaygın olarak doÄŸumdan sonraki dönemde bebeÄŸin ilk kez beslenmeye baÅŸlamasıyla gözlemlenebilir. Bu durumu yaÅŸayan bebek, ilk beslenmeden itibaren beslenme sırasında boÄŸulma ya da kusma yaÅŸayabilir.

Bebeklerde Özofageal Artrezi Tedavisi

Özefageal atrezisi olan bebekte özofagus olarak adlandırılan yemek borusunun kapalı uçlarının birleÅŸtirilmesi ve fistülün kapatılması için acil cerrahi tedavi gereklidir. Ancak bazı durumlarda birden fazla cerrahi uygulama gerekebilir. Bu cerrahi uygulamalar baÅŸarı ile tamamlanırsa bebek normal geliÅŸimini yaÅŸayabilir. Bu nedenle yukarıda sıralanan belirtileri gösteren bebeklerin Çocuk Gastroentoloji-Hepatoloji ve Beslenme bölümü tarafından mutlaka deÄŸerlendirilmesi gerekir.

Tedavi ve deÄŸerlendirme süreci için bilgi talep formu doldurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:44Yayınlanma Tarihi: 08.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!