Göz ameliyatlarında göz, kornea ve retina olarak iki ana bölgeye ayrılarak ele alınır. Kornea, gözün ön kısmında bulunur ve gözün arka kısmında da retina yer alır. Gözün ön kısmında bulunan elemanlar, dışarıdan gelen ışığı doğru şekilde kırar ve retinaya düşmesini sağlar. Gözün arka kısmı da görme işlevini gerçekleştirir ve dışarıdan gelen ışığı sinirler aracılığı ile beyne iletir. Gözün arka kısmında bulunan maddelerden biri de vitreustur. Bu madde, gözün için iris tabakasının hemen ardından en arkada bulunan optik sinirlere kadar dolduran saydam ve şeffaf bir maddedir. Vitreus, göz hacminin üçte ikisini kaplar. Vitreus sayesinde göz anatomik olarak bütünlüklü görünür ve şeklini korur.
“Vitrektomi nedir?” sorusu gözün arka kısmında bulunan ve geniş bir alandaki boşluğu dolduran jeli, bulunduğu yerden ayırıp boşaltma işlemidir şeklinde yanıtlanabilir.
“Vitrektomi ameliyatı nedir?” sorusunun yanıtı da şöyledir:
Vitrektomi ameliyatı ile göz içi sıvısı içindeki kanamaların, göz içindeki yabancı cisimlerin ve enfeksiyonların temizlenmesi ve retinanın yeniden eski anatomik yapısına kavuşması amaçlanır. Aksi takdirde görme fonksiyonunda çeşitli bozukluklar yaşanabilir. Hatta kimi hastada gözün tümden kaybı gibi bir durum yaşanabilir.
Vikrektomi çok sayıda hastalığın tedavisinde uygulanabilir. Bu hastalıklar aşağıdaki gibidir:
Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Uygulama için açılan 1 mm’den küçük kesilere ameliyat sonrasında hastanın ve gözün durumuna göre dikiş atılabilir ya da ameliyat dikiş atılmadan sonlandırılabilir.
Ameliyat öncesinde hasta detaylı bir doktor muayenesinden geçer ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Bu işlemlere gerekli tetkikler de dahildir. Doktor bu değerlendirme ile ameliyata karar verir. Hastaların ameliyattan 8 saat önce yeme içmeyi sonlandırmış olması önemlidir. Hastanın kullandığı ilaçları doktora önceden bildirmesi de gereklidir. Bu duruma göre doktor hastanın ilaçlarına devam edip etmeyeceğini bildirir.
Vikrektomi ameliyatı çoğunlukla hastayı yatırmadan yapılır. İşlem sonrasında rahat olan göz olası yaralanma ihtimalinden korunmak için örtülür. İşlem sonrasında gözün tedavi olması için silikon yağı ve gaz kabarcığı kullanılmışsa, cerrah gereken pozisyonu alması için hastaya gerekli bilgiyi verir. Gaz kabarcığı, retinaya baskı yaparak normal pozisyonuna dönmesini ve iyileşme gerçekleşene kadar da orada kalmasını sağlar. Vitrektomi ameliyatı olanlar işlemden sonra 1 -2 saat içinde eve gitmeye hazırdır. Ancak hastanın işlem sonrasında araç sürmesi uygun değildir. Ameliyattan 1 gün sonra hastanın kontrol muayenesine gitmesi beklenir. İşlem sonrasında hastanın baş ve göz konumunu korumaya özen göstermesi de önemlidir. Retina yırtılması ameliyatı sonrası basınç değişikliklerine neden olabilecek uçak binme ya da deniz seviyesinden yüksek bölgelere çıkma gibi aktivitelere ara verilmelidir.
Vitrektomi ameliyatı fiyatı uygulanacak işlem özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde kapsamlı bilgi alınmalıdır.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan Vitrektomi ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Katarakt aslında hastalık değil, yaşlanma sürecinin sonunda göz içerisindeki doğal mercek saydamlığını yitirmesi ve beyazlaşmasıdır. Kataraktta, gözün tüm dokuları sağlamdır ve beyazlaşmış doğal lens suni lens ile değiştirilir ve hasta görme duyusuna tekrar kavuşur. Yani katarakt ameliyatı arızalı parçanın yenisi ile değiştirilmesidir. Ancak vitrektomi ameliyatı gerektiren hastalarda retinayı etkileyen ya sistemik (şeker ve hipertansiyon gibi) ya da göze ait hastalık mevcuttur. Bu hastalığın tedavisi için ilaç veya lazer tedavi uygulanmış ve hastalık ilerlemesi durdurulamadığı için vitrektomi ameliyatına ihtiyaç duyulmuştur.
Vitrektomi veya vitrektomi artı başka işlemler uygulamak için 5 ana neden şunlardır: