444 3 703

Göz Arka Kamera Cerrahisi: Vitrektomi

Bilgi Talep Formu

 

Göz ameliyatlarında göz, kornea ve retina olarak iki ana bölgeye ayrılarak ele alınır. Kornea, gözün ön kısmında bulunur ve gözün arka kısmında da retina yer alır. Gözün ön kısmında bulunan elemanlar, dışarıdan gelen ışığı doğru şekilde kırar ve retinaya düşmesini sağlar. Gözün arka kısmı da görme işlevini gerçekleştirir ve dışarıdan gelen ışığı sinirler aracılığı ile beyne iletir. Gözün arka kısmında bulunan maddelerden biri de vitreustur. Bu madde, gözün için iris tabakasının hemen ardından en arkada bulunan optik sinirlere kadar dolduran saydam ve şeffaf bir maddedir. Vitreus, göz hacminin üçte ikisini kaplar. Vitreus sayesinde göz anatomik olarak bütünlüklü görünür ve şeklini korur.

Vitrektomi Nedir?

Vitrektomi nedir?” sorusu gözün arka kısmında bulunan ve geniş bir alandaki boşluğu dolduran jeli, bulunduğu yerden ayırıp boşaltma işlemidir şeklinde yanıtlanabilir.

Vitrektomi Ameliyatının Amacı

“Vitrektomi ameliyatı nedir?” sorusunun yanıtı da şöyledir:

Vitrektomi ameliyatı ile göz içi sıvısı içindeki kanamaların, göz içindeki yabancı cisimlerin ve enfeksiyonların temizlenmesi ve retinanın yeniden eski anatomik yapısına kavuşması amaçlanır. Aksi takdirde görme fonksiyonunda çeşitli bozukluklar yaşanabilir. Hatta kimi hastada gözün tümden kaybı gibi bir durum yaşanabilir.

Vitrektomi Hangi Göz Hastalıklarında Tercih Edilir?

Vikrektomi çok sayıda hastalığın tedavisinde uygulanabilir. Bu hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Gözün arka boşluğunda meydana gelen kanamaların temizlenmesi
  • Retina yırtık ve ayrılmalarının tedavi edilmesi
  • Retina üzerinde gelişen zarların temizlenmesi
  • Sarı nokta hastalıklarının ve gözün içindeki yabancı cisimlerin çıkarılması

Vitrektomi Ameliyatı

Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Uygulama için açılan 1 mm’den küçük kesilere ameliyat sonrasında hastanın ve gözün durumuna göre dikiş atılabilir ya da ameliyat dikiş atılmadan sonlandırılabilir.

Vikrektomi Ameliyatı Öncesi

Ameliyat öncesinde hasta detaylı bir doktor muayenesinden geçer ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Bu işlemlere gerekli tetkikler de dahildir. Doktor bu değerlendirme ile ameliyata karar verir. Hastaların ameliyattan 8 saat önce yeme içmeyi sonlandırmış olması önemlidir. Hastanın kullandığı ilaçları doktora önceden bildirmesi de gereklidir. Bu duruma göre doktor hastanın ilaçlarına devam edip etmeyeceğini bildirir.

Vikrektomi Ameliyatı Sonrası

Vikrektomi ameliyatı çoğunlukla hastayı yatırmadan yapılır. İşlem sonrasında rahat olan göz olası yaralanma ihtimalinden korunmak için örtülür. İşlem sonrasında gözün tedavi olması için silikon yağı ve gaz kabarcığı kullanılmışsa, cerrah gereken pozisyonu alması için hastaya gerekli bilgiyi verir. Gaz kabarcığı, retinaya baskı yaparak normal pozisyonuna dönmesini ve iyileşme gerçekleşene kadar da orada kalmasını sağlar. Vitrektomi ameliyatı olanlar işlemden sonra 1 -2 saat içinde eve gitmeye hazırdır. Ancak hastanın işlem sonrasında araç sürmesi uygun değildir. Ameliyattan 1 gün sonra hastanın kontrol muayenesine gitmesi beklenir. İşlem sonrasında hastanın baş ve göz konumunu korumaya özen göstermesi de önemlidir. Retina yırtılması ameliyatı sonrası basınç değişikliklerine neden olabilecek uçak binme ya da deniz seviyesinden yüksek bölgelere çıkma gibi aktivitelere ara verilmelidir.

Vitrektomi Ameliyatı Fiyatı

Vitrektomi ameliyatı fiyatı uygulanacak işlem özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde kapsamlı bilgi alınmalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan Vitrektomi ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Katarakt aslında hastalık değil, yaşlanma sürecinin sonunda göz içerisindeki doğal mercek saydamlığını yitirmesi ve beyazlaşmasıdır. Kataraktta, gözün tüm dokuları sağlamdır ve beyazlaşmış doğal lens suni lens ile değiştirilir ve hasta görme duyusuna tekrar kavuşur. Yani katarakt ameliyatı arızalı parçanın yenisi ile değiştirilmesidir. Ancak vitrektomi ameliyatı gerektiren hastalarda retinayı etkileyen ya sistemik (şeker ve hipertansiyon gibi) ya da göze ait hastalık mevcuttur. Bu hastalığın tedavisi için ilaç veya lazer tedavi uygulanmış ve hastalık ilerlemesi durdurulamadığı için vitrektomi ameliyatına ihtiyaç duyulmuştur.



Vitrektomi veya vitrektomi artı başka işlemler uygulamak için 5 ana neden şunlardır:

  • Görmeyi bloke eden vitreus opasitesi (bulutlanma)
  • Retinanın anormal çekilmesinin yol açtığı rahatsızlıklar
  • Retina ameliyatı veya başka göz ameliyatı gerektiren durumlar
  • Vitreoretinal bir rahatsızlığın teşhis edilmesi (teşhise yönelik vitrektomi)
  • Tedaviye yönelik bir cihazın takılması veya ilaç verilmesi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!