Birbirinden farklı avantaj ve dezavantajlar sunan çeÅŸitli obezite cerrahisi prosedürü bulunur. Bu prosedürlerin amacı obezitenin önüne geçmek ve fiziksel bozuklukların giderilmesine yardımcı olmaktır. Ayrıca mide operasyonları ile kiÅŸinin yaÅŸayacağı saÄŸlık sorunlarının azaltılması ve psikolojik iyileÅŸmesinin saÄŸlanması da amaçlanır. Gastrik By-Pass da bu prosedürlerden biridir.
Dünya genelinde obezite cerrahisinde yaygın ÅŸekilde uygulanan prosedürlerden biri olan mide bypassı yönteminde mide temel olarak büyük ve küçük parça olacak ÅŸekilde iki bölüme ayrılır. On iki parmak bağırsağı ve ince bağırsağın baÅŸtan bir kısmı, yeni oluÅŸan küçük mide ile bypass edilir ve birleÅŸtirilir. Böylelikle kiÅŸinin kalori alımını kısıtlamak ve yenilebilir besinlerin emilimi azaltmak hedeflenir.
“Peki, Gastrik By-Pass nedir?” Obeziteden kaynaklı saÄŸlık sorunlarının çözülmesinde kullanılan metabolik etkinliÄŸi yüksek yöntemlerden biridir. Bu yöntem sonucunda hastanın yaÅŸadığı kilo kaybı ortalama 1,5 yıl kadar devam edebilir ancak bu sürenin hastadan hastaya farklılık gösterdiÄŸi bilinmelidir. Ayrıca bu süreç boyunca hastanın sık sık takip edilmesi ve vitamin takviyeleri alması gerekir.
Gastrik By-Pass, dünya genelinde en sık uygulanan cerrahi iÅŸlem olan bir By-Pass tekniÄŸidir. Uygulamayı gerçekleÅŸtirmek adına cerrah midenin boyutunu 15-20 ml tutacak ÅŸekilde küçültür. Ardından kalan mide daha derin bir ince bağırsak halkası kullanılarak sabitlenir. Böylece on iki parmak bağırsağı sindirimden çıkarılır. Operasyon 3 farklı ÅŸekilde uygulanır. Bu operasyonlara doktor hastanın durumuna göre karar verir. Gastrik By-Pass çeÅŸitleri aÅŸağıdaki gibidir:
Bu ameliyatı olmanız için vücut kitle indeksiniz belirli bir sınırda olmalıdır. Bu sınır aÅŸağıdaki gibidir:
Ameliyat 2 aÅŸamada uygulanır. Bu aÅŸamada mide küçük ve büyük kısımlara ayrılarak besinlerin küçük kısımda toplanması saÄŸlanır. Bu iÅŸlemle mide hacimsel olarak küçülür ve böylelikle hasta daha az miktarda yemekle daha kısa sürede doygunluÄŸa ulaşır. İkinci aÅŸamada ise köprüleme iÅŸlemi uygulanır. Bu iÅŸlem ince bağırsakta bazı yapısal deÄŸiÅŸikliklerin yapılmasını ve bağırsakların kısaltılmasını içerir. Böylelikle alınan besinlerin emilimi azaltılır. Alınan besinler ilk olarak midede bulunan küçük keseye ve oradan da bağırsağın ikinci bölümüne gider. Cerrahi uygulama sonucunda da midenin büyük bir kısmı ve aynı zamanda bağırsakların küçük bir bölümü gastrointestinal kanaldan çıkarılır.
Obezite ile doÄŸrudan baÄŸlantılı olan bu ameliyat, kilo fazlalığı ile yaÅŸanan birçok hastalığın iyileÅŸmesine olumlu etkiler saÄŸlar. Bu etkiler aÅŸağıdaki gibidir:
Ameliyat ile oluÅŸan komplikasyonlar uzun ve kısa vadede görülenler olarak farklılık gösterir. Bunlar aÅŸağıdaki gibidir:
Ameliyat sonrasında öÄŸün atlamamak ve dengeli beslenmek önemlidir. Gastrik By-Pass ile kilo verenler bu kurala dikkat ettikleri için hedeflerine ulaÅŸmıştır. Bu beslenme kuralları aÅŸağıdaki gibidir:
Ameliyattan sonraki süreçte beslenme büyük bir titizlikle planlanmalıdır. Örnek olabilecek beslenme planı aÅŸağıdaki gibidir:
1. HAFTADA BESLENME:
2. HAFTADA BESLENME:
3. HAFTADA BESLENME:
4. & 5. HAFTADA HAFTADA BESLENME:
Bu süreçte hastalar diÄŸer haftalara ek olarak çatalla ezilebilecek sebzeler, çorbalar, omlet ve et yemekleri tüketebilir.
*Verilen liste, tedavi ve tedavi sonrası süreçler hakkında bilgi almak isteyenlere örnek sunması amaçlıdır. KiÅŸinin diyetisyeni tarafından verilen programa uyması gerekir.
* 3.Hafta:
Bu süreçte yiyecekler ezilmiÅŸ olarak yumuÅŸak halde tüketilebilir. Protein ve kalsiyum bakımından zengin içeriÄŸe sahip beslenme modeli de bu dönem için idealdir. Bu dönemde yeterli protein tüketilmiyorsa hasta doktoruna baÅŸvurarak protein tozu kullanmaya baÅŸlayabilir.
*6. Hafta:
6. haftadan sonra protein bakımından zengin olan ve düÅŸük kalori içeren diyet ürünlerine geçilebilir. Bu süreçte protein yeterli tüketilmeli ve katı gıda tüketimine geçiÅŸ de kademeli olarak yapılmalıdır.
*Kabızlık
İşlem sonrasında ameliyat öncesi döneme göre daha az miktarda besin tüketilir. Bu da bağırsak hareketlerinde deÄŸiÅŸime neden olabilir. Bu durumun bir sonucu olarak da tuvalet ihtiyacı 2-3 günde 1 olur. Bu durumun ve yaÅŸanabilecek ÅŸiddetli kabızlığın önüne geçilebilmesi adına lif zengini besinler tüketilmelidir.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan Gastrik By-Pass ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öÄŸrenebilirsiniz.
Hastalar, ameliyat sorası hastanede 3-4 gün kalabilir. Ancak bu süre hastanın durumuna göre farklılık gösterecektir.
Ameliyat sonrasında hastanın ağır aktiviteleri kısıtlaması ve 6 haftalık süreç boyunca ağır kaldırmamak önemlidir.
İlk 2 hafta araç sürülmemelidir.
Masa başında çalışan kişiler 2-3 hafta sonra işe başlayabilir. Ancak ağır fiziksel efor gerektiren hastaların işe dönmesi için 6-8 hafta kadar beklemesi önemlidir.
Gastrik By-Pass sonrası hastanın basit karbonhidratlı yiyecekleri fazla tüketmesi ile dumping sendromu yaşanabilir. Bu nedenle sendroma neden olabilecek besinler, programdan çıkarılmalıdır. Bu hususta Gastrik By-Pass ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken şekerli yiyecekler aşağıdaki gibidir: