1970’li yıllardan itibaren çeÅŸitli tedavilerin uygulanmasından estetiÄŸe kadar geniÅŸ bir alanda kullanılan botoks, günümüzde en sık yapılan estetik uygulamalardan biridir. Botoks ile genetik faktörler baÅŸta olmak üzere aşırı mimik kullanımı ve ilerleyen yaÅŸ nedeniyle alın, göz çevresi ve kaÅŸ arası gibi alanlarda ortaya çıkan kırışıklıklar giderilebilir. Alanızda uzman kiÅŸiler tarafından uygulanan iÅŸlemler sayesinde belirli nedenlerle kiÅŸinin olduÄŸundan daha yaÅŸlı ve saÄŸlıksız görünmesine neden olan kırışıklıklar giderilerek kiÅŸinin daha zinde bir görünüme kavuÅŸması saÄŸlanır. Konu hakkında “Botoks nedir?” gibi merak edilenleri ve bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Botoks uygulamasında botilinum toksin kullanılır ve bu toksin clostridium botulinum bakterisinden elde edilir. Bu bakterinin üretimi laboratuvar ortamında yapılır. Bu nedenle belirli dozlarda güvenli bir uygulama saÄŸlar. Bu uygulamanın genel adına da botoks enjeksiyonu denir.
Botoks ile enjekte edilen madde kas iletim sistemindeki proteinleri baÄŸlayarak asetilkolin maddesinin salınımını engeller ve çizgili kaslarda geçici bir zayıflama yaratır. Bu etki de ortalama 3-6 ay sürer.
Genel olarak estetik kaygılarla uygulansa da botoks belirli sağlık sorunlarını kontrol altına almak adına da yapılır. Botoksun genel uygulama alanları aşağıdaki gibidir:
25 ile 65 yaÅŸ arası herkese botoks iÅŸlemi uygulanabilir. Ancak 65 yaÅŸ sonrası için yaÅŸa ve diÄŸer nedenlere baÄŸlı olarak oluÅŸan mimik çizgileri yüzün dinlenme halinde bile belirgindir. Bu nedenle 65 yaÅŸ ve üzeri kiÅŸilerin diÄŸer yöntemleri kullanması daha doÄŸru olacaktır.
Botoks iÅŸlemi hamile ve emziren kadınlara uygulanmaz. Buna ek olarak myastenia gravis gibi kas hastalığı olan kiÅŸiler de bu uygulama için doÄŸru aday deÄŸildir.
Uygulamaya baÅŸlamadan 20 dakika önce iÅŸlem yapılacak bölgeye lokal anestezik etkili kremler uygulanır. Ardından minimal boyutlardaki iÄŸneler yardımı ile kırışıklıkların giderileceÄŸi alana uygulama yapılır. İşlem bitiminde kiÅŸi rutin hayatına dönebilir.
C vitamini, yeşil çay, sarımsak, ginseng, ağrı kesici ve aspirin kullanan kişilerde işlem sonrası morarma yaşanma riski yüksektir. Bu nedenle botoks yaptırmak isteyen kişinin işlemden 5-7 gün önce bunları kesmesi gerekir.
İşlem sonrasında botoks enjeksiyonu yapılan kasların 3 gün içinde çalıştırılması önemlidir. Bu işlem sayesinde botoksun kaslardaki aktivitesi kolaylaşır. Uygulama yapılan bölgenin 24 saat boyunca ovuşturulması veya masaj yapılması da sakıncalıdır. Buna ek olarak kişinin 1 gün boyunca makyaj yapmaması da gerekir. İşlemden sonra 3 gün boyunca yüz üstü yatmak ya da ağır egzersiz yapmak da sakıncalıdır.
Botoks genel olarak yan etkiye neden olan bir uygulama değildir. Çok nadir olarak görülebilen yan etkiler aşağıdaki gibidir:
Cildi yenileme işlemi içeren tüm yöntemler botoksun süresini kısaltır. Bu nedenle bazı işlemlerden önce botoksun yapılmaması gerekir. Bu hususta dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
İşlem sonrası sonuçlar 3 ile 15 gün içinde görülebilir. Bu işlemin etkinliği de 4-6 ay devam eder.
Her iki işlemde de kırışıklıkların azaltılması amaçlansa da botoks ve dolgu birbirinden çok farklı prosedürleri içeren iki farklı uygulama. Botoks işlemi, kasların çalışmasını durdurarak kırışık görünümünün azaltılmasına yardımcı olur. Dolgu işlemi ise kırışıklıkların altına kalan bölgelere enjekte edilir. Dolgu işlemi ayrıca yüzün herhangi bir bölgesinde bulunan asimetrilerin giderilmesi amacıyla çene hattı, göz altı, dudak, yanak ve burun gibi bölgelere uygulanabilir.
Botoks işlemi sonucu uygulama yapılan bölgedeki kaslar işlevsiz hale gelir. Bu nedenle düzeltilmesi için işlemin tekrar edilmesi mümkün değildir. Ancak kişi bir şekilde hatalı bir botoks uygulamasına maruz kaldıysa, botoks konusunda uzman bir estetik cerrahla görüşmelidir. Uzman, uygulanan işleme ve yüzdeki asimetriye göre süreci planlar ancak genelde böyle durumlar karşısında hatalı botoks enjeksiyonları etkisinin geçmesi için 3-4 ay işlem yapılmadan beklenmeyi önerir.