444 3 703

Botoks Nedir? Botoks Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

 

1970’li yıllardan itibaren çeşitli tedavilerin uygulanmasından estetiğe kadar geniş bir alanda kullanılan botoks, günümüzde en sık yapılan estetik uygulamalardan biridir. Botoks ile genetik faktörler başta olmak üzere aşırı mimik kullanımı ve ilerleyen yaş nedeniyle alın, göz çevresi ve kaş arası gibi alanlarda ortaya çıkan kırışıklıklar giderilebilir. Alanızda uzman kişiler tarafından uygulanan işlemler sayesinde belirli nedenlerle kişinin olduğundan daha yaşlı ve sağlıksız görünmesine neden olan kırışıklıklar giderilerek kişinin daha zinde bir görünüme kavuşması sağlanır. Konu hakkında “Botoks nedir?” gibi merak edilenleri ve bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Botoks Enjeksiyonu Nedir?

Botoks uygulamasında botilinum toksin kullanılır ve bu toksin clostridium botulinum bakterisinden elde edilir. Bu bakterinin üretimi laboratuvar ortamında yapılır. Bu nedenle belirli dozlarda güvenli bir uygulama sağlar. Bu uygulamanın genel adına da botoks enjeksiyonu denir.

Botoksun Etki Mekanizması

Botoks ile enjekte edilen madde kas iletim sistemindeki proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınımını engeller ve çizgili kaslarda geçici bir zayıflama yaratır. Bu etki de ortalama 3-6 ay sürer.

Botoks Uygulama Alanları

Genel olarak estetik kaygılarla uygulansa da botoks belirli sağlık sorunlarını kontrol altına almak adına da yapılır. Botoksun genel uygulama alanları aşağıdaki gibidir:

  • Göz çevresinde oluşan kırışıklıklar
  • Alın ve kaş arasında görülen mimik kırışıklıkları
  • Dudak çevresinde meydana gelen kırışıklıklar için dudak botoksu
  • Boyun bölgesi kırışıklıkları
  • Çene sıkma tedavisinde çene botoksu
  • Koltuk altı başta olmak üzere ayak tabanı ve avuç içinde görülen terlemelerde

Botoks Kimlere Uygulanır?

25 ile 65 yaş arası herkese botoks işlemi uygulanabilir. Ancak 65 yaş sonrası için yaşa ve diğer nedenlere bağlı olarak oluşan mimik çizgileri yüzün dinlenme halinde bile belirgindir. Bu nedenle 65 yaş ve üzeri kişilerin diğer yöntemleri kullanması daha doğru olacaktır.

Botoks Kimler İçin Uygun Değildir?

Botoks işlemi hamile ve emziren kadınlara uygulanmaz. Buna ek olarak myastenia gravis gibi kas hastalığı olan kişiler de bu uygulama için doğru aday değildir.

Botoks Nasıl Uygulanır?

Uygulamaya başlamadan 20 dakika önce işlem yapılacak bölgeye lokal anestezik etkili kremler uygulanır. Ardından minimal boyutlardaki iğneler yardımı ile kırışıklıkların giderileceği alana uygulama yapılır. İşlem bitiminde kişi rutin hayatına dönebilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan botoks işlemleri ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
 

C vitamini, yeşil çay, sarımsak, ginseng, ağrı kesici ve aspirin kullanan kişilerde işlem sonrası morarma yaşanma riski yüksektir. Bu nedenle botoks yaptırmak isteyen kişinin işlemden 5-7 gün önce bunları kesmesi gerekir.



İşlem sonrasında botoks enjeksiyonu yapılan kasların 3 gün içinde çalıştırılması önemlidir. Bu işlem sayesinde botoksun kaslardaki aktivitesi kolaylaşır. Uygulama yapılan bölgenin 24 saat boyunca ovuşturulması veya masaj yapılması da sakıncalıdır. Buna ek olarak kişinin 1 gün boyunca makyaj yapmaması da gerekir. İşlemden sonra 3 gün boyunca yüz üstü yatmak ya da ağır egzersiz yapmak da sakıncalıdır.



Botoks genel olarak yan etkiye neden olan bir uygulama değildir. Çok nadir olarak görülebilen yan etkiler aşağıdaki gibidir:

  • Botoks sonrası çok nadir olarak kısa süreli ödem ya da kızarıklık görülebilir. Bu yan etkiler de yarım saat içinde geçebilir.
  • İşlem yapılan bölgede birkaç gün süre geçici morluklar da yaşanabilir.
  • Uygulama tekniğine ya da işlemin komşu kasları etkilemesine bağlı olarak geçici göz kapağı düşüklükleri ya da asimetrik düşüklükler görülebilir. Bu türden bir yan etki de 1 ay içinde geriler.

Cildi yenileme işlemi içeren tüm yöntemler botoksun süresini kısaltır. Bu nedenle bazı işlemlerden önce botoksun yapılmaması gerekir. Bu hususta dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Lazer, radyofrekans, mezolift ve PRP gibi işlemler uygulandıktan sonra botoks yapılmamalıdır. Ancak bu işlemlerden sonra 3 hafta kadar beklenilmelidir.
  • Gözaltı dolgusu ile göz çevresi botoksu işlemleri aynı gün yapılamaz. İşlem koltuk altı botoksu gibi diğer dolgu yöntemleri ile aynı gün yapılabilir.

İşlem sonrası sonuçlar 3 ile 15 gün içinde görülebilir. Bu işlemin etkinliği de 4-6 ay devam eder.



Her iki işlemde de kırışıklıkların azaltılması amaçlansa da botoks ve dolgu birbirinden çok farklı prosedürleri içeren iki farklı uygulama. Botoks işlemi, kasların çalışmasını durdurarak kırışık görünümünün azaltılmasına yardımcı olur. Dolgu işlemi ise kırışıklıkların altına kalan bölgelere enjekte edilir. Dolgu işlemi ayrıca yüzün herhangi bir bölgesinde bulunan asimetrilerin giderilmesi amacıyla çene hattı, göz altı, dudak, yanak ve burun gibi bölgelere uygulanabilir.



Botoks işlemi sonucu uygulama yapılan bölgedeki kaslar işlevsiz hale gelir. Bu nedenle düzeltilmesi için işlemin tekrar edilmesi mümkün değildir. Ancak kişi bir şekilde hatalı bir botoks uygulamasına maruz kaldıysa, botoks konusunda uzman bir estetik cerrahla görüşmelidir. Uzman, uygulanan işleme ve yüzdeki asimetriye göre süreci planlar ancak genelde böyle durumlar karşısında hatalı botoks enjeksiyonları etkisinin geçmesi için 3-4 ay işlem yapılmadan beklenmeyi önerir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!