444 3 703

Liposuction Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

Vücutta biriken fazla yağların yok edilmesi için uygulanan liposuction, bir kilo verme yöntemi değildir. Özellikle düzenli fiziksel egzersiz ve dengeli bir beslenme ile ideal kilosuna ulaşan ancak vücudundan erimeyen yağ depoları bulunan kişiler tarafından tercih edilir. Bu vücut şekillendirme uygulaması, vücutta inatçı yağların biriktiği karın, basen, kalça, bacak, diz ve gıdı gibi bölgelere uygulanır. Farklı tekniklerle uygulanan liposuction yöntemleri, tüm dünyada en fazla tercih edilen ve uygulanan estetik cerrahi yöntemler arasındadır. Halk arasında yağ aldırma olarak da nitelendirilir.

Liposuction Türleri ve Teknikleri

Teknik açıdan birbirinden ayrılan birçok liposuction türü bulunur. Liposuction fiyatları da buna ve uygulama yapılacak alana göre farklılık gösterir. Ancak bu uygulamaların ortak noktası, vücuttaki yağı emmek adına vakumla bağlantılı bir tüp kullanmasıdır. Liposuction türleri aşağıdaki gibidir:

  • SAL (Vakum Yardımlı Liposuction)
  • UAL (Ultrasonik Liposuction)
  • PAL (Güç Yardımlı Liposuction)
  • WAL (Su Yardımlı Liposuction)
  • RFAL (Radyo Frekans Destekli Liposuction)

Herkes Liposuction Yaptırabilir mi?

Uygulama için kişinin genel sağlığının yerinde olması ve vücut kitle indeksinin kişinin ideal kilosuna yakın olduğu %30’luk diliminde olması gerekir. Bunun yanında kişinin esnek ve sağlam bir cilt yapısına sahip olması da önemlidir. Bu işlemi uygulamak isteyen adaylar sigara içme alışkanlığına ara vermelidir. Zayıf bağışıklık sistemi, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı ya da kan dolaşımı ile ilgili sıkıntıları olan kişiler de işlem öncesinde doktor onayından geçmelidir. Herhangi bir alerjisi bulunan ya da düzenli ilaç kullanan kişilerin de doktorunu bu konuda bilgilendirmesi gerekir. Bazı ağrı kesici ilaçların ve kan incelticilerin de işlemden bir süre önce bırakılması önemlidir.

Hangi Durumlarda Liposuction'a İhtiyaç Duyulur?

Liposuction, selülit oluşumunu tam anlamıyla ortadan kaldıran bir uygulama değildir ancak cilt yüzeyine yakın bölgeye uygulanıyor olması nedeniyle daha düz bir cilt görüntüsü sağlamada yardımcıdır. Bunun yanı sıra sık sık kilo alıp veren kişilerde görülen deri sarkmaları, bu yöntemle giderilemez ancak sarkık deri giderme ve karın germe operasyonları ile birlikte uygulanabilir.

Liposuction Hangi Durumlarda İşe Yaramaz?

Tüm dünyada sıklıkla yapılan estetik cerrahi işlemlerinden biri olan liposuction, bazı durumlarda işe yaramaz. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Hamilelik ile birlikte alınan fazla kilolar ve doğum sonrası yaşanan deri sarkmaları, liposuction yöntemiyle giderilemez.
  • Sık sık kilo alıp verme ile oluşan deri sarkmaları da bu yöntemle giderilebilecek bir durum değildir.

Liposuction Hangi Bölgelere Uygulanır?

Liposuction, erkek ve kadınlarda farklı bölgelere uygulanan bir işlemdir. Çünkü erkek ve kadınların vücut yapıları ve yağ birikimleri birbirinden farklıdır. Göbek yağ aldırma işleminin en sık yapıldığı bölgelerden biridir. Uygulama bölgeleri de aşağıdaki gibidir:

KADIN: Basen, göbek, kalça, kol altı, çene altı
ERKEK: Sırt, karın, göğüs, bel ve belin yan tarafları, çene altı

Liposuction Ameliyat Süreci

İşleme başlamadan önce, doktor vücudun uygulama yapılacak alanlarını işaretler. Ardından öncesi ve sonrası karşılaştırmalarını yapmak için fotoğraflar çekilebilir. Ardından uygulanacak yönteme göre de genel ya da lokal anestezi uygulanır. İşlemin hemen ardından da hasta taburcu edilir.

Liposuction Sonrası İyileşme Dönemi Nasıldır?

Yağ aldırma ameliyatı sonrasında kişinin cilt tipine göre işlemden sonra bir miktar şişlik, morarma görülebilir. İşlemden sonra doktor, yeni vücut şeklini kontrol edebilmek adına işlem sonrasında bir süre korse giyilmesini önerir. Hasta ameliyattan birkaç gün içinde işe ve 2 hafta gibi bir süre içinde de rutin hayatına dönebilir.

Bu işlemle yağ hücreleri vücuttan kalıcı olarak çıkarılır ancak hasta sonraki süreçte dikkat etmezse yeni yağ hücreleriyle kilo alabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında hastanın yağsız protein, tahıl, sebze ve meyve içeren bir diyet uygulamaya özen göstermesi önemlidir. Buna ek olarak da düzenli spor yapılmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 22.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER