444 3 703

Saç Ekimi Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

Erkeklerde yirmili yaÅŸlardan itibaren baÅŸlayan saç dökülmesi, erken yaÅŸlarda görülmesi nedeniyle önemli bir sorundur. Üstelik erkeklerde genetik nedenlerle görülen saç dökülme problemi bazı hastalıklar ve hormonal sebeplerle kadınlarda da yaÅŸanabilen bir durum haline gelmiÅŸtir. Bu problemi yaÅŸayan kiÅŸilerin ilk olarak kapsamlı bir saÄŸlık taramasından geçmesi ve dökülmeye neden olan özel bir saÄŸlık problemi bulunup bulunmadığını öÄŸrenmesi gerekir. Hormonal sorunlar, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi saÄŸlık sorunlarının tespit edilmesi durumunda da bu sorunlara yönelik tedavi uygulanmalıdır. Gerekli tedaviler uygulandıktan sonra saç dökülmesi devam ediyorsa veya saçlarda belirgin açılmalar bulunuyorsa saç ekimi iÅŸlemi yaptırılabilir.

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi, saçlarında seyrelme ve kellik sorunu yaÅŸayan kiÅŸiler için sunulan kalıcı ve doÄŸal bir çözümdür. Saç ekimi iÅŸlemi ise saç kökünün aktif olmadığı ve saçsızlığın yaÅŸandığı alanlara saç köklerinin mikro cerrahi yöntemi ile nakledilmesi iÅŸlemidir. Bu iÅŸlemde hastanın kendi saÄŸlıklı saçlarından ekleme yapılır. Buna ek olarak herkesin saç dökülme miktarı ve yaÅŸadığı kellik sorunu farklı olduÄŸundan saç ekimi iÅŸlemi kiÅŸiye özel planlanır.

Ekim iÅŸleminde hastanın ense bölgesinde bulunan ve dökülmelere karşı dirençli olan saç kökleri toplanarak saçsız bölgedeki kanallara ekilir. Böylelikle kiÅŸinin saç dökülmesi ve kellik problemine en doÄŸal çözüm saÄŸlamak amaçlanır. Bir cerrahi operasyon olduÄŸundan bu iÅŸlemin alanında uzman doktorlar tarafından hastane ortamında uygulanması en güvenli seçenektir.

Saç Ekimi Kimlere Uygulanabilir?

İşlem, saç dökülmesi ve kalıcı saç kaybı yaÅŸayan kadın ve erkeklere uygulanabilir.

Saç Kaybının Nedenleri

Saç kaybının en önemli nedenlerinden biri genetiktir. Ancak ilerleyen yaÅŸ, çeÅŸitli rahatsızlıklar ve travmatik yaralanmalar da saç kaybına neden olabilir.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

“Saç ekimi nasıl yapılır?” uygulama hakkında sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Saç ekiminde uygulama genellikle enseden greft adı verilen saç kökleri alınmasıyla baÅŸlar ve bu kökler belirlenmiÅŸ saçsız bölgeye ekilir. Ancak çok nadirde olsa bazı durumlarda kiÅŸinin ÅŸakak ya da ense bölgesindeki saç yetersiz olabilir. Bu gibi durumlarda kiÅŸinin göÄŸüs duvarı ya da kolları gibi bölgelerinden saç kökü alınır. Uygulama ise saç kaybının miktarına ve ekilecek bölgeye göre birkaç saatte tamamlanır. KiÅŸide ekim yapılacak saçsız alan büyükse tedavi birkaç seansta tamamlanır.

KiÅŸiye ilk müdahale sedasyonla lokal anestezi altında gerçekleÅŸtirilir. Ekim tamamlandıktan sonra kiÅŸinin başına özel yapıda olan bir bandaj uygulanır ve kiÅŸi 1-2 saat sonra taburcu edilir. Çok nadir olarak yaÅŸansa da aşırı aÄŸrı durumunda aÄŸrı kesici ile kontrol saÄŸlanır. Tüm bu iÅŸlemlerin ardından kiÅŸi 3 günlük ev istirahati sonrası başı kapalı olacak ÅŸekilde rutin hayatına dönebilir. Ekim yapılan bölgenin pansuman iÅŸlemleri de 5. gün yapılır.

Saç Ekiminde Kullanılan Yöntemler

Saç ekimi geliÅŸen teknoloji doÄŸrultusunda yeni tekniklerle uygulanan bir iÅŸlem haline gelmiÅŸtir. Saç ekimi fiyatları da bu tekniklere ve ekim yapılacak alanın boyutuna göre farklılık gösterir. Yöntemler ise aÅŸağıdaki gibidir:

FUE Yöntemi ile Saç Ekimi

Günümüzde sıklıkla kullanılan bir saç ekimi yöntemi olan FUE yöntemi, yenilikçi bir uygulamadır ve göÄŸüs ya da sırt kullarının transplantasyonuna da izin verir. Bu teknikte 0.6 - 0.7 mm kalınlığında mikro motor uçlar kullanılır. Bu uçlar sayesinde de kıl köklerinin alındığı bölgede iz kalmaz ve hasta iÅŸlem sonrasında az aÄŸrı hisseder. İşleme baÅŸlamadan önce lokal anestezi uygulaması yapıldığından iÅŸlem sonrasında da hasta herhangi bir aÄŸrı veya acı hissetmez. Bu yöntemin uygulama adımları aÅŸağıdaki gibidir:

  • FUE saç ekimi yönteminde ilk olarak saç köklerini tespit edebilmek adına ve ekim yapılacak bölgeyi daha net görebilmek adına saçlar 1 mm uzunluÄŸunda kalacak ÅŸekilde kısaltılır.
  •  Ardından kökü kullanılacak olan kıllar da 1 mm boyunda tıraÅŸlanır.
  • Bu iÅŸlemin tamamlanması ile hastanın acı hissetmemesi adına iÅŸlem yapılacak bölge lokal anestezi yardımıyla uyuÅŸturulur.
  • Mikro motor uç ile saç kökü ortalanarak deriden çıkarılır.
  • Çıkarılan saç kökleri zarar görmemesi için özel bir solüsyon içerisinde bekletilir.
  • FUE yöntemi ile 1 seansta 2500-7500 arası saç telinin nakli gerçekleÅŸtirilebilir.
  • Saç nakil iÅŸleminde saçın çıkış yönünün ve hastanın saç yapısının dikkate alınması önemlidir. Böylelikle ekimin doÄŸal durması saÄŸlanır.

FUE Yöntemi ile Saç Ekimi Sonrası

Ekilen saçlar 1. ayın sonunda dökülmeye baÅŸlar. 2. ve 3. aylar arasında da yeni saçlar belirgin bir ÅŸekilde uzamaya baÅŸlar. Peki, saç ekimi ne kadar sürede sonuç verir? 6. ayın sonlarına doÄŸru da ekim yapılan bölge son görünümüne kavuÅŸur. İşlem uygulanan bölgenin en doÄŸal görünümü de 1-2 sene sonra oluÅŸur. Ekilen saçlar kiÅŸinin kendi DNA’sını taşır ve bu nedenle aynı renkte uzar.

DHI Yöntemi ile Saç Ekimi

DHI saç ekimi, tıraÅŸsız saç ekimi olarak da adlandırılır. Bu yöntemin amacı, mevcut saçlara herhangi bir zarar vermeden seyrek saç bölgelere daha sık ve doÄŸal görünen uygulamayı gerçekleÅŸtirmektir. Bu yöntemde aynı zamanda kiÅŸi günlük hayatına da kısa sürede dönebilir. Bu iÅŸlemin uygulama aÅŸamaları da aÅŸağıdaki gibidir:

  • Ekim iÅŸlemi öncesinde saç ekimi yapılacak bölge ve donör bölge, yüksek çözünürlüklü kamera ile bilgisayar ortamında detaylı bir ÅŸekilde analiz edilir. Bu analiz ile kiÅŸinin saç tipi, ekim yapılacak alanın yoÄŸunluÄŸu, dökülme yoÄŸunluÄŸu ve donör olarak alınabilecek kök miktarının tespit edilmesi amaçlanır.
  • Bu analiz sonucunda da saçlara bir miktar kesme iÅŸlemi uygulanır ve ekim iÅŸlemi uygulanacak bölgenin tasarımı yapılır.
  • Ardından hastanın iÅŸlem sırasında acı hissetmemesi adına donör bölge lokal anestezi ile kolaylıkla uyuÅŸturulur.
  • Bu iÅŸlemin uygulanması ile mikro uçlar ile saç kökleri alınarak özel bir solüsyonda bekletilir.
  • Kök alım iÅŸleminin tamamlanmasının ardından ekim yapılacak alana lokal anestezi uygulanır. Saçın doÄŸal yapısına ve çıkış yönüne göre mikro uçlarla ekim gerçekleÅŸtirilir.

DHI Yöntemi ile Saç Ekimi Sonrası

DHI yöntemi ile herhangi bir kanal açma iÅŸlemi uygulanmaz. Bu nedenle iÅŸlem sonrasında yaÅŸanan kabuklanma süresi ve iyileÅŸme oldukça kısadır. Az miktarda görülen kabuklanmalar ise 1 hafta içinde dökülür. 2-3 hafta arasında da ekilen saçlar dökülme gösterir. 3. ayın sonunda da saçlar yavaÅŸ yavaÅŸ uzamaya baÅŸlar ve 6. ayın tamamlanması ile saçların büyük bir kısmı çıkar. 1. yılın tamamlanması ile saç ekimi sonuçları belirginleÅŸir ve saç ekimi doÄŸal bir görünüm kazanır.

Saç ekimi yaptırmayı düÅŸünüyor ve konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız "20 Soruda Saç Ekimi" baÅŸlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

*İçeriklerde Büyük Anadolu Hastaneleri'nin tedavi sunan saÄŸlık hizmetlerine yönelik bilgiler bulunmamaktadır. Sayfamızdaki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.
 

Kişiye özel bir hat olan saç çizgisi, doğal saç sınırına özel belirlenir. Bu detaya dikkat edilerek ve alın kasına inilmeden ayarlama yapılır. Ancak geniş alın yapısına sahip olan ya da saçlarının her iki yanı da boş olan kişilerin saç hattında bazı değişiklikler yapılabilir. Bu durumu saç şekli, hastanın yüz tipi, saçsız derinin durumu ve saçların dökülmesi de belirler.



Ekim işlemi gerçekleştirilmiş olan saçlar, işlemin ardından birkaç hafta içerisinde dökülmeye başlar. Ardından dökülen bu saçlar, 3-4 aylık bir zaman diliminde de yeniden çıkar. Saçlar bu geçici dökülme evresini tamamladıktan sonra kalıcı saçlara sahip olur.



Yorum Ekle


KATEGORİLER