444 3 703

Karaciğer Kisti

2 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Karaciğer kisti dünya genelinde yaygın olarak görülen karaciğer hastalıklarından biridir. Kist, içi sıvı dolu olan anormal oluşumların tümüdür. Bu oluşum dokudan değil sıvıdan oluşur. Bu oluşumlardan biri olan bu kist parazite bağlı olan ve olmayan olarak 2 farklı gruba ayrılır. Bu kistin tanısının konulması, takibinin yapılması ve uygun şekilde tedavisinin gerçekleştirilmesi kistin ve hastanın durumu dikkate alınır. Gözlem altında olan basit kistler için genellikle herhangi bir tedavi gerekmez ancak kistik tümörler için genellikle cerrahi tedavi yöntemi tercih edilir.

Karaciğer Kisti Nedir?

“Karaciğerde kist nedir?” yaygın olarak görülen bu hastalık için merak edilen konuların başında gelir. Bu kist oluşumları, karaciğerde sıvı dolu keseler halinde oluşan kistlerden biridir. Çoğunlukla hemen belirti vermeyen bu kistlerin tanısı çeşitli görüntüleme teknikleri ile konulabilir. Bu kist oluşumları hem iyi huylu hem de kötü huylu olacak şekildedir. Özellikle kötü huylu kistlerin erken dönemde teşhis edilmesi ve gerekli tedavi yönteminin uygulanması son derece önemlidir.

Karaciğer Kisti Nasıl Oluşur?

“Karaciğerde kist neden olur?” yaygın olarak merak edilen konulardan bir diğeridir. Karaciğerde kist nedenleri hakkında araştırma yapıldığında doğuştan gelen nedenler ve bunun dışında evcil hayvanların da bu hastalığın gelişimine katkıda bulunduğu görülmüştür. Vücuda giren kistler ilk olarak kişinin bağırsak sistemin yerleşir. Bu yerleşimde insan ara konak durumundadır. Tam bu noktada genişleyen parazitler bağırsak duvarını kolaylıkla aşıp, lenf bezlerini ve kanı kullanarak karaciğere ulaşır. Bu noktadan daha da ilerler ve kist olarak varlığını sürdürür. Bu oluşumlar vücuda ilk girdiğinde çok küçük boyutlardadır bu nedenle kendini çok fazla belli etmez. Ancak bu kistler zamanla büyür ve bulunduğu alanda baskılar yaratarak kişinin sağlığı için çeşitli risklere neden olur.

 Karaciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?

Karaciğerde kist belirtileri ilk oluşum gösterdiği dönemde ağrı gibi şikayetler yaratmaz. Ancak zamanla kit büyür ve birtakım belirtiler göstermeye başlar. Ancak bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

 

  • Yaşanan yoğun ishal
  • Sık sık tekrarlayan mide bulantısı
  • Safra kesesinde görülen enfeksiyon ve tıkanma
  • Sindirim sorunları
  • Şişkinlik hissi
  • Şiddetli ve sürekli yaşanan karın ağrısı

 

Karaciğer Kisti Türleri Nelerdir?

Ekinokokkozis: Bu karaciğer kisti türü, hayvanlardan insanlara bulaşır ve tedavisi gerçekleştirilmediğinde de ölüme neden olabilir. Halk arasında köpek kisti olarak bilinen bu kist türü, ekinokokus granulozus isimli parazit ile meydana gelir. Beraberinde ciddi sağlık sorunlarını da getiren ekinokokkozis, etçil hayvanların organlarında yaşar. Etçil hayvanların ince bağırsaklarında yaşayan bu parazitin yumurtaları, dışkı ile atılır ve bu yolla yayılır. Dışkı ile atılan yumurtalar oldukça sağlam bir yapıdadır. Toprakta ve soğuk havada 1 yıl kadar yaşayabilir. Bu yolla çevreye hızlı bir şekilde yayılan yumurtalar, yağmur ve rüzgâr aracılığıyla da hızlı dağılım gösterir. Bunun yanında marketten alınan sebze ve meyvelerde de bu parazit türü bulunabilir. Bu nedenle sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır.

Kistadenom ve Kistadenokarsinom: Bu kistler iyi huylu grupta yer alır. Bu kistler doğum sonrasında oluşum gösteren ve epitelyum adlı hücreden kaynaklı basit yapılı kistlere benzetilir. Genellikle iyi huylu tümör olarak görülürken kötü huylu tümörlere de dönüşebilirler.

Basit Kistler: Basit karaciğer kistler doğuma ya da önceden geçirilmiş iltihapların kalıntısı olarak ortaya çıkabilir. Bu basit kistlerde berrak bir sıvı bulunur ve boyutları ile yoğunlukları kişiden kişiye farklılık gösterir. Zaman geçtikçe kötüleşmenin yaşanmadığı bu kitlerin tehlikeli tarafı, bazı durumlarda tümör özelliğine sahip olan kistlerden ayırt edilememesi ve kanserli kistlerin teşhis edilmesini geciktirmesidir. Buna ek olarak basit kistler genellikle belirti vermez ancak belirgin olarak üst karında ağrılar yaratabilir.

Polikistik Karaciğer Hastalığı

Polikistik karaciğer hastalığı çok nadir rastlanan genetik hastalıklardan biridir ve karaciğerde 20’den fazla kist olmasını ifade eder. Hastalığın görüldüğü kişilerde genellikle böbrek kistleri de görülebilir. Bu kistler ise genel olarak doğuştan gelir ve toplu haldedir.

Karaciğer Kistleri Teşhisi

Çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşum gösteren kistler kendini hemen belli etmez. Ancak zamanla boyutsal olarak büyüme göstererek çeşitli baskıların oluşmasına neden olur. Bu nedenle tedavisi geciken kistler, farklı hastalıkları beraberinde getirerek kişinin hayatını tehdit edebilir. Bu kistlerin tanımlanması adına bazı görüntüleme teknolojileri kullanılır. Bu görüntüleme yöntemleri ise şöyledir:

 

  • Bilgisayarlı tomografi
  • Manyetik görüntüleme
  • Ultrasonografi

 

Kistlerde anormal bir büyüme yaşanmışsa bu durum doktorun yapacağı fiziki muayenede gözlemlenebilir. Bunun yanında bazı kistler tedaviyi gerekli kılmadan zamanla kendi kendine kaybolur. Ancak kötü huylu olan kistler için çeşitli tedavi yöntemlerine başvurmak gereklidir. Bu tedavi yöntemleri de kistin boyutu ve yarattığı risk durumuna göre doktor tarafından belirlenir.

Karaciğer Kistlerinde Tedavi Yöntemleri

Karaciğer kistleri belli bir büyüme gösterdikten sonra sağlık için ciddi sorunlara neden olabilir. Tedavisi gerçekleştirilmediğinde beraberinde farklı hastalıkları da getirebilen bu kistler, tanısı gerçekleştikten sonra uygun bir tedavi ile ortadan kaldırılabilir. Kistler için uygulanan tedavi yöntemleri ise şöyledir:

Ameliyat: Karaciğer kisti tanısı konulan kişilerin tedavisi için en çok başvurulan yöntemlerden biri ameliyattır. Ameliyat genellikle kötü huylu karaciğer kisti ve kistadenom kistler için uygulanır. Bu kistler risk içerdiğinden doğru yöntemle hemen alınmaları gereklidir ve ameliyat bu bakımdan hızlı bir yöntemdir. Bu yöntem açık ve kapalı olacak şekilde hastanın durumuna göre uygulanır. Kapalı yönteme laparoskopi adı verilir ve son dönemlerde en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Bu operasyon esnasında ince yapılı tüpler ve minimal aletler kullanılır.

İlaç Terapisi: Kistin tedavi edilmesinde medikal ve bitkisel ilaç çözümlerine de başvurulur. Kişide hastalığın teşhis edilmesinden sonraki tedavi sürecinde doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli kullanımı önemlidir. İlaç terapisi ekinokokkozis parazitinin sebep olduğu kistler üzerinde de etkilidir.

Karaciğer Kisti Ameliyatının Riskleri

Karaciğer kist ameliyatı bazı istenmeyen etkiler oluşturabilir. Kistin boyutu, kistin konumu ve yayılımı, hastanın genel durumu ve keseciklerin patlama ihtimali gibi konular ameliyat ile ortaya çıkabilecek riskler arasında gösterilebilir. Ameliyattan sonra hava kaçağının olmaması ve kişide enfeksiyon yaşanmaması için çeşitli önlemlerin de alınması gerekir. Bu nedenle hastalar işlemden sonra 3-4 gün boyunca hastanede gözetim altında tutulur.

Karaciğer Kisti Ameliyatı Sonrası

İşlemden sonra kişiler hastalar durumuna göre servise ya da yoğun bakım odalarına alınır. Bu süreçte ağızdan beslenme durumu olmayan hastaların 6 saat boyunca damar yolu ile gıda alması sağlanır. Bu sürecin sonunda hastalardan yürümesi, öksürmesi ya da nefes alıp vermesi istenir. Buna ek olarak hastanede yatış sürecinde de hastaların hem ağız hem de damar yolu ile ilaç almaları sağlanır. Hastalar bu ilaçlar hakkında detaylı bilgilendirilir.

Karaciğer Kisti Tedavi Edilmediğinde Neler Olur?

Karaciğer kistlerinin uzun yıllar boyunca fark edilmeme riski bulunur ve tedavi edilmediğinde de birtakım hastalıkların meydana gelmesine neden olabilir. Çünkü bu kistlerde üreme yapan birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler karaciğerde yırtılma ve delinme gibi sorunlara ve ek olarak da bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Bu tür sorunların yaşanması hastalıkla mücadele sürecinin zorlaşmasını sağlayabilir. Karaciğer kisti tedavi edilmediğinde yaşanacak durumlara ek olarak “Karaciğer kist kaç cm tehlikelidir?” sorusunun yanıtı da merak edilir. Kist 4 cm’den büyükse gerekli tanının konulması önemlidir.

Karaciğer Kistlerinden Korunma Yolları

Karaciğerden korunmak adına evcil hayvanlara gerekli parazit aşılarının yapılması önemlidir. Evcil hayvanların aşıları eksiksiz yapıldığında bulaşma riski tamamen ortadan kalkar. Bu nedenle evcil hayvanlara gerekli aşıların yaptırılması korunmak adına alınması gereken önlemlerin başında gelir.

Bunun yanında kiste neden olan parazitler meyve ve sebzelerin üzerinde de bulunabilir. Bu sebeple sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce çok iyi yıkanması gerekir. Kistten korunma yollarının yanı sıra “Karaciğer kisti sırt ağrısı yapar mı?” sorusunun yanıtı da merak edilir. Bu hastalığın septomları durum ilerleyene kadar ortaya çıkmaz bu sebeple kontrolünün hemen sağlanması önemlidir. Karaciğerde yaşanan ağrı genellikle sırt ya da sağ omuz ağrısı ile karıştırılır.

Bilgi talep formunu doldurarak karaciğer kisti tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:01Yayınlanma Tarihi: 24.03.2022 00:00
2 Yorum

23 Şubat 2024 tarihinde
Fatma Aktürk

Merhaba benim Annemin karaciğerinde köpek kisti var şuan hastanede yatıyor gastroloji Drcerahlarla konuştu ve karaciğer in yarısından fazlasının alınabileceğini söylüyorlar kendileri yapamayacağını söyleyip çam sakura hastanesine gönderecekler çok riskli diyorlar çok korkuyoruz Annem 58 yaşında ve 72 kl yarısından fazlasını alırsalar karaciğerin ne kadar yaşama şansı var.

Büyük Anadolu Hastaneleri
23 Şubat 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


02 Ağustos 2023 tarihinde
Fadime akan

Mrhblar benim kızımın karaciğerinde 8cm kis göründü doğuştan vardı ama Dr korkulacak birşey yok demişlerdi küçükken çok küçüktü şimdi 8cm olmuş biz Mersin’de kaç Dr gittik kimi amaliyat dedi kimi gerek yok dedi şimdi biz hangi yolu izlemeliyiz bize yardımcı olursanız çok seviniriz teşekkürler

Büyük Anadolu Hastaneleri
02 Ağustos 2023 tarihinde

Merhaba Fadime Hanım; ultrason ve tomografi raporu önemli. Bu nedenle raporlarınızı sorunuzla birlikte Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletmenizi rica ediyoruz. Doktorumuz gereken bilgilendirmeyi gerçekleştirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!