444 3 703

Karaciğer Kanseri

Bilgi Talep Formu

 

Fabrika gibi çalışan karaciğer, vücuttaki tüm sistemlere etkisi olan bir merkezdir ve aynı zamanda vücudun savunma sistemidir. Bu bakımdan vücuttaki en büyük organlardan biri olan karaciğer yiyeceklerin sindirilmesinden enerji depolamaya ve vücut için zararlı olabilecek toksik maddelerin temizlenmesine kadar pek çok önemli görevi yerine getirir. Ancak karaciğerde yaşanan bazı sorunlar, bu görevleri yerine getirmesine engel olabilir ve kişinin sağlığını riske atabilir. Karaciğer kanseri de bu sorunlardan biridir. Kaynağını karaciğerden alan karaciğer kanseri, dünya üzerinde görülen tüm kanser türleri içerisinde 5. sırada yer alır.

Karaciğer Kanseri Nedir?

“Karaciğerde kitle nedir?” hastalıkla ilgili merak edilen konuların başında gelir. Karaciğerin kendi hücresinde büyüyen kötü huylu tümörler birincil yani primer olarak adlandırılır. Karaciğerin kendi hücrelerinden çıkması nedeniyle karaciğerde kitle karsinom olarak adlandırılır ve sıklıkla yaşanarak kişide hayati riske neden olan tümör türlerindendir. Ancak kişi sağlıklı bir karaciğere sahipse bu türden bir durumun yaşanma riski oldukça düşüktür. Karaciğer hastalığı olanlar ve karaciğerinden yapısal bozukluklar yaşayan bireyle bu nedenle riskli gruptadır. Bu kanser türü hayati risk yaratması nedeniyle erken evrede teşhis edilmesi gereken bir hastalıktır. Teşhisin ardından kanserli dokunun çıkarılması ile gerekli tedavi gerçekleştirilir. Tedavide dokunun tamamen çıkarılması karaciğer hasta olması ve fonksiyon olarak kişiye anca yetmesi nedeniyle gerçekleştirilir ve yine aynı sebepten yalnızca tümörlü bölümün çıkarılması gibi bir işlem uygulanmaz.

Karaciğer Kanserinin Belirtileri

“Karaciğer kanseri belirtiler nelerdir?” sorusu merak edilen diğer konulardan biridir. Erken dönemde özel bir belirti göstermeyen bu kanser türünde tanı konulduğunda da durum büyük boyutlara ulaşmış olur. Karaciğer kanseri belirtileri sıklıkla kilo kaybının yaşanması, çabuk yorulma, sarılık, genel durumda halsizlik ve karında sıvı birikmesi şeklinde sıralanabilir. Bunun yanında nadir de olsa kişinin karın sağ üst tarafında ağrı hissi de yaşanabilir. İdrarın koyu renkli gelmesi ve beyaza yakın bir renkte dışkılama da diğer belirtiler arasındadır. Ancak tüm bu belirtiler kişiden kişiye ve kanserin evresine göre farklılık gösterir.

Karaciğer Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri

Hastalık hakkında araştırma yapanlar “Karaciğer kanseri neden olur ve risk faktörleri nelerdir?” sorusunun yanıtını da merak eder. Bu nedenler ve risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

 

  • Hepatit B virüsünün neden olduğu enfeksiyonlar
  • Wilson rahatsızlığı
  • Hepatit C ve Hepatit D virüslerinin neden olduğu enfeksiyonlar
  • Siroz
  • Genetik metabolik hastalıklar
  • Nitritler, hidrokarbonlar, solventler gibi kimyasallar
  • Glikojen depo hastalığı
  • Hemokromatozis
  • Aflatoksin
  •  Aşırı kilolu olma
  • Diyabet
  • Zayıf bir bağışıklık sistemi

 

Karaciğer Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Karaciğer kanseri evreleri, kanserin yayılımının belirlenmesinin ardından tespit edilir. Bu evreler aşağıdaki gibidir:

Evre 1: Bu evrede oluşum gösteren kötü huylu yapı yalnızca karaciğerde bulunur.

Evre 2: Bu evrede de kanser 3 santimetrenin altında birden fazla kanser dokusunun varlığında ya da kan damarlarına yayılması halindedir.

Evre 3: 5 santimetreden daha büyük olan çok sayıda tümör dokusunu ve çevredeki dokulara yayılımı ifade eder.

Evre 4: Son evre karaciğer kanserinde hastalık diğer lenf düğümleri ve kemik gibi bölgelere yayıldığından söz edilebilir.

Karaciğer Kanserinin Teşhisi

Karaciğer kanserinin belirtileri teşhisin konulması adına önemlidir. Bu kanser türü erken dönemde belirti vermeden ilerler ancak kanser büyüdükçe de belirli durumların yaşanmasına neden olur. Daha önce yukarıda sayılan belirtiler gözlemlenmesi ya da yaşanması halinde kişinin vakit kaybetmeden doktora başvurması önemlidir. Teşhis için bazı görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

 

  • Anjiyografi
  • Bilgisayarlı tomografi
  • Manyetik rezonans görüntüleme
  • Ultrasonografi

 

Bazı durumlarda tanıyı doğrulamak adına görüntüleme yöntemlerinden bazıları bir arada uygulanabilir. Bu görüntüleme yöntemlerinin yanı sıra alfa feto protein (AFP) tayini de yapılır. Bu testin sonucunun kanda yüksek çıkması kanser açısından önemlidir ancak bu sonuç kanser tanısı alan kişilerde bile yüksek çıkabilir. Bunun yanında test sonucunun normal çıkması da kişinin kanser olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle sonuç her açıdan detaylı olarak değerlendirilmelidir. Bunu yanında bazı vakalar için karaciğerden iğne biyopsisi uygulanır. Ancak bu çok nadir kullanılan bir tanı yöntemidir ve bu yöntemin uygulanıp uygulanmayacağına gastroenteroloji uzmanları ve/veya cerrahlar karar vermelidir.

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer kanseri tedavisi geciktirilmeden gerçekleştirilmelidir. Tedavideki en etkili yöntem tümörün cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır. Ancak cerrahi yöntem tümörün evresine ve yayılıp yayılmadığına bağlı olarak gerçekleştirilir. Karaciğer dışına yayılmış bir kanserde cerrahi işlem uygulanmaz. Bunun yanında cerrahi işlemin başarısı tümörün çapı ile de ilgilidir. Cerrahi işlem uygulanamayan kişiler için Girişimsel Radyoloji Uzmanı tarafından alkol enjeksiyonu, kemoterapi, radyoembolizasyon, radyofrekans ve kemoembolizasyon gibi yöntemler uygulanır. Hatta uygun bulunan hastalarda bu yöntemler cerrahi işlemle birlikte gerçekleştirilir. Ancak cerrahi işlem sırasında işlemden sonra kalan karaciğerin hastanın yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesini sağlayacak nitelikte ve boyutta olmasına dikkat edilmelidir. Karaciğerde bulunan tümörün cerrahi işlemle çıkarılması uygun değilse tedavi kişiye karaciğer naklinin yapılması ile gerçekleştirilir.

Karaciğer Kanseri Olan Hastalar Nasıl Beslenmelidir?

Karaciğer tümörü bulunan kişilerin tedavi sürecinde ve sonrasında da beslenmesinde bazı değişiklikler yapması gerekir. Bu hastalar beslenme rutinlerine taze sebze ve meyveleri, tahılları, kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerini, yağsız kırmızı et, balık ve diğer protein kaynaklarını eklemelidir. Bunun yanında hastanın günlük tuz alımını azaltması da önemlidir. Ayrıca sigara gibi sağlığı olumsuz etkileyen alışkanlıklar da bırakılmalıdır.

Karaciğer Kanseri Korunma Yolları

Karaciğer kanseri son evre belirtileri azaltmak ve bu hastalıktan korunmak adına bazı önlemler alınabilir. Bu nedenle Hepatit B virüsü aşılarının yaptırılması, kronik olarak yaşanan Hepatit C’nin tedavi ettirilmesi, alkol bağımlığının tedavi edilmesi, siroz hastalığının gelişmesine yönelik girişimler yapılması ve hemokromatozisin erken tespiti korunma adına alınabilecek önlemler arasındadır.

Bilgi talep formunu doldurarak karaciğer kanseri tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:50Yayınlanma Tarihi: 24.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!