444 3 703

Penis Eğriliği

Bilgi Talep Formu

 

Penis eğriliği erkek cinsel organındaki bağ dokusunun normalden farklı bir şekilde gelişmesi ile oluşan şekil bozukluğudur. Tıp literatüründe peyronie olarak da adlandırılan bu durum cinsel ilişkide zorluk yaşama ve sertleşmeyi kontrol edememe gibi ciddi sorunlar yaratabilir. Bununla birlikte kişide psikolojik etki de yaratarak yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkiler. Bu durum 40 ile 70 yaş arasında olan her 100 erkekten 1 ile 4’ünde görülür. Ancak bu durumu şiddetli yaşayan daha genç hastalar da olabilir.

Doğuştan Penis Eğriliği Nedir?

Peniste bulunan süngerimsi doku kan damarından oluşur ve ereksiyonu sağlar. Bu süngerimsi yapının gelişimi anne karnındaki süreçte gerilik gösterebilir. İlerleyen süreçte kişinin yaşadığı ereksiyon anında penis gelişimin yaşanmadığı bölgeye doğru eğilir.

Sonradan Oluşan Penis Eğriliği Nedir?

Peniste görülen şekil bozuklukları ileri yaşlarda genellikle peyronie hastalığı kaynaklı olarak görülür. Peyronie hastalığı, peniste sertleşmeyi sağlayan süngerimsi doku ve etrafındaki kireçlenme durumudur. Genellikle 50 yaşından sora görülen bu rahatsızlıkta önce ağrı yaşanır ve ardından şekil bozukluğu görülür.

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

Penis yamukluğu olarak da adlandırılan eğriliğin belirtileri dokunun bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Peniste eğrilik bulunan hastalarda bu doku penisin etrafını sarabilir. Tedavisi gerçekleşmeyen bu türden durumlarda bu doku daha da sertleşerek peniste ciddi hasarın oluşmasına ve ağrıların yaşanmasına neden olabilir. Peniste görülen eğriliğin belirtileri aşağıdaki gibidir:

 

  • Cinsel ilişkide zorluk yaşanması
  • Penis boyunda küçülme
  • Sertleşmenin korunmasında güçlük yaşanması
  • Ereksiyon anında şiddetli ağrının yaşanması
  • Kişinin sertleşme sorunları yaşaması
  • Penis gövdesinden sert dokuların olması
  • Penisin şekil olarak anormal görünmesi

 

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Nasıl Ortaya Çıkar?

Peniste görülen eğrilik penisin gövdesinin sırt kısmında ortaya çıkar. Bu durum, fibrotik dokuda yaşanan travmalarla cilt altı dokusunda kanama nedeniyle olabileceği gibi bazı genetik faktörler ya da hastalıklarla da oluşabilir. Normalde sağlıklı bir erkekte cinsel uyaran ile peniste bulunan damar boşlukları kan ile dolar ve genişlemeye başlar. Damar boşluklarını çevreleyen penis kılıfı geriler ve ereksiyon başlar. Ancak peyronie hastalığının görüldüğü kişilerde ise fibrotik bağ dokusu penisin sertleşmesini sağlayan cisimleri baskı altında bırakır ve ereksiyona ya da ereksiyonun korunmasına engel olur.

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Nedenleri

Penis görülen eğrilikler doğuştan olabileceği gibi kişinin ilerleyen yaşamında bazı durumlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Peygamber sünneti olarak da adlandırılan hipospadias hastalığı da doğumdan sonra görülen penis eğriliğinin nedenleri arasındadır. Bu durumu yaşayan kişilerde idrar yolunun içinde yer alan dokunun gelişimi daha az olur.

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Evreleri

Penis eğriliği bir diğer adıyla da peyronie hastalığı iki evreden oluşur. Bu evreler aşağıdaki gibidir:

1. Akut inflamasyon evresi: Ortalama 6-18 ay arasında devam eder. Bu dönemde hastada ağrı şikâyeti de sürer. Bu evrede peniste plak oluşumu gözlemlenir ve peniste hafif bir eğrilik söz konusudur.

2. İkinci dönem ya da kronik evre: Bu evrede peniste belirgin bir eğrilik söz konusudur. Ancak plak boyutu değişmez. Peniste sertleşme problemi de bu aşamada yaşanır.

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Teşhisi

Kişinin yaşadığı durumun ilk değerlendirmesinde doktor genel sağlık durumunu, yaşanan mevcut semptomları ve risk faktörlerini gözlemler. Teşhis için gerekli olan fiziksel muayenede ise sert plaklar hissedilir. Bunun yanında teşhis aşamasında görsel yöntemler de kullanılır. Kişinin yaşadığı eğriliği ve bu eğriliğin ciddiyetini değerlendirmek adına doktor penisin ereksiyon halindeki resimlerini ister ve inceler. Bunun yanında teşhis için dinamik ultrason da kullanılır. Ultrason ile plağın yeri, penisteki kan akışı ve kalsiyum birikimi olup olmadığı gözlemlenir.

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Peniste yaşanan eğriliğin tedavisi kronik ve akut dönem olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilir.

Akut dönem penis eğriliği tedavisi: Bu dönemde peniste eğrilik yaratan plak oluşum tam olarak başlamadığından ilaç tedavisi tercih edilir. Plak oluşumuna engel olan ilaçların yanında kolajen sentez inhibitörü enjeksiyonu ve şok terapisi de uygulanan yöntemler arasındadır.

Kronik dönem penis eğriliği tedavisi: Kronik dönem peyronie iyileştirilmesinde lezyon kısmına madde enjekte etme ya da şok tedavisi uygulama şeklinde gerçekleştirilebilir. Ancak bu evredeki rahatsızlık için genellikle cerrahi tedavi tercih edilir. Ereksiyon problemi yaşayan kişilere bozukluğu gidermek adına penil protez yani mutluluk çubuğu uygulanır.

Peniste eğrilik olması durumunda uygulanan cerrahi tedavide eğriliği düzeltmek adına basit plikasyon teknikleri kullanılır. Bu teknikte eğriliğin olduğu bölgenin ters tarafından penise dikiş konulur ve eğrilik düzeltilir. Daha komplike durumlarda ise eğriliğin düzeltilmesi için plak bölgeleri greft materyalleri ile örtülür ve düzeltilir. Ancak bu düzeltme işleminin mümkün olmadığı olgularda da penil protez uygulaması gerçekleştirilir. Penis eğriliği ameliyatlarının süresi uygulama yöntemine ve hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Doğuştan kaynaklanan penis eğriliği durumunda ameliyatlar genellikle basit cerrahi yöntemi ile uygulanır. Bu işlem ise ortalama 1 saat sürer.

Penis eğriliğine bağlı belirtilerin hafif olduğu kişilerde yalnızca takip uygulanır. Bu hastalar için tercih edilen tedavinin temek yaklaşımı hastalığa neden olan bağ dokusunun giderilmesi yönündedir. Eğrilik durumu 30 dereceden fazla olan kişilerde bağ dokularının çözünmesi adına penise enjekte yöntemi ile ilaç tedavisi uygulanır. Bir diğer tedavi yöntemi de cilt üzerinden elektrik akımının gönderilmesi olan iyontoforezdir. Tüm bu aşamaların içeren tedavi sürecinde hastanın çeşitli egzersizleri yaparak penisteki bağ dokularının çözünmesine yardım etmesi son derece önemlidir. Bunun yanında hasta bu dönemde sigara ve alkol alışkanlığına da ara vermelidir. Ayrıca bu dönemde dengeli beslenme ve hareketli bir yaşam stili de benimsenmelidir.

Durumun tedavisinde geleneksel tedavi yöntemlerinin yanı sıra E vitamini, karnitin ve koenzim Q10 gibi vitamin mineral takviyelerinin kişiye verilmesi de tercih edilir. Penis eğriliği durumunda tüm bu tedavi yöntemlerinin yetersiz ve etkisiz kalması sonucu cerrahi tedavi uygulanır. Bu cerrahi tedavi öncesinde en az 1 yıl beklenir ve diğer tedavi yöntemleri ile durum takip edilir. Cerrahi işlemde ise penisin kasılan bölgesi için uzatma işlemi uygulanır ve dokunun uzattığı bölge kısaltılır.

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Penis eğriliği 30 dereceden fazla olan ve cinsel ilişkide sorun yaratacak düzeyde eğrilik yaşayan kişiler için ameliyat gereklidir.

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Ameliyatı Fiyatları

Penis eğriliği olarak da adlandırılan peyronie ameliyatı fiyatları işlem kapsamına, cerrahın deneyimine, işlemin uygulanacağı hastaneye göre ve işlemde kullanılan malzeme kalitesine göre farklılık gösterir. Doktor tarafından verilen bilgiler ve hastanın onayı ile uygulanacak anestezi yöntemi ve uygulanması gereken ek işlemler fiyatlar üzerinde belirleyicidir.

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Ameliyatı Sonrası

Penis hastalığı belirtileri ile ameliyat olan hastalar ameliyattan sonra bazı noktalara dikkat etmelidir. Ameliyat olan hastanın ameliyattan sonra eğrilik durumunu yeniden yaşamaması oldukça önemli. Bu nedenle ameliyat sonrasında kişinin 4 hafta kadar cinsel ilişkiye girmemesi gerekir. Aksi durumunda ilişki öncesi yaşanan ereksiyon penisteki dikişlerin açılmasına neden olabilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:51Yayınlanma Tarihi: 31.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!