444 3 703

Burun Estetiği Nedir? Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

 

Burun estetiği, dünya genelinde popüler olan estetik uygulamalardan biridir. Yüzün en dikkat çeken bölgesi olan burundaki şekil bozukluklarını gidermek adına uygulanan bu işlemle kişinin yüzüne dengeli bir ifade kazandırılır.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Burun ameliyatı olarak bilinen rinoplasti, burnun şekilsel olarak değiştirilmesi adına uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu işlemde burnun en önemli fonksiyonu olan solunumu en iyi şekilde korumak amaçlanır. Bu nedenle hem estetik hem de sağlık bakımından ideal bir uygulama gerçekleştirilir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Kimlere Uygulanır?

“Rinoplasti nedir?” sorusu kadar bu uygulamanın kimler için uygun olduğu da merak edilen konular arasındadır. Genel olarak estetik olarak beğenilmeyen burunun düzeltilmesi adına uygulanan bu işlem, genel sağlık durumu uygun olan herkese uygulanabilir. Estetik kaygılar nedeniyle talep edilen bu işlem kemerli burnun kemerli bir yapıda olması, normalden uzun olması, burun deliklerinin büyük olması ya da burun ucunun düşüklüğü gibi nedenlerle gerçekleştirilir. Estetik uygulama ile burunda bulunan bu kusurların giderilmesiyle burnun dudak ve alınla yaptığı açı düzelmiş olur. Bu estetik uygulama sırasında kişinin sağlık problemleri yaşamasına neden olabilecek kemik eğriliği ve kıkırdak da düzeltilir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Yöntemleri Nelerdir?

Rinoplasti farklı tekniklerle uygulanır. Bu teknikler açık ve kapalı teknik olmak üzere ikiye ayrılır. Bu teknikler ise aşağıdaki gibidir:

Açık rinoplasti: Estetik uygulama bu teknikte burun delikleri arasının alt kısmından kesi açılarak gerçekleştirilir. Bu teknik burnun kemikleri, kasları ve kıkırdakları görülerek uygulanır. Açık rinoplastide doktor buruna yüksek oranda hakimdir ve burnun her kısmını görerek işlemi gerçekleştirir. Kapalı rinoplastiye göre daha uzun sürse de dünya genelinde en sık kullanılan burun estetiği tekniktir ve son derece güvenlidir. Bu işlem öncesinde hasta beklentisini net bir biçimde belirlemeli ve doktor da süreç hakkında hastaya detaylı bilgiler sunmalıdır. İşlemden sonra hastanın ilk 1-1,5 ay boyunca gözlük kullanımından kaçınması da önemlidir.

Kapalı rinoplasti: Burnun iç kısımlarına kesi atılarak uygulanan bir işlemdir e açık rinoplasti tekniğine göre daha kısa sürer. Bu teknikte burnun uç kısmı açılmadığından iyileşme biraz daha hızlıdır.

Piezo burun estetiği: Bir ameliyat yöntemi olmayan piezo burun estetiği, ultrasonik kemik kesici cihazla uygulanır. Bu cihazın özelliği, kesme işlemi sırasında yumuşak dokulara zarar vermemektir.

Tip plasti: Burun ucu ile ilgili işlemlerde kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte burnun yalnızca uçtan itibaren 1 cm’lik kısmına işlem uygulanır. Bu işlemde kemiklere herhangi bir müdahalede bulunulmaz.

Lazer burun estetiği: Burunda bulunan etleri küçültmek için uygulanan bir tekniktir. Bu teknikte fiber optik bir cihaz ile buruna lazer enerjisi verilerek burun içerisinden burun etlerinin küçültülmesi amaçlanır. Ortalama 10 dakika süren bir işlemdir.

Profiloplasti: Kişinin alın, burun ve çene hattını bir bütün olarak ele alan bu yöntemle kişinin dengeli bir yüz profiline sahip olması amaçlanır. Bu işlemde yalnızca burun ameliyatı değil burun ve alın arasındaki açı ve aynı zamanda çenenin duruşu da dikkate alınır.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Yaş Sınırı Var mıdır?

Bu estetik uygulama sağlık sorunlarının gerekli kıldığı koşullara bağlı olarak 18 yaşından önce uygulanabilir. Ancak yalnızca estetik kaygılarla gerçekleştirilmek isteniyorsa kişinin yüz ve kemik yapısının gelişmesi adına 18 yaşını doldurması beklenir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Fiyatı Nedir?

Burun estetiği fiyatları yapılacak işleme, işlemin boyutuna, kişinin burun yapısına ve doktorun uzmanlığına göre farklılık gösterir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Öncesi

Ameliyattan önce hasta doktoru ve anestezi uzmanına kullandığı ilaçlar varsa bunlarla ilgili detaylı bilgi sunmalıdır. Aspirin gibi kan sulandıran ilaçların kullanılması durumunda bu ilaçlar 1 hafta önce bırakılmalıdır. Hasta operasyon günü vücudundaki aksesuarları çıkarmalıdır. Bunun yanında kadın hastaların oje ve makyaj temizliğini yapması da gerekir. Kişi grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi bir durum yaşıyorsa bu durumu doktoruyla mutlaka paylaşmalıdır. Bazı yiyecek ve içecekler kanamanın artmasına neden olabilir. Bu nedenle operasyondan önce yeşil çay, sarımsak, zeytinyağı, kırmızı şarap, zerdeçal ve zencefil gibi yiyecek ve içeceklerin de ameliyattan belli bir süre önce bırakılması gerekir. Kadın hastaların regl döneminde olması işlemden sonra yaşanacak ödemi artırabilecek bir durumdur bu nedenle bu dönemlerde operasyon uygulanmaz. Kişinin sigara alışkanlığının olması iyileşme dönemini olumsuz etkiler bu nedenle hastanın bu alışkanlığa belli bir süre ara vermesi gerekir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Sonrası

Burun estetiği ameliyatı sonrası bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Ameliyattan sonra eğilerek ayakkabı bağlamak gibi pozisyonlardan uzak durulmalıdır. Bu tür pozisyonlar baş bölgesindeki kan basıncının artmasına neden olabilir.
  • İşlemden sonra hastanın yüksek yastık kullanması önemlidir. Böylelikle burun çeşitli travmalardan maksimum düzeyde korunmuş olur.
  • İyileşme döneminde kan sulandırıcı etkiyi yaratan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Kişinin ameliyattan sonra 10 gün boyunca normal aktivitelerden ve 3 hafta kadar da ağır sporlardan uzak durması gerekir.
  • İşlemden sonra baş bölgesinin bir süre yıkanmaması önemlidir.
  • Ameliyattan sonra gözlük kullanımı doktorun önerdiği şekilde olmalıdır.
  • Bu dönemde dişler olabildiğince yumuşak şekilde fırçalanmalıdır. Sert ve hızlı diş fırçalama alışkanlığı burun tabanında hassasiyet oluşmasına neden olabilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan rinoplasti (burun estetiği) ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Estetik burun uygulamalarında kemerli burun Türkiye’de yaygın olarak düzeltilen burun türleri arasındadır. Ancak kemerli burun şikâyetleri estetik uygulamalarda yaşanan gelişmeler neticesinde kolaylıkla giderilebilir. Bu tür burun yapıları için kemik ve kıkırdaktaki fazlalık törpülenir ya da çıkarılır. Ancak son dönemlerde yaşanan gelişmeler neticesinde hastanın kemeri törpülenmeden burun yüksekliği komple azaltılabilir.

Septum, burundaki boşluğu ortadan ikiye ayıran bir kısımdır. Septumun ön kısmı kıkırdak arka kısmı da kemikten oluşur. Septum deviasyonu olarak adlandırılan durum da burunun orta hattında bulunan kemik ya da kıkırdak dokunun bir tarafa doğru eğik olması ve nefes alma sorunları yaratmasıdır. Bu durum burun estetiği sırasında ameliyat edilebilir.

Burun ameliyatı fiyatları kadar estetiğin doktorunun nasıl seçileceği de merak edilen konular arasındadır. Burun estetiği olmak isteyen kişiler ilk olarak işlemi bir kulak burun boğaz uzmanına mı yoksa plastik cerrahi uzmanına mı yaptıracağını belirlemelidir. Çünkü burnun fonksiyonel cerrahi uygulamaları kulak burun boğaz uzmanının ve estetik görünümü de plastik cerrahi uzmanının alanıdır. Bu belirlemenin ardından kişi işlemden beklentisini net bir biçimde belirlemesi önemlidir. Ardından doktorla detaylı bir planlama süreci gerçekleştirilmelidir.

Burundan ameliyat burun ucu özelinde de gerçekleştirilir. Burun ucu estetiği, burun ucunda bulunan kıkırdaklara şekil verilen bir işlemdir. Bu işlem sonrasında kişinin burnu ile dudağı arasındaki açı artırılabilir ya da azaltılabilir.

Ameliyatsız burun estetiği de mümkündür. Ameliyatsız burun estetiği için en sık kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir:

Burun dolgusu: Belirgin bir yapıda olmayan burun kemerleri için uygulanan ameliyatsız estetik yöntemidir. Ameliyatı tercih etmeyen hastalar tarafından da sıklıkla tercih edilen bu uygulamanın etkileri uzun vadede kalıcı değildir.

Burun ucu botoksu: Burnun dudak bölgesi ile birleştiği bölgeye botoks işleminin uygulanmasıdır. Uygulanan botoks bölgedeki kasın gevşemesini ve burnun ucunun yükselmesini sağlar. Bu işlemin etkisi de kısa sürelidir.

Bu uygulamalar yapılacak operasyona göre değişir. Septum eğriliği ve farklı sorunlar bulunmuyorsa işlem 2-2,5 saat kadar sürebilir.

Bu uygulamalar için geçerli olan bir mevsim bulunmaz. Ancak sıcak havalarda terleme nedeniyle burun alçısı kolaylıkla gevşeyebilir. Bununla beraber son yıllarda kullanılan malzemeler hava geçirgenliğini kolaylıkla sağlar ve böylelikle bu türden sorunlar yaşanmaz. Burun estetiğini yaz aylarında olmak isteyen hastaların dikkate alması gereken bazı durumlar da bulunur. İyileşme sürecinde güneşten uzak durulmalıdır. Bu işlem uygulanan bölgedeki deri renginin koyulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle güneşten korunmak adına güneş koruyucu krem ve şapka kullanılmalıdır. Yaz aylarında sıklıkla kullanılan güneş gözlüklerinden de bu dönemde uzak durulması gerekir. Ayrıca deniz ve havuza bu dönemde girilmemesi de önemlidir.

Açık ya da kapalı burun ameliyatı sonrasında burunda yaşanan travmanın şekline göre morarma görülebilir ya da hiç yaşanmaz. Oluşan morarmalar da 1 hafta içerisinde sararır ve zamanla gözle görülmeyecek bir renk alır. Ameliyattan sonraki 2.gün de şişlik ve ödem görülür. Bu ödem ve şişlikler de 1 haftada geçer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 24.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!