444 3 703

Otoimmün Hastalıklar Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

2 Yorum

 

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara ve çeşitli enfeksiyonlara karşı korur. Ancak otoimmün hastalıkları ile vücudun etkilenen herhangi bir bölümünde vücut fonksiyonları zamanla zayıflayabilir ve bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırır. Bağışıklık sisteminin vücudun organ, eklem ve dokularını bir yabancı olarak algıladığı bu durum ciddi problemleri beraberinde getirebilir. Bulaşıcı olmayan bu hastalıkların nedenleri büyük ölçüde belirsizdir ve belirlenmiş 80’den fazla hastalık türü bulunur.

Otoimmün Hastalıklar Nedir?

“Otoimmün hastalık nedir?” merak edilen konulardan biridir. Bu hastalık, bağışıklık sisteminin neden olduğu bir durumdur. Son zamanlarda artış gösteren otoimmün hastalıkları sağlıklı beslenen, egzersiz yapan ve düzenli uyku ile dinlenen kişilerde daha az görülür. 

Bağışıklık sistemi genellikle vücuda zarar verebilecek mantar, virüs ve bakterilere karşı etki gösterir. Ancak otoimmün rahatsızlık durumunda vücut immünolojik reaksiyonunu yanlış yönlendirir. Bu durum yaşanan hastalığa bağlı olarak herhangi bir organ ya da dokuyu hedef alabilir ve nedenleri ise belirsizdir.

Otoimmün Hastalıklar Nelerdir?

Otoimmün nedir, otoimmün hastalıklar nelerdir?” sorusu da sıklıkla merak edilen konular arasındadır. Otoimmün hastalıkların sınıflandırılması çeşitlilik gösterir. Bu hastalıkların bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Addison hastalığı (böbrek üstü bezleri)
  • Anti-fosfolipid antikor sendromu – APS (kan pıhtılaşma bozukluğu)
  • Behçet hastalığı( kan damarları)
  • Graves hastalığı ve Hashimato troidi (tiroit bezi)
  • Multipl skleroz - MS (sinir sistemi)
  • Myastenia gravis (asetilkolin reseptörleri)
  • Polimiyozit (kaslar)
  • Romatoid artrit, Ankilozan spondilit (eklemler)
  • Sistemik Lupus Eritematozus - SLE (çok sayıda organa karşı reaksiyonlar)
  • Sedef (psöriasis), Pemfigus vulgaris ve Vitiligo (cilt)
  • Skleroderma (cildin, damarların ve iç organların bağ dokusu)
  • Sistemik vaskülit (kan damarları)
  • Sjögren sendromu (dış salgı bezleri )
  • Tip 1 Diabet (pankreas)
  • Üveit ( göz)
  • Ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı (kalın ve ince bağırsaklar)

Otoimmün Hastalık Belirtileri

Sayısız türe sahip olan otoimmün hastalık belirtileri benzerdir. Bu nedenle doktorlar hastanın yaşadığı bu hastalıkları teşhis etmekte güçlük çekebilir. En klasik bulgular ise ağrı, iltihaplar, kızarıklık ve ısı artışıdır. Diğer belirtiler de aşağıdaki gibidir:

  • Cilt döküntüsü
  • Saçlarda dökülme
  • Ayak ve ellerde uyuşma
  • Eklem ve diğer dokularda şişmeler
  • Kas ağrıları
  • Yorgunluk durumu
  • Vücut ısısında düşme
  • Dikkatsizlik

Otoimmün Hastalıkların Nedenleri Nelerdir?

Otoimmün hastalıklar neden ötürü gelişir henüz henüz bilinmemektedir. Yapılan çalışmalar bu hastalıkların genetik başta olmak üzere bazı çevresel faktörlerden kaynaklandığını da gösterir. Bunun yanında otoimmün hastalıkların psikolojik nedenleri de bulunmaktadır. Bu hastalıkların gelişmesi üzerinde etki gösteren nedenler şöyledir:

  • Cinsiyet
  • Genetik nedenler
  • Stres
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Kullanılan ilaçlar
  • Çevresel faktörler
  • Kanser
  • Hamilelik
  • Bazı parazit, virüs ve bakteri enfeksiyonları

Otoimmün Hastalıkların Tedavisi Nasıldır?

Genel bir otoimmün hastalıklar tedavisi söz konusu değildir ancak tedavi adına uygulanan yöntemlerle hastalığın remisyona girmesi amaçlanır. Remisyon olarak adlandırılan şey bir uyku halidir. Yani hastalığı uyutmak, hatta uzun yıllar uyanmamasını sağlamaktır. Bu noktada hastalığı uyandıran en büyük neden ise stresli bir ruh halidir. Bu sebeple düzenli egzersiz yapan, düzenli uyuyan ve stresten uzak duran kişilerde bu durum daha az görülür. 

Otoimmün hastalıklar farklı semptomlara neden olduğundan teşhisi için farklı yöntemler kullanılır ve kişi için en doğru tedavi sürecinin tasarlanması adına da hastalığın seyri detaylı bir şekilde değerlendirilir. Tedavideki amaç, bağışıklık sisteminin verdiği yıkıcı tepkiyi kontrol altına alarak belirtilerin neden olduğu şiddetini belirli seviyede azaltmaktır.

Tedavide hastalığın evresine ve etkilenen bölgeye bağlı olarak rahatsızlığı hafifletmek ve hastalığın ilerlemesini mümkün olduğunca durdurmak adına birçok yöntem kullanılır. İmmünosupresan adı verilen bağışıklık baskılayıcı ilaçların kullanılması bu yöntemlerden biridir. Bu ilaçlar kişinin kendi dokusuna karşı bağışıklık tepkisini azaltır. Ancak bu yöntemle patojenlere tepki de azaldığından enfeksiyon riski artar. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda sentezlenmiş immünoglobulinler (antikorlar), otoimmün hastalığın inflamatuar mekanizmasına tam olarak müdahale eden ve bağışıklık sisteminin geri kalanını bozmayan bazı otoimmün hastalıklar için kullanılabilir. Tedavi sürecinde stres yöntemini ve doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması da son derece önemlidir.

Bazı nedenlerle bağışıklık sistemi vücuttaki çeşitli yapılara karşı otoimmün reaksiyon gösterebilir ve bu reaksiyon sonucunda da organ saldırısına başlayabilir. Bağırsak, böbrek, deri, karaciğer, pankreas ve tiroit bu saldırıdan etkilenen organlar arasındadır. Bunun yanında sistemik otoimmün hastalıklarda ise tek bir organ değil, aynı anda birçok organ etkilenir.

Otoimmün hastalıklar ve beslenme yakından ilişkilidir. Kişinin yüksek kalorili bir beslenme düzenine sahip olması sonucunda bağışıklık sistemi bozulabilir ve bu durumun sonucunda da otoimmün hastalığı yaşanabilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları ile tetiklenen alerji bir otoimmün hastalık değildir. Alerji durumunda vücuda yabancı olan maddeler tehlikeli olarak sınıflandırılır ve aşırı bağışıklık durumu ile şikayet görülür. Ancak otoimmün hastalıklarda ise bağışıklık sistemi bağışıklık sistemi direkt vücudun kendi bileşenlerine tepki verir ve savaş açar.

Bağışıklık sistemi hastalıkları nelerdir?” sorusu kadar bu hastalıkların tedavisinin olup olmadığı da merak edilen konular arasındadır. Bağışıklık sisteminin tespit edilemeyen bir nedenle sağlıklı organ, hücre ve dokuları düşman olarak algılaması ile oluşan bu hastalıkları kesin bir tedavisi bulunmaz. Ancak tedavi sürecinde bu hastalıkların meydana getirdiği belirtileri kontrol altına almak ve azaltmak amaçlanır, ilaç tedavisi ise bir ömür boyu sürebilir.

“Otoimmün hastalıklar kendiliğinden geçer mi?” sorusu da merak edilen konu başlıkları arasında. Bu hastalıklar kendiliğinde geçmez ve bir dizi tedavi yöntemlerinin uygulanmasını gerektirir. Bu nedenle olası belirtileri yaşamanız halinde zaman kaybetmeden İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanına başvurmalı ve size en uygun olan tedaviye başlamalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.10.2024 09:44Yayınlanma Tarihi: 04.04.2022 00:00
2 Yorum

18 Temmuz 2024 tarihinde
Bnr ynr

Merhaba yaklaşık 8 aydır önce avuç içlerinde nokta nokta kizariklik ve kaşınma ile başlayan sonrasında kol bacak ve vücudun farklı farklı yerlerinde düzensiz şekillerde kizariklik kabartma şeklinde döküntü oluşuyor.bazilsri 24 saatte kendiliğinden sönüyor geçiyor bazıları 2 günde. Bu bir cilt hastalığının belirtisi olabilir mi teşekkürler

Büyük Anadolu Hastaneleri
19 Temmuz 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


16 Haziran 2023 tarihinde
Bedriye yıldız çoslu

Merhabalar benim ana testim pozitif çıktı bacaklarımdaki ağrı ile dr gittim sonra romatoloji ye sevk edildim bacaklarımında inalmaz bir ağrı oluyr ama şişkinlik falan olmadı uyuşma oluyordu ve hiç geçmeyen bir ağrı bu sıcak suda iyi geliyordu oda bir süreliğine otoimmün mü oldum aceba korkuyrmda açıkçası dr tekrar test yaptı bana 3 hafta sonra çıkacak ben hep ömür boyu bunu çekecek miyim yada kötü bir hastalıktan ölecek miyim

Büyük Anadolu Hastaneleri
22 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Test genelde otoimmün romatizmal hastalıklarda pozitiflik verir. Bu bağışıklık sisteminin istediğimiz düzeyde çalışmadığı anlamına gelir ve ölümcül bir durum değildir. Ancak kronik bir hastalıktır ve tedavisi her zaman mümkündür. Birtakım tamamlayıcı tedavilerden destek alınabilir. Mutlaka romatoloji takibi önerilir. Romatolojide en yeni teknolojik tedaviler ve ek olarak hem medikal hem de tamamlayıcı tedavilerle çok iyi sonuçlar alınabilir. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER