444 3 703

Ramazanda Hamilelik ve Oruç

 

Ramazan ayı anne adayları için de farklı bir heyecanı temsil eder. Ailece sofraya oturmanın verdiği keyif ve bebeğin kıpırtılarını hissetmenin yaşattığı sıcaklık anne adayları için eşsiz bir andır. Ancak ramazan ayı anne adayları için birtakım soru işaretlerini de beraberinde getirir ve çoğu hamile bu dönemde "Hamileler oruç tutar mı?" sorusuna yanıt arar. Eğer siz de bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız konu hakkında aklınıza takılan soruların yanıtlarını almak için okumaya devam edin.

Su Kontrolü Önemli

Gebelik kadınlar için fizyolojik bir durumdur. Gebelik yaşayan kişide herhangi bir hastalık durumu, bebekte gelişim geriliği, hipertansiyon, annede anormal kilo alımı ya da kilo kaybı gibi durumlar yoksa hamilelikte oruç tutmak anne ve bebek için sorun yaratmaz. Ancak özellikle gebelerin 30. haftadan sonra aldıkları su miktarının kontrollü ve dikkatli olması gerekir. Özellikle 30 haftası geçmiş gebelerin sahur ve iftar arasındaki süreçte bol bol sıvı tüketmeleri gerekir. Sıvı alımı yeterli düzeyde olduğunda hamileyken oruç tutmak mümkündür.

İftar ve Sahurda Bunlara Dikkat!

Oruç tutan hamileler iftar ve sahurda bazı noktalara dikkat etmelidir. Özellikle gebeliğin ilk 20. haftasında bebeğin beslenmesi annenin beslenmesinden bağımsızdır ancak oruç tutan annenin iftar ve sahur öğünlerinde değerli karbonhidrat miktarını dengede tutması önemlidir. Bu dengenin sağlanması halinde anne adaylarının ilk 20. haftasında da oruç tutmasına engel durum yoktur. Gebeliğinizi ileri yaşta yaşamıyor, diyabet hastalığınız bulunmuyor ya da gelişme geriliği nedeniyle gebeliğiniz takip edilmiyorsa oruç tutabilirsiniz.

İftar ve sahurda dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle:

 

  • İftarda et, sebze, mercimek, nohut ve bulgur gibi besleyici tahıllardan oluşan dengeli bir tabak tercih etmelisiniz.
  • Sahur öğününe de yumurta, yoğurt ve sütü mutlaka dahil etmelisiniz.
  • İftar ve sahur arasındaki akşam öğününde mutlaka meyve, yoğurt ve süt içeren bir ara öğün yapmalısınız.
  • İftarla sahur arasında 2-2,5 litre kadar su tüketmeli ve bu süreçte çay, kahve gibi vücudu susuz bırakan içeceklerden de uzak durmalısınız.
  • Fazla yağlı, baharatlı, tuzlu ve şekerli gıdalar da uzak durmanız gerekenler arasında.
  • Asitli içecekler ve hazır meyve suları da tüketilmemeli.
  • Doktorunuzun verdiği mineralleri ve multivitaminleri düzenli aldığınızdan emin olmalısınız.
  • Kepekli makarna, yulaf, kepekli ekmek ve tuzsuz fındık gibi glisemik indeksi düşük olan yiyecekleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

 

Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde bebeğin mideye yaptığı baskı artar ve bu nedenle reflü gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Uzun süreli açlık ve bu açlığın sonrasında da iftar çok miktarda yemek tüketmeniz bu sorunun artmasına neden olur. Bu nedenle oruç döneminde bu türden sorunlar yaşamanız halinde oruç tutmayı bir süreliğine de olsa bırakmalısınız. Ayrıca gebelik, beslenme yönünde dikkat edilmesi gereken hassas bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde “Oruç tutmak hamilelikte zararlı mı?” sorusunu doktorunuza da ileterek size en uygun hamilelik ve oruç sürecini doktorunuzla birlikte planlayabilirsiniz. Doktorunuzdan oruç tutmanız için onay almanız durumunda da bu dönemde sık sık kontrollere gitmelisiniz.

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:53Yayınlanma Tarihi: 12.04.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER