444 3 703

Çok Odaklı Lens

1 Yorum Bilgi Talep Formu

Çok odaklı lens tedavisi, tıpkı katarakt gibi göz rahatsızlıklarının giderilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemin en temel prensibi, göz içinde bulunan doğal lenslerin yerine protez lenslerin yerleştirilmesidir. Göze yerleştirilen protez lensler çok özel teknolojilerle üretilir. Göz içinde bulunan lens, son derece berrak bir yapıdadır ve göze gelen ışığın kırarak retinaya iletilmesini ve böylelikle gözün her mesafeden nesneleri görmesini sağlar.

Akıllı Lens Nedir?

“Akıllı lens nedir?” sorusu merak edilen konular arasındadır. Aynı zamanda çok odaklı lens olarak da adlandırılan bu tedavi yöntemi, tıp literatüründe trifokal olarak da bilinir. Trifokal, çok odaklı sorunların giderilmesini sağlayan üç odaklı göz içi lenslerdir. Böylelikle lazerle tedaviye uygun olmayan göz kırma sorunu yaşayan hastaların tedavisinde de kullanılır. Bu tedavi sayesinde hastalar gözlük kullanmak zorunda kalmadan hem yakın hem de uzak mesafede odak gerektiren işleri gerçekleştirebilir. Özellikle gelişen teknoloji ile tek odaklı lenslerin yerini alan bu tedavi yöntemi, yaşanan görüş bozukluklarını kapsamlı bir şekilde düzeltmeyi sağlar ve hastanın görüşünü mümkün olan en doğal duruma getirir. Bu lensler iki ya da üç odaklı olmak üzere farklı şekillerde tasarlanır ve tedavi sonrasında hasta gözlük kullanımına ara verir.

Akıllı Lens Nasıl Çalışır?

Akıllı lenslerin en önemli işlevi, tüm mesafelerden gelen ışığı kırması ve retinadaki tek bir odak noktasına iletmesidir. Böylelikle tek bir lense sayesinde yakın, orta ve uzak mesafedeki objelere odaklanmak mümkün olur. Bunun sayesinde de kişinin kontakt lens ya da gözlük ihtiyacının ortadan kalkması sağlanır.

Akıllı Lens Kullanım Alanları

Bu lensler, gözdeki doğal merceğin çeşitli nedenlerden ötürü berraklığını yitirmesi ya da tam fonksiyonunda çalışmaması durumunda kullanılır ve en yaygın kullanımı katarakt rahatsızlığıdır.

Akıllı Lens Çeşitleri

Çok odaklı lens odak tiplerine göre çeşitlilik gösterir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

 1. Monofokal (tek odaklı)

2. Multifokal(çok odaklı)

3. Trifokal(üç odaklı)

Tek odaklı mercek olarak da adlandırılan monofokal uygulamasından sonra hasta uzağı iyi derecede görmeye başlar ancak yakını görmek için gözlük kullanır. İki odaklı mercek olarak adlandırılan multifokalde ise hastalar hem uzağı hem de yakını gözlüğe ihtiyaç duymadan görebilir.

Akıllı Lens Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?

Akıllı lens ameliyatı, damla anestezisi ile gözün uyuşturulmasının ardından fakoemulsifikasyon yöntemi ile uygulanır ve işlem 10-15 dakika kadar sürer. Dikiş gerektirmeyen bu işlemde günde tek bir göz tedavi edilebilir ve diğer gözün ameliyatı birkaç gün sonraya planlanarak hasta işlemden sonra taburcu edilir. Akıllı lens ameliyatı olanlar gözlük kullanımını genel durumlarına göre bırakabilirler.

Trifokal Lens Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çok odaklı lens seçiminde dikkate alınması gereken bazı detaylar bulunur. Maküler dejenerasyon, diyabetik maküla ödemi, diyabetik retinopati ve glokom gibi rahatsızlıkları yaşayan kişiler trifokal veya bifokal lens için uygun değildir. Bu nedenle kişilerin detaylı bir muayeneden geçmesi önemlidir. Çok odaklı lens fiyatları da seçimde dikkate alınmalı ve bütçe doğrultusunda bir seçim yapılmalıdır.

Akıllı Lens Kimlere Takılabilir?

  • 40 yaşını geçmiş uzakta veya yakında / her ikisinde de görme sorunu yaşayanlar
  • Gözlük kullanımından kurtulmak isteyenler
  • Göz numarası lazerle düzeltilemeyecek kadar yüksek olan genç hastalar
  • Kataraktı olanlar ve katarakt ameliyatı sonrasında uzak ve yakını gözlük kullanmadan görmek isteyenler
  • Önceden göz numarası lazerle düzeltilmiş kişiler

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akıllı lens ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalardan en önemlisi hastaların reçete edilen göz damlalarını düzenli bir şekilde kullanmasıdır. Bunun yanında hastaların ilk 1 hafta yüz üstü yatmaktan kaçınması da gerekir. İşlemde sonra ilk 5 gün göz suyla temas ettirilmemelidir. Son olarak hasta, rutin kontrollerine mutlaka gitmelidir.

Akıllı Lens Avantajları Nelerdir?

Çok odaklı lens; hipermetrop, astigmat ve miyop gibi göz kırma problemlerinin ve bunun yanında katarakt probleminin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulanan bir operasyondur. Bu operasyon öncesinde doktor detaylı bir göz muayenesi gerçekleştirir ve değerlendirme yaparak hastanın uygunluğuna karar verir. Bu değerlendirmede kişinin yaşadığı göz problemi genel sağlık durumu ve yaşı bir bütün olarak ele alınır. Bu değerlendirme sonucunda uygulanan akıllı lensin sağladığı avantajlar ise şöyledir:

  • İşlem sırasında hasta herhangi bir acı, sızı ya da ağrı hissetmez.
  • Genel olarak 10 dakika sürer.
  • Takılan göz içi mercekler bir ömür boyu kullanılabilir.
  • İşlem sonrasında hastanın göz numarasında ilerleme olmaz.
  • Takılan akıllı lens ile birden çok odak mesafesi netleşir.
  • Katarakt tedavisinde kullanımı ile durum yeniden oluşmaz.
  • İşlem sonrasında kişinin görme kalitesi belirgin şekilde artar.

Akıllı Lens Fiyatları Ne Kadar?

Çok odaklı mercek ameliyatı günümüz teknolojisi ile geliştirilmiş bir tedavi şeklidir. Akıllı lens ameliyatı fiyatları kalitesi ve menşeine göre farklılık gösterir. Bunun yanında hastanın özel ihtiyaçları da fiyat aralıklarını belirler.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan akıllı lens ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Ameliyattan hemen önce hastanın gözlerine damla anestezi uygulanır ve gözler uyuşturularak işlem sırasında ağrı hissedilmemesi sağlanır.

Bu ameliyat gözün uyuşturulması, gözdeki merceğin alınması, akıllı lensi yerleştirilmesi işlemlerinden oluşur ve 10 dakika sürer. Fakoemülsifikasyon yöntemi ile gerçekleştirilen bu ameliyat 2 seans halinde uygulanır.

Ameliyat sırasında göz numarası sabitlendiğinden gözlük ihtiyacı ortadan kalkar.

İşlemden sonra hastanın görüşünde hafif bulanıklık olur bu nedenle hastalara işlemden 3 gün sonra araç kullanımı tavsiye edilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.12.2022 00:00
1 Yorum

13 Haziran 2023 tarihinde
Gizem Balcı

Merhabarnakıllı mercek ameliyatı ortalama fiyatı nedir? Astigmat ve yüksek derecede hipermetrop var. Ortalama bir fiyat verebilirseniz maddi olarak kendimi hazırladığımda muayneye gelmeyi düsünüyorum. Teşekkürler

Büyük Anadolu Hastaneleri
13 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!