444 3 703

Kadınlarda İdrar Kaçırma

Bilgi Talep Formu

 

Kadınlarda idrar tutamama sorunu her 3 kadından birini etkileyen bir durumdur. Bu durumun yaşanmasında genetik nedenler ya da zorlu doğumlar sonrasında pelvik kaslarında meydana gelen zayıflama gibi faktörler etkili olur. Kadınlara erkeklere göre daha fazla etkileyen bu durum, kişinin yaşam kalitesini ve psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR?

 

Tıp literatüründe üriner inkontinans olarak da adlandırılan bu durum; belirli nedenlerle görülen ve kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Genellikle 30 yaşından sonra başlayabilen ve yaşanma sıklığı yaşın artması ile şiddetlenen durum ile genital bölgede koku oluşması, hijyen problemlerinin yaşanması gibi nedenlerle kadınların hayat kalitesi olumsuz yönde etkilenir. Bu durum genetik olarak pelvik taban kasının doğuştan zayıf olması nedeniyle de yaşanabilir. Diğer risk faktörleri de çoklu doğum, obezite, sigara kullanımı, kötü beslenme alışkanlıkları şeklinde sıralanabilir. Bu faktörlerin var olması durumun erken yaşlarda yaşanmasına da neden olur. Durumdan korunmak adına sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Kadınlarda idrar kaçırma egzersizleri yapılmalı ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. İdrar kaçırma egzersizleri yürüyüş, pilates ve kegel egzersizleridir. Bu egzersizler ile vajinal kaslar geliştirilebilir. Bunun yanında kişinin fazla kilolardan kurtulması da önemlidir.

 

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA BELİRTİLERİ

 

Bu belirtiler kişinin yaşadığı idrar kaçırma tipine göre farklılık gösterir. İdrar kaçırma tipleri aşağıdaki gibidir:

Stres tipi idrar kaçırma: Karın içi basıncın artmasına neden olan ağır kaldırma, ıkınma, öksürme ve hapşırma gibi durumlardır. Bu kaçırma tipi, mesane ve idrar yolu arasında bulunan açının bozulması ile yaşanır.

Sıkışma tipi idrar kaçırma: Mesane dolu ya da boşken kadınlarda ani idrar gelmesi şeklinde yaşanır. Bu durumun tetiklenmesinde soğuk içecek tüketme ya da soğuğa maruz kalma etkilidir. Genellikle hazırlıksız durumlarda ve özellikle uykuda ortaya çıkar.

Karma tip idrar kaçırma: Bu hem sıkışma hem de stres tipi idrar kaçırmanın bir arada yaşandığı bir durumdur.

Taşma tipi idrar kaçırma: Nörolojik kaynaklı bir sorundur ve nadir görülür. Bu durumda mesane idrarı hissetmez. Durum ileri derece şeker hastalarında sık görülür.

 

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA TANISI

 

Kadınlarda idrar tutamama nedenleri ile kişinin şikayetlerinde artış yaşanır ve gerekli tanı konulur. Durumun tedavisi için son derece önemli olan tanıda kişinin doğum yapma sayısı, kilosu, sigara alışkanlığı, mesleği ve kronik hastalıkları araştırılır.

 

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ

 

“Kadınlarda idrar kaçırma nasıl tedavi edilir?” merak edilen konular arasındadır. Tedavi her hasta özelinde farklı şekillerde gerçekleştirilir ve ameliyat her hasta için uygulanmaz. Tedaviye başlanmadan önce hastanın genel durumu analiz edilir ve yaşam tarzında değişiklikler gerçekleştirilerek durum gözlemlenir. Yapılan değişiklikler sonucu yanıt alınamayan hastalar için tedavi sürecine geçilir. İlaçla tedavi genellikle sıkışma tipi idrar kaçırmada kullanılır. Cerrahi işlemle tedavi ise daha çok mix tipi ve stres tipi idrar kaçırmada etkilidir. Kadınlarda idrar kaçırma ameliyatı yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Trans Obturator Tape (TOT) ameliyatı: Bu ameliyat yöntemi lazer ile çözüm bulunmayan ve yaşanan sorun gün içinde birden çok çamaşır değişimine neden olan ileri derece durumlarda uygulanır. İşlemde idrar yolunun orta kısmına küçük boyutlarda bant yerleştirilir ve işlem kasıktan girilerek herhangi bir kesi uygulanmadan gerçekleştirilir. 15 dakika süren işlemin ardından hasta 1 gece hastanede kalır ve ardından taburcu edilir. Hastanın 15-20 gün süre ile ağır aktivitelerden ve cinsel birliktelikten kaçınması gerekir.

Kapalı laparoskopik cerrahi: Uygulanan tedavilerin başarısız olması sonucu uygulanır. Bu işlemde batın içerisinden girilerek batın organları yerlerine yerleştirilir. Bu işlemin sonrasında da öksürme ve hapşırma gibi durumlarda hareketlenmeye neden olan dokulara dikiş atılır.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisinde Cerrahi İşlem Dışı Uygulamalar

Kadınlarda idrar kaçırma tedavisinde cerrahi işlem dışında yapılan uygulamalar şöyledir:

  • Elektromanyetik sandalyeler:  Hasta belli bir süre elektromanyetik sandalyede oturur ve bu sırada pelvik tabanı güçlendiren sinyaller hastaya uygulanır. Bu sinyaller ile pelvik kaslarında güçlendirme sağlayan ritmik kasılmalar uygulanır.
  • Vajinal toplar: Yine hastanın pelvik kaslarını güçlendirmeye yönelik bir uygulamadır. Bu uygulamada çeşitli boylardaki toplar hasta tarafından sıkılır ve pelvik taban kaslarının gelişmesi sağlanır.
  • Vajinal lazer

Bilgi talep formunu doldurarak kadınlarda idrar kaçırma tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:05Yayınlanma Tarihi: 18.04.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!