444 3 703

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı

1 Yorum Bilgi Talep Formu

Beyin pili ameliyatı tremor ve Parkinson gibi hastalıklarda kullanılan ve hastaların yaşam konforunu artıran bir işlemdir. Halk arasında beyin pili olarak da tanımlanan bu ameliyat, kalp pili gibi köprücük kemiğinin altında bulunan göğüs bölgesine implante edilir ve deri altına sabitlenen tel yardımı ile elektrik sinyallerini kontrollü bir şekilde elektrotlara gönderir. Beyin pili nedir? Beyin pili ameliyatı ücreti ne kadar?  Hangi hastalıklarda kullanılır? gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını sizler için derledik.

Derin beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Nedir?

“Beyin pili nedir?” konu hakkında sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Bu ameliyat beynin bazı özellikli kısımlarını pil ve elektrotlar yardımı ile uyarma mantığına dayanır.

Derin beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Nasıl Yapılır?

“Beyin pili nasıl takılır?” merak edilen diğer konu başlığıdır. Derin Beyin Stimülasyonu ameliyatı 2 aşamada gerçekleşir. İlk aşamada elektrotlar lokal anestezi ile beynin önceden hedeflenen kısmına gönderilir. Bunun için 50 kuruşluk madeni para boyutunda 2 delik açılır ve bu işlem lokal anestezi altında gerçekleştiğinden hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissi yaşamaz. Beyne özel sistemlerle yerleştirilen elektrotlar sayesinde beynin elektriksel aktivitesi izlenir. Bu işlemin ardından bölgeye test akımları verilerek herhangi bir yan etki ya da etkinlik olup olmayacağı değerlendirilir. Bu değerlendirmenin sonucuna göre ameliyat sırasında gerekli düzenlemeler gerçekleştirilir. Bu nedenle ameliyatın ilk aşaması hasta uyanıkken lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ardından ikinci aşama uygulanır ve bu aşamada köprücük kemiği altına pil yerleştirilerek elektrotların bağlantısı yapılır. Bu işlem ile beynin orta kısmında bulunan beyin çekirdeklerine ince kablolar yerleştirilir ve karın ya da göğüs bölgesine sabitlenen pil ile de devamlı bir şekilde elektriksel uyarı verilir. Böylelikle hastalık sebebiyle elektriksel aktivitesi değişim yaşamış olan sinir hücreleri yeniden düzene girer. Bu aşamalar özellikle tremor ve Parkinson hastalarının yaşadığı konuşamama, titreme ve yürüyememe gibi zorluklardan kurtulmasını sağlar.

Derin beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ne Zaman Uygulanmalıdır?

Bu tedavi yöntemi ilaçların hastadaki semptomları azaltmaması, ilacın yan etkilerinin hastanın ilaç kullanımını engellemesi gibi durumlar söz konusu olduğunda uygulanır.

Derin beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Nasıl Etki Eder?

Beyin pilinin etki mekanizması tam olarak bilinmemekte ve beyindeki nöronal aktiviteyi normalleştirerek ya da tersine çevirerek fayda sağladığı düşünülmekte. Üstelik tedavinin etki mekanizması kesin olmamasına rağmen motor semptomlarda ciddi oranlarda iyileşme sağlandığı görülür. Beyin pili ameliyatı olanların yorumları da bu yöndedir. Ancak her Parkinson hastasını bu tedavi yöntemine farklı tepkiler vereceği asla unutulmamalıdır. Çoğu hastadaki düzelme ameliyat sırasında gözlemlenebilir. Ancak kapsamlı faydanın gözlemlenmesi için birkaç seans programı gerekebilir.

Derin beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

“Beyin pili hangi hastalıklarda kullanılır?” da merak edilen detaylardan biridir. Bu hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Distoni (istemsiz kasılma hastalığı)
  • Epilepsi hastalığında (sara hastalığı)
  • Esansiyel tremor hastalığı (titreme hastalığı)
  • Huntington hastalığı
  • Majör depresyon
  • Obsesif kompulsif hastalığı (takıntı hastalığı)
  • Parkinson hastalığı (titremeli felç)

Beyin Pili Yaş Sınırı

Beyin pili yaş sınırı 80’dir. Ancak yaş tek başına belirleyici bir sınır değildir ve hastanın genel durumu daha önceliklidir.

Beyin Pili Ameliyatı Ücreti

Beyin pili ameliyatı ücreti tedavinin gerçekleşeceği sağlık kurumuna ve hastanın genel durumuna göre farklılık gösterir. Parkinson beyin pili ücreti de aynı kriterler doğrultusunda belirlenir. 

Bilgi talep formunu doldurarak beyin pili ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Hastaya takılan pil 5-6 yıl kadar dayanır. Bu sürenin bitiminde beyindeki kablolara müdahale edilmeden pil yenisi ile değiştirilir ve bu işlem 15 dakika sürer.

Beyin pili ameliyatı olanlar doktorun uygun görmesi ile rutin hayatına dönebilir.

İşlem SGK güvencesi kapsamına uygulanır ve ücret devlet tarafından karşılanır.

3 ile 5 saat süren bir işlemdir.

Beyin pili ameliyatı riskleri ve sonrasında oluşabilecek riskleri düşünen kişiler işlemden sonra güvenlik cihazlarından geçme konusunda kararsızlık yaşayabilir ancak bu kişilerin cihazlardan geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:57Yayınlanma Tarihi: 20.04.2022 00:00
1 Yorum

07 Nisan 2023 tarihinde
ekrem goksen

atilla hocam beni 4 yıl önce sız ameliyet [beyin pili] etmiştiniz ama ben ameliyat öncesine göre daha 4 yıldır yürüme problemım var ne yapmam gerekıyor yardımcı olursanız sevınırım

Büyük Anadolu Hastaneleri
08 Nisan 2023 tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!