444 3 703

Trombositten Zengin Plazma (PRP)

Bilgi Talep Formu

 

PRP olarak da adlandırılan trombositten zengin plazma tedavisi, hastanın kendisinden alınan kanın birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tedavisi planlanan dokulara enjekte edilmesidir. Estetik kusurlara yönelik uygulanabileceği gibi kasların, tendonların, eklemlerin ve bağların iyileşmesini hızlandırmaya yardım etmek adına da uygulanır.

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Nedir?

Kişinin kendi kanının vücuda enjekte edilmesine yönelik bir tedavi şekli olan bu işlemde enjekteye eklenen madde zenginleştirilmiş plazmadır. Plazma, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir kan bileşenidir. Ayrıca hücrelerin büyüme sürecini de destekleyen bu madde çeşitli proteinleri içerir. Bu maddenin zarar görmüş olan dokulara enjekte edilmesi ile vücutta yeni ve sağlıklı hücreleri büyümesi sağlanır. Bu madde ayrıca hasarlı dokunun iyileşme sürecine de destek olur.

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Etki Mekanizması

Trombositlerde bulunan aıfa granülleri, yara iyileşme ve pıhtılaşma süreci boyunca salınan büyüme faktörlerini içerir. Trombositlerin aktif hale gelerek doku iyileşmesini desteklemesi için bir tetikleyici gerekir. Bu sebeple PRP solüsyonuna aktivatör eklemesi yapılır. Bu işlemden sonra madde hasarlı dokuların etrafına yayılır.  Ayrıca alfa granüllerde bulunan büyüme faktörleri salınmaya başlar ve bölgede bulunan kök hücreler uyarılarak iyileşme sürecine girilir.

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Neden Uygulanır?

PRP uygulaması ile hasarlı bölgeye ya da dokuya normal kan dolaşımı ile giden trombositlerden aktif hücre göndererek bölgedeki doku iyileşmesini başlatmak ve bu süreci hızlandırmaktır. Hücresel bazda bir iyileşme tedavisi olan bu işlem iltihaplanmayı azaltmak için de kullanılır. Bunun yanında kişide saç büyümesini hızlandırma, yumuşak doku iyileşme sürecini aktif etmek ve cildi daha genç kılmak gibi çeşitli nedenlerle de uygulanır. Bu aktivasyon işlemi, vücudun doğal iyileşme sürecinde önemli bir role sahiptir.

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Solüsyonunun Hazırlanması ve Uygulanışı

Solüsyon hazırlığında ilk aşama hastanın kol toplar damarında kan alınmasıdır. Bu kanın miktarı uygulama yapılacak bölgeye göre belirlenir ve genellikle 2 ile 4 tüp kadar kan alınır. Bu kan sitratlı solüsyonla karıştırılır. Ardından tüpte bulunan kanın trombositten zengin olan orta kısmı alınır ve aktivatör ilave edilerek PRP solüsyonu aktifleştirilir. Tüm bu işlemlerin tamamlanmasının ardından da aktifleştirilen PRP solüsyonu lokal anestezi uygulanmış bölgeye enjekte edilir.

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Kullanım Alanları

Bu tedavi yöntemi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

  • Bel bölgesi
  • Diş hekimliği cerrahisi
  • Eklem hastalıkları
  • Kardiyovasküler cerrahi
  • Kozmetik nedenlerle saça ve yüze PRP
  • Maksillofasiyal cerrahi
  • Plastik cerrahi
  • Spor yaralanmaları
  • Sinir cerrahisi
  • Tendonlarn kronik hastalıklar
  • Üroloji
  • Yara iyileşmesi

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Tedavi Süresi

Enjeksiyon yapılan bölgede genellikle ağrı olur ve birkaç gün boyunca devam eder. Ancak bu ağrılar doku onarımı gerçekleştikçe azalır. Ağrılı dönem boyunca günde 4 ya da 5 seans olacak şekilde 15-20 dakikalık buz uygulaması yapılmalıdır. Hastanın tedavi sürecinde anti-enflamatuar ilaçlar almaması önemlidir. Doktor gerekli durumlarda hastanın ağrısını dindirmek ve rahatlamasını sağlamak adına ağrı kesici reçete edebilir. Tedavinin ardından hastanın ağır kaldırma ve spor gibi yorucu aktivitelerden kaçınması da önemlidir.

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Enjeksiyonu Sonrası İyileşme Süreci

Enjeksiyon işleminin ardından kişinin iyileşme süreci başlar ve bu süreç işlem yapılan bölge ile yakından ilgilidir. İşlemin hemen ardından gözle görülür bir fark olmaz çünkü büyüme faktörlerinin aktive olması gerekir. Bu aktive gerçekleştiğinde işlemden sonra birkaç hafta ya da ay içinde hızlı iyileşme görülür.

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Kaç Seansta Uygulanır?

Trombositten zengin plazma tedavisi 3 ile 4 hafta aralıklarla minimum 3 seans halinde uygulanır. İlk 3 seanstan sonra 6 ile 12 ay kadar beklenir ve bu sürenin sonunda tek doz olacak şekilde uygulama gerçekleştirilir.

Trombositten Zengin Plazma (PRP) Fiyat Aralığı

PRP tedavisi fiyat aralığı uygulama yapan doktorun uzmanlığına, işlem yapılacak bölgenin boyutunu ve diğer detaylara göre farklılık gösterir. Bu nedenle muayene sırasında işlemin tüm detayları netleştirilmeli ve ardından fiyat bilgisi alınmalıdır. Tedavi ve fiyat aralığı hakkında detay almak için Bilgi Talep Formunu doldurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.12.2023 14:38Yayınlanma Tarihi: 21.04.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!