444 3 703

Kepçe Kulak Ameliyatı Fiyatı Nedir? Otoplasti Nasıl Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

 

Otoplasti, kulaklar için uygulanan bir kozmetik cerrahi işlemdir. Bu işlem sırasında, plastik cerrah kulakların boyutunu, şeklini ve konumunu ayarlar. Bazı insanların kulaklarında yapısal bozukluklar bulunur ve otoplasti ile bu bozukluklar kolaylıkla düzeltilebilir.

Kepçe Kulak Nedir?

Kepçe kulak olarak da adlandırılan yelken kulak, yaygın olarak görülen şekil bozukluğudur ve bu durum kulak bölgesindeki kıkırdakların gevşekliğinden ya da kulak kıvrımlarının yetersiz olmasından kaynaklanır. Bu etkenlere bağlı olarak bozuk ve gevşek bir yapıya sahip olan kulak, yana veya öne doğru eğilmiş bir şekildedir. Genellikle her iki kulakta görülen bu durum, bazı kişilerde yalnızca tek bir kulakta da görülebilir. Estetik açıdan kötü görünen bu durum, tıp alanında yaşanan gelişmeler neticesinde cerrahi işlemle kolaylıkla düzeltilebilir.

Kepçe Kulak Nedenleri

Doğumsal bir problem olan kepçe kulak, genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple ailesinde bu problemi yaşayan kişilerde görülme oranı yüksektir. Kepçe kulağa neden olan faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Kulak arkasındaki kemikle kepçe arasında bulunan açının normalden geniş olması
  • Kulak kıkırdağının gevşek bir yapıda olması
  • Kulağın üst kısmında bulunan kıvrımların oluşmaması ve kulağın dümdüz görünmesi

Kepçe Kulak Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Okul çağına gelmiş çocuklar dahil herkeste görülebilen kepçe kulak, psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu durumdan rahatsız olan kişilerde kompleks gelişir ve kişi görünümünden rahatsız olur. Özellikle çocuklar arasında alay konusu olabilen bu durum, çocuklarda özgüven eksikliğine, düşük saygı sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kepçe kulak sorununu yaşayan kişilerin erken yaşta estetik operasyondan geçmesi önemlidir.

Otoplasti Nedir?

Kozmetik kulak cerrahisi olarak adlandırılan bu işlem, dış kulağın görünür kısmı için uygulanır. Kulak kepçesi, deri ile kaplı olan kıkırdak kıvrımdan meydana gelir. Bu oluşum doğumdan önce gelişmeye başlar ve bebek doğduktan sonraki yıllarda da gelişimini devam ettirir. Kişinin kulak kepçesi düzgün gelişme göstermezse kulaklarını boyutunun, şeklinin ve konumunun düzeltilmesi için cerrahi işlem gerekebilir.

Birkaç farklı otoplasti türü bulunur:

  • Kulak büyütme: Yapısal olarak normalden çok küçük kulak ya da gelişmemiş kulak yapısı, büyütme işlemi ile yeniden şekillendirilebilir.
  • Kulak iğneleme: Bu işlem, kulakları kafaya yaklaştırmayı içerir ve kulakları belirgin şekilde başlarının yanına yapışan kişiler için uygulanır.
  • Kulak küçültme: Normalden büyük olan kulakları düzeltmek adına uygulanan bir işlemdir.

Otoplasti İçin Kim İyi Bir Adaydır?

Otoplasti işlemi için normalden daha büyük ya da daha küçük kulaklara sahip olan kişiler, yaralanma, travma ya da doğumdan kaynaklı yapısal bozukluklara sahip olanlar en uygun adaydır. 5 yaş ve üzeri herkes için uygulanan bu işlem, sigara kullanmayan ve genel sağlık durumu iyi olan kişilere uygulanır.

Otoplasti Nasıl Uygulanır?

Otoplasti ameliyatı için kişi detaylı bir muayeneden geçer ve şikayetleri dinlenir. Doktor bu aşamada kişinin tıbbi öyküsü hakkında bilgiler de elde eder ve işlemi bu doğrultuda planlar. Genel olarak ayakta gerçekleşen bu işlem kişiden kişiye bağlı olsa da ortalama 1 ile 3 saat sürer. Kişinin yaşam kalitesini etkileyecek riskleri barındırmayan bu işlem, alanında uzman bir plastik cerrah tarafından sağlıklı ve hijyenik hastane koşullarında gerçekleştirilmelidir. Bunun yanında hastanın yaşı da mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve kişinin yaşına göre uygulanacak anestezi şekli belirlenmelidir. Uygulanan cerrahin işlemin sonrasında kulağa 1-2 hafta kalacak özel bantlar takılır. Zamanı geldiğinde de bu bantlar çıkarılır. İşlem sırasında atılan kesiler, genellikle kulağın arkasında kalır ve estetik sorunlara neden olacak izler yaratmaz.

Otoplasti Ameliyatı İyileşme Süresi

Kepçe kulak ameliyatı olmak isteyen bireyler, işlem sonrasındaki iyileşme sürecini merak eder. Uygulanış şekli ve sonrası ile kişinin yaşamı için herhangi bir sorun teşkil etmeyen bu işlem genel anestezi ile uygulanmamışsa hasta aynı gün taburcu edilir. İşlem sırasında atılan kesiler, dikiş gerektirmez ve bu kesilerin iyileşmesi de maksimum 1-2 hafta sürer. İşlemin üzerinden geçen 2. günün ardından kişi duş alabilir ve 1 hafta sonra da rutin hayatına dönebilir.

Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı

Bebeklerde kepçe kulak durumunun tespit edilmesi durumunda uzman bir doktor kontrolünde elastik bantların birkaç ay boyunca kullanılması ameliyat olmayı gerektirmeyecek şekilde sorunun önüne geçebilir. Ancak bu, erken evrede teşhis edilen durumlar için geçerlidir. Çocuklarda yaşanan yapısal kulak bozuklukları için cerrahi işlem için en doğru zaman 4 ile 6 yaş arasıdır. Bu yaş aralığından çocuğun kula gelişimi tamamlanmıştır ve ameliyat yapılabilir.

Otoplasti Fiyatları

Otoplasti fiyatları uygulanacak işleme, işlemi gerçekleştirecek doktora göre farklılık gösterir. Otoplasti fiyat aralığı hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız kapsamlı bir fiziki muayeneden geçmeli ve doktorunuzla konu hakkında konuşmalısınız.

Otoplasti Sonrası

Kepçe kulak estetiği sonrası herhangi bir risk bulunmaz ancak belirli komplikasyonlar yaşanabilir. Bunlardan biri de kanamadır. Ameliyattan sonra kanama oluşursa ve kanan ile kulak içerisinde kan toplanması yaşanırsa kanın boşaltılması ile durum kolaylıkla çözülebilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!