Pilor stenozu, doğum ile 6 aylık arasındaki bebekleri etkileyen ve dehidrasyona yol açabilecek güçlü kusmaya neden olan bir sorundur. Yenidoğanlarda ameliyat gerektiren ikinci en sık karşılaşılan sorundur. Midenin ince bağırsağa bağlanan alt kısmı pilor olarak bilinir. Pilor stenozunda midenin bu bölümündeki kaslar büyür, pilorun açılmasını daraltır ve sonunda yiyeceklerin mideden bağırsağa hareket etmesini önler. Peki, doğum ile 6 aylık arasındaki bebeklerde şiddetli kusmalara neden olan pilor darlığı nedir? Her şiddetli kusan bebekte pilor darlığı var mıdır?
“Pilor stenozu nedir?” sorusuna bebeklerde gastrointestinal sistemi etkileyebilecek bir durumdur şeklinde yanıt verilebilir. Bir bebeğin zorla ve sık sık kusmasına neden olabilir ve dehidrasyon gibi diğer sorunlara yol açabilir. Pilor stenozu hemen tıbbi bakıma ihtiyaç duyar.
Pilor Darlığında Neler Olur?
Yiyecek ve içecekler ince bağırsağa girmek için midenin alt kısmı olan pilordan geçer. Bir bebekte pilor stenozu olduğunda, pilor kanalının bu daralması, yiyeceklerin mideden boşalmasını önler. Pilor stenozu (infantil hipertrofik pilor stenozu olarak da adlandırılır), mideden bağırsaklara tıkanma anlamına gelen bir tür gastrik çıkış tıkanıklığıdır. Pilor stenozu, 1000 bebekten yaklaşık 3'ünü etkiler. İlk doğan erkek bebekleri etkileme olasılığı daha yüksektir ve ayrıca ailelerde de görülür – eğer bir ebeveynde pilor stenozu varsa, o zaman bir bebeğin bunu geliştirme riski% 20'ye kadardır. Buna sahip bebeklerin çoğu doğumdan 3 ile 5 hafta sonra semptomlar geliştirir.
Pilor Darlığının Nedenleri
Pilor stenozu gelişen bebeklerin bu rahatsızlıkla doğmadığı ancak doğumdan sonra durumun gelişme gösterdiği düşünülmektedir. Bu kalınlaşmanın nedeni kesin değildir, birkaç şeyin birleşimi olabilir.
Pilor Stenozu Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Bebekler genellikle pilor stenozu ile doğmaz. Ancak pilorun kalınlaşması doğumdan sonraki haftalarda gerçekleşmeye başlar. Pilor stenozu belirtileri genellikle bebek 2 ile 8 haftalıkken ortaya çıkar. Ancak semptomların belirginleşmesi 5 ay kadar sürebilir. Nadir durumlarda, daha büyük çocuklar pilor tıkanıklığı yaşayabilir.
Pilor Darlığının Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?
Pilor stenozu belirtileri tipik olarak bir bebek yaklaşık 3 haftalıkken başlar. Bu belirtiler:
Bebeğinizin bu belirtilerden herhangi birine sahip olması durumunda doktorunuzu aramanız önemlidir.
Pilor Darlığı Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor, kusmuğun neye benzediği de dahil olmak üzere bebeğin beslenme ve kusma kalıpları hakkında ayrıntılı sorular soracaktır. Ayrıca karında bir yumru olup olmadığını kontrol edecektir. Elle muayene sırasında doktor genellikle sert ve hareketli olan ve zeytin büyüklüğünde bir yumruğu hissederse kesin teşhisi koyabilir.
Pilor Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bir bebeğe pilor stenozu teşhisi konduğunda, bebek hastaneye yatırılır ve ameliyat için hazırlanır. Kandaki herhangi bir dehidrasyon veya elektrolit problemi, genellikle 24 saat içinde intravenöz (IV) sıvılarla düzeltilir. Doktorlar tıkanıklığı gidermek için piloromyotomi adı verilen bir ameliyat uygular. Ameliyat laparoskopi ile de yapılabilir. Çoğu bebek normal beslenmeye ameliyattan 3 ile 4 saat sonra döner. Ameliyat bölgesinde şişlik nedeniyle bebek 1 gün kadar küçük miktarlarda kusabilir. Herhangi bir komplikasyon yoksa, piloromiotomi geçiren bebeklerin çoğu normal beslenme programına dönebilir ve ameliyattan sonraki 24 ile 48 saat içinde eve gidebilir. Başarılı bir piloromyotomi sonrasında, bebeğinizin herhangi bir özel beslenme programına uyması gerekmez. Doktorunuz muhtemelen cerrahi bölgenin düzgün bir şekilde iyileştiğinden ve bebeğinizin iyi beslendiğinden ve kilo aldığından emin olmak için çocuğunuzu bir takip randevusunda muayene etmek isteyecektir.
Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?
Pilor stenozu acil tedavi gerektiren bir durumdur. Bebeğinizde aşağıdaki durumları gözlemlediğinizde doktorunuzu arayın:
Pilor Darlığı Önlenebilir mi?
Pilor stenozunu önlemenin bir yolu yoktur. Bebeklerde pilor stenozu belirtileri ve semptomlarını gözlemlemek mümkün olan en kısa sürede yardım almanız gerektiği anlamına gelir. Tedaviyi erken almak, yetersiz beslenme ve dehidrasyon gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.