444 3 703

Timpanoplasti (Kulak Zarı Onarımı) Nedir?

Kulak zarı ameliyatı olarak da adlandırılan timpanoplasti ameliyatında orta kulağın işitme sistemi ve kulak zarı onarımı ve varsa iltihabın temizlenmesi amaçlanır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak orta kulakta ve kulak zarında sorunlar yaşanabilir. Bu ameliyat ile orta kulak ve kulak zarında yaşanan işlevsel bozukluklar giderilir.

Timpanoplasti Nedir?

“Timpanoplasti nedir?” sorusuna kulak zarında delik bulunan ve orta kulağında sürekli iltihap bulunan kişilere uygulanan bir işlemdir şeklinde yanıt verilebilir. Bu işlemle kemik ve orta kulak içinde bulunan iltihap temizlenir ve kulak zarına yama yapılır. İltihap olmayan ancak yama gerektiren durumlarda yalnızca miringoplasti yani kulak zarına yama yapma işlemi uygulanır. Uygulanacak ameliyat, hastalığın boyutlarına göre farklılık gösterir. Bu hususta; yalnızca kulak zarında bulunan deliğin onarılması için miringoplasti, zar ile birlikte orta kulaktaki kemikçiğin onarılması için timpanoplasti, kemiğe ilerlemiş iltihabın temizlenmesi için mastoidektomi ya da tüm bu ameliyatların bir kombinasyonu olan timpanomastoidektomi uygulanır.

Timpanoplasti Ameliyatı Ne Zaman Uygulanır?

Kulak zarı değişimini kapsayan ameliyat için en doğru zaman 12 ile 14 yaşından sonraki dönemdir ancak ilerlemiş iltihap durumunda her yaştan hasta için ameliyat uygulanabilir. Ameliyat, kulak zarında delik olan ancak ciddi bir işitme kaybı yaşamayan kişiler için de uygulanır. Bu kişilerde genellikle kulağa su kaçmadığı sürece akıntı sorunu yaşanmaz. Uygulanacak ameliyat sayesinde kulağın sudan korunmasına gerek kalmaz ve kişinin hayat kalitesi de artar. Hastada kulak akıntısına neden olan iltihap olmaması halde tekrar eden kulak akıntıları durumunda da zardaki deliğin kapatılması adına ameliyat uygulanır. Orta kulakta bulunan kemiğin erimesine neden olan iltihap durumunda da en kısa sürede ameliyat gerçekleştirilir ve bu ameliyat ile iltihap temizlenir.

Ameliyat Nasıl Gerçekleştirilir?

Ameliyat öncesi uygulanacak teknik belirlenir. Bu teknikte hastalığın boyutu, konumu, kişinin kulak kanalının yapısı, ameliyat esnasında kulak arkasında bulunan kemiğe ulaşılıp ulaşılamayacağı gibi faktörler belirleyicidir. Tekniğe bağlı olarak gerçekleştirilen ameliyat kulak içinden, kulak kanalından ya da kulak arkasından yapılabilir. Kulak zarı onarımı için genellikle şakak adalesi kılıfı kullanılır.

Ameliyat Sonrası

Kulak zarı deliği ameliyatı sonrası hastalar ilk gün pansuman yapılmasının ardından taburcu edilebilir. Kemiğe müdahale gerektirmeyen ameliyatlardan 10-14 gün sonunda dış kulak kanalında bulunan süngerler temizlenir ve hastaların sudan korunması önerilir. Bunun yanında ameliyat yapılan bölgedeki enfeksiyonu önlemek adına da kortizon içeren kulak damlaları ve antibiyotik reçete edilir. Bu hastaların timpanoplasti ameliyatı sonrası iyileşmesi 3-4 haftayı bulur. Bu iyileşme sürecinde hastanın ilk 1 ay boyunca uçak seyahati yapmaması önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 22.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER