444 3 703

Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC)

Bilgi Talep Formu

 

Sinüs hastalıklarının cerrahi işlemle tedavi edilmesinden kullanılan tekniğe fess ameliyatı bir diğer adıyla da endoskopik sinüs cerrahisi denir. Bu cerrahi sırasında dışarıdan herhangi bir kesi uygulanmadan burun deliklerine endoskoplar yerleştirilir ve işlem uygulanacak bölge ile ilgili detaylı görüntüleme sağlanır. Ardından endoskoplara ek olarak bazı aletlerle sinüslerdeki patolojilere müdahale edilir. Bu işlem kronik hale gelmiş sinüs iltihaplarında, ön kafa kaidesi yaralanmalarında, sinüs tümörlerinde, travma ile oluşan göz çukuru hasarlarında, beyin omurilik sıvısı kaçaklarında bir tedavi seçeneği olarak uygulanır. Burun çevresinde bulunan sinüs bölgelerinin dar ve karmaşık olması, şah damarları başta olmak üzere gözler, beyin, görme sinirleri ve gözyaşı kanalları gibi son derece önemli işlevlere sahip olan organlarla yakınlık nedeniyle bu ameliyatlarda eğitim ve tecrübe büyük önem taşır.

Kronikleşmiş sinüs hastalıklarında uygulanan ameliyatlarda başlıca; polipler ya da iltihaplı dokular temizlenir, sinüslerle burun arasında bağlantı kuran kanallar açılarak genişletilir ve birden fazla sinüs boşalma deliği gibi problemler düzeltilir. Bu cerrahi işlemde tek bir sinüse müdahale edilecekse işlem 15 dakika kadar sürebilir. Ancak tüm sinüsleri tutan patolojinin temizlenmesi gerekiyorsa işlem 2 saati geçebilir.

Endoskopik Sinüs Ameliyatı Sonrası

“Fess ameliyatı nedir?” sorusu kadar, “Ameliyat sonrasında hastayı neler bekler? Nelere dikkat edilmelidir?” gibi konular da merak edilir. Ameliyat sonrasında hastanın yaşamını olumsuz etkileyecek ciddi boyutta bir tıkanıklık ya da ağrı olmaz ve olduğu durumlarda da basit ağrı keçisiler kullanılır. Hasta ameliyat günü hastanede kalır ancak durumu çok iyi olan hastalar işlemden sonra taburcu edilebilir. Ameliyatın ardından doktor tarafından verilen antibiyotik tedavisi 10 gün devam ettirilmelidir, doktor gerek gördüğünde bu süreyi uzatabilir ya da ek ilaç verebilir. Cerrahi işlemin ardından burun mekanik temizlenir ve mukoza nemlendirilir. Bu süreçte steril tuzlu su içeren spreylerin kabuklanmalar geçene kadar kullanılması önerilir. Polipli ve alerjisi olarak hastalara ameliyatın ardından kortizon içeren spreyler önerilebilir. Ameliyatın ardından hastaya 3 ya da 4 kez pansuman yapılır. İlk haftanın sonunda ilk pansuman sırasında sinüs ve burun drenaj kanallarında oluşan kabuklar temizlenir. Hastanın ameliyat sonrası süreçte tam iyileşme yaşanana kadar 7-10 günlük aralarla kontrole gitmelidir.

Sinüs Ameliyatlarında Bilgisayar Teknolojisi (Cerrahi Navigasyon)

Özel bir cihazdan yardım alarak endoskopik sinüs cerrahisi sırasında kullanılan aletlerin sinüs anatomisindeki yerlerinin takip edilmesini sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde sinüs ameliyatları daha güvenilir bir şekilde gerçekleştirilir ve tüm sorunlu bölgelere tam müdahale yapılması sağlanır.

Balon Sinoplasti Teknolojisi

Kronikleşen sinüs enfeksiyonlarının en önemli nedeni, sinüslerde üretilen mukus salgısının burun içine aktarılmasını sağlayan kanalları tıkamasıdır. Ancak balon sinoplasti teknolojisi ile sinüslerin daralmış ya da tıkalı boşalma kanalları, bölgedeki dokular kesip çıkartılmadan boşaltılabilir.

Çocuklarda Sinüzit

Çocukların yaşadığı kulak burun boğaz rahatsızlıklarıyla ilgili sorunların büyük bir bölümü alerji ile ilgilidir. Çocukluk çağında yaşanan sinüzitlerde de alerjik hastalık detaylı olarak analiz edilmelidir. Akut enfeksiyon ataklarının yaşanmasının dışında kalan zamanlarda görülen bulgular ise alerji konusunda önemli bilgiler sunar. Egzama, burunda akıntı, sık sık tekrar eden üst solumun yolu enfeksiyonları, horlayarak uyuma, sık tekrar eden orta kulak enfeksiyonları ve ailede alerji öyküsü bu konuda araştırılması gereken konulardır. Sinüzit normal durumlarda en geç 6 ile 8 hafta içinde iyileşir. Hastalığın belirtileri 12 haftadan uzun sürerse ve ataklar halinde seyrederse bu rahatsızlık, kronik bir sinüzite dönüşmüş demektir. Çocuklarda görülen sinüzit rahatsızlıklarında çocuğun durumuna göre antibiyotik ve destekleyici tedaviler uygulanır. Ancak çocukta geniz eti, ileri derecede büyümüş bademcik ve et büyümesi gibi durumlar varsa endoskopik sinüzit ameliyatı ile solunum yollarının açılması gerekebilir.

 

Detaylı bilgi edinmek ve ameliyat hakkında bilgi almak için form doldurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:13Yayınlanma Tarihi: 13.05.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!