444 3 703

En Sık Görülen Bahar Hastalıkları ve Alınması Gereken Önlemler

 

SoÄŸuk ve kasvetli geçen kışın ardından gelen bahar havası, bazı hastalıkları da beraberinde getirir. Özlemle beklenen bu güzel ayın keyifli geçmesi adına alabileceÄŸiniz bazı önlemler ve bahar hastalıkları yazımızın devamında.

Üst Solunum Yolu Hastalıkları

Havaların geçiÅŸ aÅŸamasında olduÄŸu bahar aylarında nezle ve grip gibi rahatsızlıklarda artış olur. Baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaÅŸanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını saÄŸlar. Bu nedenle hasta olmamak adına vitamin desteÄŸi almak, su tüketimini artırmak, terlemekten kaçınmak ve uykusuz kalmamak son derece önemli.

Bahar YorgunluÄŸu

Tipik bir durum olan bahar yorgunluÄŸunda baÅŸ aÄŸrıları artar ve sürekli uyuma isteÄŸi yaÅŸanır. Bahar yorgunluÄŸu denilen durumu aÅŸmak için spor yapmalı, bol su içmeli, vitamin ve mineral takviyesi almalı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Alerjik Astım

Alerjik astım hastalığınız varsa bahar aylarında her zamankinden dikkatli olmalısınız. BronÅŸların iltihaplanması ile öksürük, nefes almada güçlük çekme ve hırıltı gibi durumlar yaÅŸayabilirsiniz. Bu durumları en aza indirmek için alerjenlerden uzak durmalısınız.

Ürtiker (KurdeÅŸen)

Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklık olarak kendini gösterir. Bu duruma neden olabilecek alerjenlerden uzak durmak alınabilecek en iyi önlemdir.

Mide ve Bağırsak Hastalıkları

Mide ve bağırsak sistemi hastalıklarından olan reflü ve gastrit bahar mevsimi ile birlikte artış gösterir. Baharda bazı virüsler nedeniyle ishal vakaları da artar. Bu durumlardan korunmak adına dengeli beslenmeli, sebze ve meyveler bol suyla yıkanmalıdır.

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)

Alerjik nedenlerle burun mukozasının iltihaplanması ile meydana gelen alerjik rinitin en büyük nedenlerinden biri polenler. Halk arasında saman nezlesi olarak da adlandırılan alerjik rinit; burun akıntısı, burunda tıkanıklık ve kaşınma, gözlerde sulanma, öksürük, koku almada azalma ve geniz akıntısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Alerjik rinitte en sık yapılan hatalardan biri doktor tarafından verilen alerji ilaçları ve spreyleri düzenli kullanmamaktır. GüneÅŸ durumu tetikleyeceÄŸinden mümkün olduÄŸunca öÄŸleden sonra dışarıya çıkmaya özen göstermelisiniz. GüneÅŸli havalarda da güneÅŸ gözlüÄŸü ve ÅŸapka kullanmaya dikkat etmelisiniz. Alerjiniz varsa bu havalarda çiçekli ortamlardan uzak durmaya çalışın.

Baharı SaÄŸlıklı Geçirmeyi SaÄŸlayacak 7 Püf Nokta

Baharı saÄŸlıkla ve neÅŸeyle geçirmek istiyorsanız bunlara dikkat:

  • Hijyen kurallarına dikkat etmeli, kapalı ve kalabalık olan ortamlardan uzak durmalı ve bulunduÄŸunuz ortamı sık aralıklarla havalandırmalısınız.
  • SaÄŸlıklı bir beslenme düzeni ile bağışıklık sistemini koruyun.
  • Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin.
  • Turp, portakal, ıspanak, mandalina, pırasa, greyfurt ve lahana gibi C vitamini zengini olan sebzeleri tüketmeye özen gösterin.
  • Omega-3 kaynağı olan balığı haftada 2 kez tüketmeye çalışın.
  • D vitamini düzeyini mutlaka kontrol ettirin ve gerekiyorsa takviye kullanın.
  • Yeterli sıvı aldığınızdan ve düzenli uyuduÄŸunuzdan emin olun.

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER