444 3 703

Bayramda Kilo Almamanın 10 Harika Yolu

 

Ramazan ayı boyunca uzun süren açlıkla az besin tükettiniz ve bayramda bunu telafi etmek istiyorsunuz. Ancak ziyaretlerinizde sunulan küçük bir şekerin 50, iki dilim tatlının da en az 500 kalori olduğunu unutmamalısınız. Üstelik en az 4-5 ev ziyareti yapacağınız düşünüldüğünde aldığınız bu kalorileri yakmanız için en az 1-1,5 saat boyunca tempolu yürümeniz gerekir. Tüm bayramın ziyaretlerle geçeceği düşünüldüğünde de bu kaloriyi yakma ihtimaliniz düşük ve kilo alma ihtimaliniz ise bir hayli yüksektir. Peki, bayramda kilo almamak için neler yapabilirsiniz? İşte bu sorunun yanıtı:

Günün En Önemli Öğünü: Kahvaltı

Bayram kahvaltıları sizin evde de çok özelse dikkat etmeniz gerekenler var. Kızartmalardan hamur işlerine, şarküteri çeşitlerinden bal ve kaymağa uzanan kahvaltı ziyafetinden uzak durmanız gerekiyor. Bunun yerine yeşillik, çiğ sebze, haşlanmış yumurta ve az tuzlu peynirden oluşan hafif ve dengeli bir tabağı tercih etmelisiniz. Böylelikle porsiyon aşımı yapmadan ve uzun süre tok kalacağınız bir bayram geçirebilirsiniz.

Şekersiz Bir Kahvaltı mı?

Evet, şekersiz bir kahvaltı! Bayram ziyaretlerinizin bol tatlı ikramlı geçeceği düşünüldüğünde kahvaltıda tatlı ve şekerden uzak durarak bunu dengeleyebilirsiniz. Ayrıca kahvaltıda tam tahıllı ekmek de tercih etmelisiniz. Böylelikle kan şekerini kontrol altında tutabilirsiniz.

Şerbetli Tatlının Tahtına Aday: Sütlü Tatlılar

Bir bayram geleneği olan şerbetli tatlılar son derece lezzetli ancak kilo almak istemiyorsanız yasaklı! Yüksek karbonhidrat içeren ve glisemik indeksi de yüksek olan bu tatlılar hem sindirim sistemi problemleri yaşamanıza hem de kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalar yaşamanıza neden olur. Bu nedenle sütlü tatlıları tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Su Tüketimine Dikkat!

Ramazan boyunca az su tükettiniz bu nedenle sıvı açığını bayramda ve bayram sonrasında kapatmaya dikkat etmelisiniz. Özellikle bayramda şekerli meşrubat, kahve ve çay yerine su ve bitki çayı tüketmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle vücudun sıvı ihtiyacını karşılamasına ve metabolizmanın canlanmasına destek olabilirsiniz.

Ara Öğünsüz Asla!

Kısıtlı öğünle geçen ramazanın ardından bayramda öğün sayısını artırırken ara öğünlerinizi yemekten 2 saat önce yapmaya özen göstermelisiniz. Ara öğünlerde meyve, sütlü kahve ve şekersiz tatlı gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle kan şekerini düzenler ve yemeklerde daha küçük porsiyonlar tüketebilirsiniz. Ayrıca ana öğünlerde tıka basa yemek yemenin önüne geçtiğiniz için yemekten sonra hazımsızlık sorunu yaşamaz ve bağırsak problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

3-4 Porsiyon Meyve Şart

Ramazandan sonra bağırsakların rahatlamasını sağlamak adına günde 3-4 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Böylelikle yavaşlayan sindirim sistemini harekete geçirmiş olursunuz.

Şerbetli Tatlılardan Sonra Süt ya da Ayran

Ziyaretlerde ikram edilen tatlıları geri çeviremem diyorsanız limitiniz günde 1 porsiyon olmalı. Bu baklava gibi tatlılar için 3 dilim ve sütlü tatlılar için de 1 kase anlamına geliyor. Ayrıca şerbetli tatlı tükettikten sonra yarım bardak kadar süt ya da ayran içmelisiniz. Böylelikle tatlıdaki şeker miktarı ile tüketeceğiniz süt ya da ayranda bulunan protein etkileşir ve kanda hızlı şeker yükselmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Bol Bol Yürüyüş ve Hareket

Ziyaretlerden sonraya mutlaka yürüyüş ya da egzersiz sıkıştırmaya özen gösterin. Böylelikle kısıtlı öğün ve gıdanın tüketilmesi ile yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Asitli İçecekler Yerine Limonata

Bayram ziyafetlerinde sunulan yemeklerin yanında asitli içecek yerine limonata tüketmeye ayrıca özen göstermelisiniz. Asitli içecekler, kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olur. Bu içeceklerden tükettiğinizde kendinizi daha aç hissedebilirsiniz. Daha da önemlisi yemek sırasında gereğinden fazla besin tüketebilirsiniz.

Salatayı İhmal Etmeyin

Özellikle menüde etin olduğu akşam yemeklerinde salata tüketmeniz önemli. Ayrıca yemeğin yanında makarna, pilav ve börek gibi yağ ve karbonhidrat zengini yemekler tüketmekten de uzak durmalısınız. Etin yanında C vitamini bakımından zengin olan salata tüketmeniz hem ette bulunan demirin vücut tarafından daha iyi emilmesini sağlar hem de yüksek lif içermesi sayesinde de uzun süre tokluk hissi yaratır. Böylelikle bu dönemde kilo kontrolü sağlamada zorluk yaşamazsınız. Bunun yanında yemekleri pişirme yönteminde de kızartma ve kavurma yerine ızgara ve fırınlama yöntemini tercih etmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.04.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.04.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER