444 3 703

Bayramda Kilo Almamanın 10 Harika Yolu

 

Ramazan ayı boyunca uzun süren açlıkla az besin tükettiniz ve bayramda bunu telafi etmek istiyorsunuz. Ancak ziyaretlerinizde sunulan küçük bir ÅŸekerin 50, iki dilim tatlının da en az 500 kalori olduÄŸunu unutmamalısınız. Üstelik en az 4-5 ev ziyareti yapacağınız düÅŸünüldüÄŸünde aldığınız bu kalorileri yakmanız için en az 1-1,5 saat boyunca tempolu yürümeniz gerekir. Tüm bayramın ziyaretlerle geçeceÄŸi düÅŸünüldüÄŸünde de bu kaloriyi yakma ihtimaliniz düÅŸük ve kilo alma ihtimaliniz ise bir hayli yüksektir. Peki, bayramda kilo almamak için neler yapabilirsiniz? Ä°ÅŸte bu sorunun yanıtı:

Günün En Önemli ÖÄŸünü: Kahvaltı

Bayram kahvaltıları sizin evde de çok özelse dikkat etmeniz gerekenler var. Kızartmalardan hamur iÅŸlerine, ÅŸarküteri çeÅŸitlerinden bal ve kaymaÄŸa uzanan kahvaltı ziyafetinden uzak durmanız gerekiyor. Bunun yerine yeÅŸillik, çiÄŸ sebze, haÅŸlanmış yumurta ve az tuzlu peynirden oluÅŸan hafif ve dengeli bir tabağı tercih etmelisiniz. Böylelikle porsiyon aşımı yapmadan ve uzun süre tok kalacağınız bir bayram geçirebilirsiniz.

Şekersiz Bir Kahvaltı mı?

Evet, ÅŸekersiz bir kahvaltı! Bayram ziyaretlerinizin bol tatlı ikramlı geçeceÄŸi düÅŸünüldüÄŸünde kahvaltıda tatlı ve ÅŸekerden uzak durarak bunu dengeleyebilirsiniz. Ayrıca kahvaltıda tam tahıllı ekmek de tercih etmelisiniz. Böylelikle kan ÅŸekerini kontrol altında tutabilirsiniz.

Åžerbetli Tatlının Tahtına Aday: Sütlü Tatlılar

Bir bayram geleneÄŸi olan ÅŸerbetli tatlılar son derece lezzetli ancak kilo almak istemiyorsanız yasaklı! Yüksek karbonhidrat içeren ve glisemik indeksi de yüksek olan bu tatlılar hem sindirim sistemi problemleri yaÅŸamanıza hem de kan ÅŸekeri seviyelerinde dalgalanmalar yaÅŸamanıza neden olur. Bu nedenle sütlü tatlıları tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Su Tüketimine Dikkat!

Ramazan boyunca az su tükettiniz bu nedenle sıvı açığını bayramda ve bayram sonrasında kapatmaya dikkat etmelisiniz. Özellikle bayramda ÅŸekerli meÅŸrubat, kahve ve çay yerine su ve bitki çayı tüketmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle vücudun sıvı ihtiyacını karşılamasına ve metabolizmanın canlanmasına destek olabilirsiniz.

Ara ÖÄŸünsüz Asla!

Kısıtlı öÄŸünle geçen ramazanın ardından bayramda öÄŸün sayısını artırırken ara öÄŸünlerinizi yemekten 2 saat önce yapmaya özen göstermelisiniz. Ara öÄŸünlerde meyve, sütlü kahve ve ÅŸekersiz tatlı gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle kan ÅŸekerini düzenler ve yemeklerde daha küçük porsiyonlar tüketebilirsiniz. Ayrıca ana öÄŸünlerde tıka basa yemek yemenin önüne geçtiÄŸiniz için yemekten sonra hazımsızlık sorunu yaÅŸamaz ve bağırsak problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

3-4 Porsiyon Meyve Åžart

Ramazandan sonra bağırsakların rahatlamasını saÄŸlamak adına günde 3-4 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Böylelikle yavaÅŸlayan sindirim sistemini harekete geçirmiÅŸ olursunuz.

Åžerbetli Tatlılardan Sonra Süt ya da Ayran

Ziyaretlerde ikram edilen tatlıları geri çeviremem diyorsanız limitiniz günde 1 porsiyon olmalı. Bu baklava gibi tatlılar için 3 dilim ve sütlü tatlılar için de 1 kase anlamına geliyor. Ayrıca ÅŸerbetli tatlı tükettikten sonra yarım bardak kadar süt ya da ayran içmelisiniz. Böylelikle tatlıdaki ÅŸeker miktarı ile tüketeceÄŸiniz süt ya da ayranda bulunan protein etkileÅŸir ve kanda hızlı ÅŸeker yükselmesinin önüne geçmiÅŸ olursunuz.

Bol Bol YürüyüÅŸ ve Hareket

Ziyaretlerden sonraya mutlaka yürüyüÅŸ ya da egzersiz sıkıştırmaya özen gösterin. Böylelikle kısıtlı öÄŸün ve gıdanın tüketilmesi ile yavaÅŸlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Asitli Ä°çecekler Yerine Limonata

Bayram ziyafetlerinde sunulan yemeklerin yanında asitli içecek yerine limonata tüketmeye ayrıca özen göstermelisiniz. Asitli içecekler, kan ÅŸekeri dengesinin bozulmasına neden olur. Bu içeceklerden tükettiÄŸinizde kendinizi daha aç hissedebilirsiniz. Daha da önemlisi yemek sırasında gereÄŸinden fazla besin tüketebilirsiniz.

Salatayı İhmal Etmeyin

Özellikle menüde etin olduÄŸu akÅŸam yemeklerinde salata tüketmeniz önemli. Ayrıca yemeÄŸin yanında makarna, pilav ve börek gibi yaÄŸ ve karbonhidrat zengini yemekler tüketmekten de uzak durmalısınız. Etin yanında C vitamini bakımından zengin olan salata tüketmeniz hem ette bulunan demirin vücut tarafından daha iyi emilmesini saÄŸlar hem de yüksek lif içermesi sayesinde de uzun süre tokluk hissi yaratır. Böylelikle bu dönemde kilo kontrolü saÄŸlamada zorluk yaÅŸamazsınız. Bunun yanında yemekleri piÅŸirme yönteminde de kızartma ve kavurma yerine ızgara ve fırınlama yöntemini tercih etmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.04.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.04.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER